Polen zeer verdeeld over lhbt-rechten

14-03-2019 | De Poolse bisschoppenconferentie heeft na een bijeenkomst afgelopen woensdag in een officiële verklaring laten weten dat de katholieke kerk in Polen de rechten van homoseksuelen niet zal verdedigen of bevorderen. In een gemeenschappelijke verklaring schrijven de bisschoppen dat zij respect hebben voor de lhbt's maar dat zij hen ook zien als een gevaar voor de Europese beschaving. De felle reactie van de bisschoppen lijkt een tegenaanval op burgemeester Rafa┼é Trzaskowski van de Poolse hoofdstad Warschau. Trzaskowski publiceerde vorige maand een zogenoemd lhbt-handvest voor zijn stad. Hierin staat onder meer beschreven dat het gemeentebestuur zich als doel heeft gesteld lhbt's in de stad als gelijken te behandelen. Ook bevat het handvest concrete stappen om de rechten van lhbt's uit te bereiden, voorlichting te geven om zo de lhbt-acceptatie te bevorderen en een informatiecentrum in te richten waar lhbt's terecht kunnen met vragen.

De Poolse bisschoppen zien in de nieuwe plannen van de burgemeester een aantal gevaren. Zo zouden de rechten van ouders en kinderen op het spel staan en zorgen meer rechten voor lhbt's tot discriminatie van anderen. Ook stellen de bisschoppen dat homoseksualiteit een gevaar vormt voor de toekomst van Polen en de mensheid. "Voorlichting dient alleen gericht te zijn op het voorbereiden van kinderen op een heteroseksueel huwelijk. Alle andere vormen van samenleven en seksualiteit betekent het 'verkrachten' van de psyche van een kind," aldus de verklaring van de bisschoppen.

In Polen lijkt op dit moment een ware strijd gaande tussen voor- en tegenstanders van meer lhbt-rechten. Homoseksualiteit ligt nog altijd zeer gevoelig in het katholieke land. Regeringspartij PiS voert weliswaar niet openlijk campagne tegen lhbt's, maar is fel tegen wettelijke erkenning van lhbt's. Polen kent bijvoorbeeld als één van de weinige Europese landen geen enkele wettelijke erkenning van homostellen. Toch zijn er steeds meer politici en bestuurders voor het erkennen van seksuele minderheden, zoals in de rest van Europa. Deze zomer werden er bijvoorbeeld vergunningen afgegeven voor het houden van Gay Prides in twaalf steden, waaronder Warschau.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 14-03-2019

Fijn heh? die EU....
Fijn heh? die geloofsinstellingen....
Fijn heh? we zijn een gevaar voor de mensheid. Kolere hoe halen ze het in hun hoofd.
Wanneer wordt de wereld wakker? Wanneer zetten ze een stop op de haat?
Ik voorspel: nooit.


Nico | 15-03-2019

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Kees | 15-03-2019

Eigenlijk best wel grappig dat een criminele organisatie als de katholieke kerk, die op mega grote schaal kinderen misbruikt en daardoor kapot heeft gemaakt, meent een mening te moeten hebben over lhbt rechten. En dan ook nog een zeer walgelijke mening. Dat er nog weldenkende mensen zijn die bij een dergelijke smerige club willen horen is mij een raadsel.


qw | 15-03-2019

Alle uitgangspunen van de bischoppen zijn volledig uit de lucht gegrepen. Ze zijn al tot in den treure in de werkelijkheid verworpen.


Karel | 15-03-2019

Wederom het bewijs dat je van een geloof in een sprookjesboek ernstig mentaal beschadigd raakt.


Cees | 15-03-2019

Tja Kees, zie hier maar weer eens de dubbele moraal van de katholieke kerk. Wees maar blij dat deze club hier nagenoeg geen invloed meer heeft op politiek en het openbare leven. Je zal maar in Polen wonen of elk ander willekeurig land waar dit nog wel het geval is. Hopelijk laten weldenkende politici (ook in Polen) zich niet weerhouden door deze kliek om de rechten van lhbti hoger op de agenda te zetten.


Scheiding | 15-03-2019

De scheiding tussen kerk en staat is hier in het geding. Het belang om dat te scheiden stamt al uit de tijd van Napoleon. Met name katholieke pipo's zijn daar fout bezig omdat ze in feite namens een buitenlandse staat (Vaticaanstad) de nationale politiek naar hun hand willen zetten. Als een minister van Erdogan dat hier tracht te doen dan staat ook de sleepwagen klaar om die auto terug over de grens te slepen. Daarnaast is in de publieke sfeer elk kerkelijk recht van nul en generlij waarde. Net als dat voor de sharia wetten ook geen plaats is. Een democratisch gekozen parlement maakt de wetten. Niemand anders. Die Poolse bisschoppen zijn dus staatsbestel ondermijnend bezig uit naam van een andere staat. (De enige staat binnen de EU die vreemd genoeg nog steeds wordt toegestaan om volstrekt a-democratisch deel van de EU te mogen zijn! Wat mij betreft mogen ze daar vandaag nog uitgezet worden.)


Joop | 15-03-2019

Hoe kan een land dat geen enkele wettelijke erkenning heeft voor LGBHT stellen toch lid zijn van de Europese unie, als de voorwaarden van lidmaatschap zijn dat men een stabiele democratie moet hebben die de rechtstaat, de eerbiediging van de mensenrechten en de bescherming van minderheden waarborgt.


Er Uit | 15-03-2019

Maar deze zelfde Polen krijgen hier alle rechten,speciaal als het komt tot uitkeringen,maar dat mag van Rome.


Gerard Weimer | 15-03-2019

Dhr Timmermans heeft nog veel werk tedoen.
Ook in Polen zullen veel homoseksuele priesters zijn.
Jezelf verloochenen dat is het kenmerk.
Triest anno 2019


PoolsePubers | 16-03-2019

Jonge democratie, net als de Hongaren. Ze puberen wat veel. Ze zouden wat meer naar Zuid Europese democatie├źn moeten kijken. Daar is inmiddels de inmenging van bisschoppenconferenties vrijwel ondenkbaar geworden. Al zeker omdat bisschoppen niet bepaald democratische pipo's zijn. Of anders gezegd, in donker Afrika heb je de medicijnman en de stamoudste. Die twee rollen moet je daar ook niet door mekaar gooien, want dat is vragen om puinhoop.

De Polen zijn dus dommer dan de bosjesmannen. (Dat is taal die pubers begrijpen!)


Jasper | 16-03-2019

Die burgemeester van Warschau doet goed werk. Zo hoort het. Hoop dat hij als voorbeeld mag dienen voor andere grote Poolse steden. Het zal nog een lange zware strijd worden met het diepgewortelde katholieke geloof daar. De bekende angsten worden weer breeduit en met veel tamtam verspreidt. Ik hoef ze hier niet eens te noemen. De EU zou zich veel krachtiger tegen dit soort homofobe landen moeten uitspreken, maar laat na dit daadwerkelijk te doen. De EU is immers een geitenwollensokken moloch die stroperig is tot op het bot. Als er al iets doorkomt na eindeloos debatteren, moet het nog door alle 27 lidstaten goedgekeurd worden eer het een wet is! Die PiS-partij (pispartij) moet eerst uit de regering weggewerkt worden. En de zwaar katholieke invloed op het land drastisch inperken, maar dat zal helaas nog lang duren vrees ik met een tot op het bot geïndoctrineerde zwaar katholieke bevolking. Ben er zelf ooit geweest, in Krakau, prachtige stad!


Herman | 16-03-2019

Ach naïeve Kees, voetbal- en sportverenigingen, scouting, bbc, casting bureaus voor tvseries, Michael Jackson, hebben vergelijkbare seksueel misbruikpercentages of grote misbruikschandalen, waarom boycot je die niet allemaal?

Makkelijk hoor boycotten waar je toch niet naartoe ging. Terwijl tegelijk dagelijks nieuwe slachtoffers van seksueel geweld erbij komen, met als dieptepunt marokkaanse en biblebeltgezinnen.


Jacob | 16-03-2019

De bisschoppen zien lgtbi "als gevaar voor de Europese beschaving,
terwijl deze website een groot gevaar ziet in 80% van haar bezoekers.

De webmaster schenkt er een ziekelijk genot in om alle niet-rechtse, niet-kerk-bashing, niet-islam-bashing en nuance weg te poetsen. Een wanhopig blijft hij ons lastig vallen met zijn onversneden xenofobe wereldbeeld.


@Jacob | 16-03-2019

Die gestoorde uit Nieuw Zeeland dacht er ook zo over. Homo's zijn een bedreiging voor "white power".

Er zijn nog maar weinig winkels waar ze ons graag zien komen. Met ons dubbel inkomen en empathische levenshouding. Met onze bijzondere talenten.

Die mafkees die begon te schieten hangt ook een geloof aan. Ik denk dat we daar eens wat aan moeten doen. Maar ik geloof daar al heel lang niet meer in.


@ @ Jacob | 18-03-2019

Sinds wanneer zijn "wij" niet in winkels welkom? Welke "Bijzondere talenten" heb jij? De talenten die ik, en met mij veel gays hebben, zijn niet "bijzonder" in die zin dat niet gays die niet hebben. Jij wilt reageren om te reageren, maar dat "talent" hebben hier veel: veel geblaat en weinig wol.


@@@Jacob | 19-03-2019

Als je "niet normaal" bent, dan ben je per definitie bijzonder. Het kan zijn dat je dat zelf nog moet ontdekken, het kan zijn dat de hele straat dat nog moet ontdekken.

Daarna komt pas het nut ervan. Dat is in de homogeschiedenis niet niks geweest. Waarschijnlijker is juist dat het te veel was.


Stemmen? | 19-03-2019

Baudet is net zo plat als Theresa May. Het kan zingen. Maar dat is het dan ook.


@@@@ Jacob | 19-03-2019

"Niet normaal" is buiten de norm dus buiten de statische meerderheid. En ik hoef niets te ontdekken hoor, weet wel hoe het in elkaar zit.. net als een groot deel van de "homo geschiedenis" wat dat dan ook zijn moge.


@@@@@Jacob | 19-03-2019

Er is een goeie kans dat zonder homogeschiedenis jij niet eens had bestaan.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: LA

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

De Europese Verkiezingen staan voor de deur. Op welke partij ga jij stemmen?

Ik ga niet stemmen

PVV

Christen Unie

SGP

GroenLinks

CDA

Denk

PvdA

50+

SP

VVD

D66

Partij voor de Dieren

Forum voor Democratie

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven