Kerken presenteren nieuwe regenboogvlag

19-03-2019 | In het kader van 400 jaar Dordtse Synode is afgelopen weekend, op initiatief van het Platform Dordtse Kerken, een nieuwe regenboogvlag gepresenteerd. Volgens de initiatiefnemers lag de traditionele regenboogvlag, zoals die al jaren binnen de lhbt-gemeenschap wordt gebruikt, gevoelig. Met de nieuwe vlag (foto) willen de kerken in Dordrecht naar eigen zeggen "een positief gebaar maken richting de homo-gemeenschap". Iedereen kan de vlag dan ook bestellen en de hoop is dat vooral kerken dit gaan doen. "Wat we er vooral mee willen communiceren is dat het er in de kerk niet toe doet hoe je geboren wordt, maar hoe je je leven inricht," aldus één van de initiatiefneemsters van de nieuwe vlag.

Op de vlag zijn drie figuren te zien, gebaseerd op het Bijbelse beeld van een lichaam. "Deze figuren symboliseren de gemeenschap," aldus de uitleg van de bedenkers. "De vlag laat ook de verbinding zien tussen deze figuren die allemaal anders zijn. Met deze verbinding, waarin een ieder geaccepteerd wordt ondanks de verschillen, wordt er samen een eenheid gecreëerd en niemand buitengesloten. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zijn ware gezicht kan laten zien, zijn eigen identiteit kan uitten, in de kerk, op het sportveld of waar dan ook in de samenleving. Om die reden is het een goed teken om deze vlag overal te laten wapperen."

De initiatiefnemers benadrukken dat de nieuwe vlag de alom bekende regenboogvlag niet vervangt. Doel is om instellingen die moeite hebben met de traditionele regenboogvlag, omdat homoseksualiteit er gevoelig ligt, toch de mogelijkheid te geven zich zichtbaar te uiten voor diversiteit en acceptatie. "Deze vlag geeft aan dat je veilig jezelf kan en mag zijn binnen de kerk, school of organisatie."

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 19-03-2019

quote artikel:
Doel is om instellingen die moeite hebben met de traditionele regenboogvlag, omdat homoseksualiteit er gevoelig ligt, toch de mogelijkheid te geven zich zichtbaar te uiten voor diversiteit en acceptatie. "Deze vlag geeft aan dat je veilig jezelf kan en mag zijn binnen de kerk, school of organisatie."
unquote
Als het nodig is een alternatief te bedenken voor de traditionele regenboogvlag omdat homoseksualiteit gevoelig ligt dan geeft de nieuwe vlag juist aan dat je niet veilig jezelf kan zijn. Anders zou men de traditionele vlag wel omarmen.
Het komt op mij over als "we tolereren je wel, maar accepteren toch maar niet".
Scherper gezegd, wellicht goed bedoeld maar ik vind het hypocriet.


Willem | 19-03-2019

Twijfelachtig..... Geeft me het idee dat de nieuwe vlag staat voor een bepaalde levensstijl.... zucht. Maar kan er naast zitten...


Carel | 19-03-2019

Het is toch eigenlijk te gek voor woorden....onze regenboogvlag ligt bij deze lui "te gevoelig"!!!! Ik las ook nog dat minister van Engelshoven van emancipatie bij deze bijeenkomst aanwezig was.


Nou.... | 19-03-2019

Ik moet wel zeggen, uit het oogpunt van grafisch design, dat de originele regenboog vlag een ramp is. Probeer er maar eens een mooie website mee te maken bijvoorbeeld. Ik vind dat ze er wel wat moois van gemaakt hebben. Serieus.

Er zit ook in hoe mijn vriend omgaat met mijn ex, bijvoorbeeld. En mijn ex met mijn vriend. Als er wat aan de hand is dan zijn we er voor elkaar. Dat is echte mannenliefde. Waar ook de bijbel vol van staat overigens. Die loopt daar van over. Vanaf de eerste aflevering tot de laatste. En ook dat het de liefde voor een vrouw niet in de weg staat. Je hebt nu eenmaal mannendingetjes en vrouwendingetjes. Een dames bridge club is ook niet schadelijk voor gezin en huwelijk.

Conclusie: mooi ontwerp. Nou nog op gelijke hoogte staan met die religies. Of jullie bukken, of ik sta op. Want anders denk ik dat jullie van de kerk nog steeds in mijn hol willen poeren, maar dat een keertje een standje andersom niet alleen uitgesloten is, maar de gedachte alleen al als stuitend en beledigend wordt ervaren. Terwijl juist daaruit de liefde en de vrede voortkomt. Kijk nog maar eens in je bijbel en zet eens een roze bril op.


JAN2 | 20-03-2019

De kerken willen gaan bepalen hoe onze regboogvlag er uit moet gaan zien, of is dit een misselijkmakende vroege 1 april grap. De kerk heeft helemaal niets te maken hoe het er uit moet gaan zien. We hebben een vlag en die is wereldwijd door veruit de meeste landen erkend, dus lekker oprotten met je religieuze bemoeienis.


klaas | 20-03-2019

Regenboogvlag. Volledig accepteren of niet !!!!!!!!!


No Religie | 20-03-2019

Moeten we van dat kruis ook maar iets anders maken.


Nico | 20-03-2019

Moeten we volwassen mensen die in een sprookjesboek geloven nog echt serieus nemen? Nee toch hoop ik!


Jasper | 21-03-2019

In theorie leuk bedacht, in de praktijk slechte uitvoering! Er verandert dus echt vrijwel niks binnen die kerken. Het credo luidt en blijft: je mag wel homo (of anders) zijn, maar het niet uitdragen. Inderdaad, we tolereren je, maar accepteren en erkennen je niet. Ouwe jongens krentenbrood. Het blijft aanmodderen met die refo's!

Kan iemand van dat houtworm vretende kruis ook een regenboogvariant maken? Of een knetteroze vertaling van dat sprookjesboek? Om van Jezus en zijn maar liefst 'twaalf' discipelen maar te zwijgen. Een gemiddelde seksclub zou er rooie oortjes van krijgen!


JeugdHerinnering | 21-03-2019

In de jaren '60 was bij ons in de buurt een gristelijke figuurzaagclub. Waar iedereen bij mocht. Ik ook. Het was dan wel eerst een half uur gristelijke liedjes zingen uit een boekje. Ik ben zo blij want Jezus is bij mij. Dat werk. Daarna kwamen de plaatjes triplex uit de kast. Dan kon je Donald Duck of Mickey Mouse uitkiezen. Overtrekken met carbonpapier. Uitzagen en daarna schilderen met plakkaatverf. En dat was hartstikke leuk.

Ik heb er nooit psychische schade aan overgehouden. Aan andere dingen wel, maar aan die figuurzaagclub gegarandeerd nooit.

Het bestaat niet meer. Er is geen moslim figuurzaagclub. Als een travo in een bibliotheek komt voorlezen is het al heibel. Laat staan als er bijvoorbeeld een paar transgenders een figuurzaagclub beginnen. Of homo's. In het laatste geval dan eerst verplicht een uur songfestival liedjes zingen uit een boekje. Het hele ABBA repertoire. En daarna figuurzagen.

Ik heb er wel ook weer meer van meegekregen van de gristelijke wereld. Zonder er ooit last van gehad te hebben. Het was best een prettig kennismaken met. Vooral omdat ik van volkomen atheistische huize kwam maar niet werd buitengesloten. Ik mocht er gewoon bij.

Als ik daar nog aan terug denk, een halve eeuw later, dan denk ik, toen waren die gristenen nog gristelijk. Ze legden niemand wat op en iedereen was welkom.

Toen ik later beter begreep dat ik gewoon homo homo was, ik knetterverliefd was op iemand en het was wederzijds, toen heb ik nog steeds gezongen, ik ben zo blij want Jezus is bij mij. En dat was die dan ook.

Misschien dat ze toen zoveel naastenliefde hebben weggegeven, dat ze nu zelf niet meer weten wat dat is. Maar als ze in Urk een figuurzaag event doen, ik ben er. Eerst zingen. En dan Goofy uitzagen. Schilderen. En dan een gaatje maken zodat je hem boven je bed kon hangen.

Als je elkaar al jong een beetje beter leert kennen, dan ga je later leuker met elkaar om.


Adje Ist | 27-03-2019

Ik vind de nieuwe vlaf een stuk verwijfder dan die oude regenboog. Een hele vooruitgang dus.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven