Kerkelijke inzegening homoparen

13-03-2019 | De Evangelisch-Lutherse kerk in Oostenrijk heeft afgelopen weekend ingestemd met kerkelijke zegening voor homoparen. De synode van de ruim 300.000 leden tellende kerkgemeenschap ging met ruime meerderheid akkoord met het voorstel om homostellen in een publieke kerkdienst een zegen mee te geven. De kerkleiding heeft wel laten weten dat predikanten of kerkenraden niet verplicht zijn mee te werken aan de zegening. Indien een kerkgenootschap of individuele voorganger bezwaren heeft tegen de inzegening van homoparen zal dat gerespecteerd moeten worden.

Het Constitutioneel Hof van Oostenrijk besloot in december 2017 dat het huwelijk niet alleen voorbehouden mag blijven aan heteroparen. Het Hof oordeelde dat bestaande wetgeving discriminerend is. De hoogste rechtbank van Oostenrijk constateerde dat de politiek het huwelijk niet wilde openstellen voor paren van hetzelfde geslacht maar oordeelde dat de discriminerende wetgeving op uiterlijk 31 december 2018 moest zijn aangepast zodat op 1 januari 2019 de eerste homohuwelijken gesloten konden worden. Nu het homohuwelijk wettelijk gelegaliseerd is in Oostenrijk besloot dit weekend ook de Evangelisch-Lutherse kerk in Oostenrijk homoparen kerkelijk te zegenen.

Oostenrijk is overigens het eerste Europese land dat het huwelijk verplicht dient open te stellen. Andere Europese landen legaliseerden het homohuwelijk via politieke weg en niet via een rechterlijke uitspraak.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Morgen 4 uur | 14-03-2019

Kom dan maar langs om onze liefde in te zegenen. Ik kan niet beloven dat we dan thuis zijn. Vooral niet als je met je zegen eigenlijk alleen maar komt halen maar niks komt brengen. Met wat we hebben kunnen we wel wat hebben. Maar ik hoop niet dat we daar dan ook nog thuis voor moeten zijn. Kan het ook per whatsapp of messenger, dat inzegenen?


qw | 14-03-2019

De echte voorloper zit hier. Ooit in Oostenrijk met 'n paar vrienden in een klein kapelltetje zegenden we uitgebreid het huwelijk tussen twee vrienden in. We werden er stijfgeil van.


Nico | 14-03-2019

Waarom zou je in vredesnaam je huwelijk willen laten inzegenen door een stelletje haatzaaiers!


@Nico | 16-03-2019

Zou er nog een homo bestaan die een haatzaaier zou willen inzegenen dan? (Eng, maar er zijn zoveel lieve homo's, ik vrees dat ze meer bestaan dan vredelievende gelovigen...) Maar zou het aan de orde zijn, ik heb geen reden momenteel om te huwen, mijn partner zou het op prijs stellen, dan zou het wel mijn voorwaarde aan het altaar zijn. Dat ik de gelegenheid krijg om de zegen terug te doen. Ik geloof er namelijk mega heilig in dat een ander niet meer maar ook niet minder is. Met gelijk oversteken zou het nog best wel eens een hele mooie ceremonie kunnen worden. Ik zal wel eerst knielen dan. Maar daarna is het die jurk van de kerk zijn beurt. En ik waarschuw maar alvast, ik heb al vaker wonderen verricht.


@@ Nico | 18-03-2019

Over haatzaaien... jij bent ook lekker bezig met "die jurk van de kerk". Niet bepaald respectvol. Maar als je een andere mening hebt dan een aantal hardcore gays, dan word je zo bejegend. Jullie willen getolereerd en geaccepteerd worden maar doen dat anderen niet.


@@@Nico | 19-03-2019

Hoezo is jurk van de kerk niet respectvol? Die vent trekt die toch zelf aan? En daar heb ik echt geen moeite mee. Als je je daar lekker in voelt, trek aan die jurk! Ik vind het wel wat hebben zelfs.

Daarnaast, sinds wanneer is het op hun plek zetten van hen die zich hoger en verhevener voelen haatzaaien? Als je lief en gemeend staat te zegenen, dan krijg je van mij lief en gemeend de zegen terug. Als je nog in staat bent om die intentie te begrijpen dan. Ik zou niet weten wat de waarde anders was van de zegen die je geeft. Doe dan maar Douwe Egberts spaarpunten. Daar heb ik meer aan.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: LA

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

De Europese Verkiezingen staan voor de deur. Op welke partij ga jij stemmen?

SGP

PvdA

GroenLinks

VVD

D66

Partij voor de Dieren

Christen Unie

Forum voor Democratie

PVV

CDA

Ik ga niet stemmen

SP

Denk

50+

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven