Spaanse lhbt-rechten onder druk

16-01-2019 | In diverse Spaanse steden zijn dinsdagavond duizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen de extreemrechtse partij Vox. Deze nieuwe politieke partij, die niet als lhbt-vriendelijk bekend staat, won bij laatste regioverkiezingen van Andalusië uit het niets 12 van de 109 zetels in het regioparlement. Vox maakt de nieuwe conservatieve regering in Andalusië mogelijk die woensdag is geïnstalleerd. De demonstranten zijn bang dat de nieuwe regering een forse stap achteruit zal maken als het gaat om vrouwen- en homorechten. Het protest op dinsdag was op initiatief van ruim 140 organisaties, waaronder veel Spaanse homo-organisaties.  

In het verkiezingsprogramma van Vox staat onder meer te lezen dat ze tegen het houden van een Gay Pride is. De partij ziet er ook niets in om de rechten van de lhbt-gemeenschap te verbeteren en heeft in het recente verleden zelfs laten weten de lhbt-rechten te willen inperken. Zo is de partij geen voorstander van het homohuwelijk. Voorman van Vox, Santiago Abascal, liet onlangs weten dat hij het huwelijk ziet als een exclusieve verbintenis tussen man en vrouw. "Het homohuwelijk moet snel worden afgeschaft zodat het traditionele huwelijk en het Spaanse gezin worden hersteld. Stellen van het zelfde geslacht kunnen een partnerschap aan gaan maar dit mag wettelijk niet gelijk zijn aan het huwelijk," aldus Abascal onlangs.

In veel steden gingen demonstranten dinsdag de straat op. Bij alle bijeenkomsten, waaronder die in Málaga (foto/video), waren veel regenboogvlaggen te zien. De opkomst was met ruim 3.000 personen het grootst in Sevilla, de stad waar het Andalusische parlement zetelt.
Foto & video © Boomerang-Torremolinos

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 16-01-2019

Zijn het de gelovigen niet dan zijn het wel de nazi’s. Of regelmatig allebei!


Onzin | 16-01-2019

Suggestief subject. Analusië was al zes politieke generaties een soort van PvdA. Maar dan met absolute macht. Met ook wat corruptie en vriendjes politiek. Nu is er een klein rechts partijtje opgekomen, niet veel grotere in het parlement dan een partij voor de dieren, 50+, of boer koekoek. Die dan wel de doorslag geven om rechts eens te laten regeren na zoveel decenennia links. Best gezond als dan de andere kant eens mag, en dat is dan ook nog een coalitie van drie. Niet een socialistische partij dat altijd maar de bijna vanzelfsprekende absolute meerderheid had. Wat minder snel valt als een coalitie van drie.

Dat zijn nieuwe dingen in Spanje waar ze nog aan moeten wennen. Ik kreeg al meteen een mail van de COGAM (LGBTI organisatie in Madrid) dat ze bang waren dat de Franco tijden terugkwamen. Spaanse emotie. Zie het zo maar.

Het is een beetje angst (goed hoor) als dat bij wat zetelwinst van de partij van dieren er meteen mensen gaan roepen dat binnenkort een frikandel eten nog strafbaarder gaat worden dan roken.

Spanje moet nog even wennen aan dat denkbeelden die al veel langer leefden nu ook in de politiek zichtbaar worden. Met een paar zetels. Onder druk staat het niet. Op straat is niks veranderd. Ze kunnen hier allemaal flikker roepen tegen elkaar in het dorp. Behalve tegen mij. Of mijn vriend. Dan gaat het hele dorp over zijn zeik.

Dat is Spanje.


Joop | 16-01-2019

Rechts heeft nooit veel opgehad met homorechten. Dat heeft het verleden toch al wel bewezen? Partijen die zulke denkbeelden zijn, moeten, zo klein als ze ook zijn, bestreden worden.


@Joop | 17-01-2019

Je schrijft het eigenlijk wel correct. Met weggeven of kado doen van rechten in het algemeen (al zeker als daar een zak geld achteraan moest) staat rechts niet vooraan in de enthousiastelingen.

Maar in het erkennen van vrijheden ligt dat anders. Conservatief rechts heeft daar niks of weinig mee. Extreem rechts trouwens ook niet. Zie de voormalig nummer twee van Annabel maar. Dat sluipt zomaar binnen als nummer twee. Of die lonkende drijffoto van Tsjerry Met Verkansie. Ook Wilders hoor je nou eigenlijk nooit een time-out nemen, buiten zijn eigen polemiek, om de LGBTHI-agenda te willen beschermen.

Maar je hebt ook nog liberaal rechts. En daar ligt dat allemaal anders. Het is een actueel thema, want er hebben nu al een paar VVD-burgemeesters de brui eraan gegeven. Die herkennen hun eigen liberale waarden niet meer in hun eigen partij. Waar zeker ook homo-vrijheden bij horen (zolang het maar niks, of niet te veel kost, dat wel natuurlijk).

Het woord "liberaal" is in Nederland eigenlijk al heel lang wat te veel verwiegeld. De nadruk is meer komen te liggen op tegen dan op voor. Terwijl het woord liberaal in veel landen juist een positieve betekenis heeft. Meer vrijzinnig. Dat er veel gewoon moet kunnen.

In Spanje betekent liberaal zijn (ser liberal) echt modern van opvattingen zijn. Er is zelfs geen associatie met dat het niks mag kosten. In veel landen is die associatie het zelfde. Het ligt meer in de hoek van verstandig progressief, en links- of rechts-neutraal.

In Nederland heeft de VVD dat allemaal al regelmatig uit zijn verband gerukt. OOit verwiegeld. En nu speelt dat weer. Effe roepen dat iedereen maar normaal moet doen. En dan is het al weer lunchtijd. Terwijl er in die rechtse hoek echt behoorlijk veel overtuigde LHBTI fans zitten. Die het ook voor de volle 100% menen.


Wim@Joop | 17-01-2019

Ja nu weten we het wel dat je doordrenkt ben met het linkse gedachtegoed, en alle andere mensen die dus niet links stemmen zijn dus achterlijk en niet normaal.
Nou gelukkig zijn er ook nog mensen die anders stemmen, anders word het een steeds grotere zooi, en trouwens let een som je eigen land de rechten van homo's worden hier op scholen van orthodoxe christenen en moslims ook bestreden dus ben je hier ook in gevaar. Worden zowel in de kerken en moskeeën met homo haat geïndoctrineerd.
Ten tweede plaats jij complimenten reacties ook zelf, 03.20 is van jouw zelf kun je aan de schrijfwijze zien, links overheersend/intolerantie gedrag.


correctie | 17-01-2019

Let eens op je eigen land !


Tjah | 17-01-2019

Alles altijd van twee kanten blijven zien, daar ben ik (links) mee opgevoed. Mooi. Zeker. Dat je ook moest proberen je in te beelden dt je een koppensneller uit papualand was. Een nuttige filosofie. Daar niet van.
Maar als je met het altijd maar van twee kanten te bekijken, steeds de helft weggeeft. En dan de helft van de helft. En dan de helft van het kwart.

Dan eindig je met rechters die ook vinden dat kankerhomo cultureel gemeengoed is. En Elsevier artikelen die er nog eens op stampen dat homos niks doen om de islam het land uit te krijgen. En een algemene teneur van wat zeiken die homo's nou. Van links tot rechts. En het was gewoon een normale beroving of geweldpleging. Het had met het feit dat het slachtoffer homo was, of als zodanig herkend of geprofileerd was helemaal niks te maken.

Daar zit je dan mooi. Met het altijd maar van twee kanten te bekijken. Want op een gegeven moment trekt dan niemand zich meer van niemand aan. En kunnen de homo's als eerste de bus pakken. Daarna gaan ze treinen inzetten. Voor wat ze ook niet meer om zich heen wensen.

Maar wij gaan eerst. De Nashvilleverklaring is een eerste poging daartoe.


links | 17-01-2019

men scheldt weer graag op gelovigen en rechts.....

even niet vergeten: in het communistische rusland werden homo's eerst omarmd ........later naar strafkampen gestuurd.....onder stalin.
In het huidige linkse Noord Korea is een homoleven onmogelijk.....misschien een enkeling stiekum.... er is daar geen gaylife, geen gaybars, geen informatie daarover, geen internet.....
In het communistisch (en kapitalistisch ) China worden homo's officieel niet tegengewerkt. Maar er is geen homohuwelijk. En in films krijgen ze geen podium. Geen LTBG filmthema......het word als onwenselijk geacht...
er is in de miljarden steden die China telt maar weinig gaylife.


links | 17-01-2019

en als je denkt dat het IN DE UK goed is?
daar worden gayprides verboden in sommige steden........we weten wel waarom....


Joop hou je mond | 19-01-2019

Joop je bent knettergek . Links omarmt de homohatende moslims .


Ruud | 19-01-2019

Ach laat Joop maar lullen, binnenkort misschien zelf slachtoffer van een zuuraanval zoals in Londen, dan gaan ze ineens slachtoffer spelen.
Wel hervormden aanvallen als ze discrimineren, maar niet die enge groepen die juist speciaal hier naar toe komen om homo's aan te vallen.

Aan 22 minuten geleden, heb jij het stuk gelezen wat in The Daily Mail stond over die zuuraanval op gay's in London, vanwege secuur hoor je hiervan niets in Nederland.


Oud Nieuws | 23-01-2019

Thatcher.

Dat was de eerste zuuraanval.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven