De Roze Polder | Radicale raddraaiers

07-01-2019 | De Nederlandse versie van de zogenaamde Nashville-verklaring werd recent ondertekend door een grote groep extreme Christenen. Het leek me informatief even te melden wie dat zijn, maar het blijkt dat de volledige lijst ondertekenaars van de site is verwijderd. Moedig, hoor. Meerdere bronnen melden dat het gaat om honderden gereformeerde en hervormde predikanten, een aantal docenten van de Vrije Universiteit en kamerlid Kees van der Staaij, partijleider van de SGP.

De titel van het document is 'Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit'. Dat deed mij nog even hopen dat het spannend zou gaan worden. Dat de Bijbel nu eindelijk een keer met warmbloedige mensenogen was gelezen, maar helaas. In deze verklaring leggen de ondertekenaars ondubbelzinnig uit hoe een rechtschapen Christen dient om te gaan met een seksuele identiteit die niet hotseklotse-begonia-hetero is. En dat antwoord is simpel: als een aseksuele kast-homo.

Als je het hele document leest, valt op dat er een onmiskenbare lucht van hoogmoed uit omhoog stijgt. En hoogmoed behoort, zoals de ondertekenaars toch zouden moeten weten, tot een van de zeven hoofdzonden. Zonder enige reserve eigenen ze zich de absolute waarheid toe. Jezus kende nog momenten van twijfel, deze radicalen niet. En wanneer mensen de stap nemen van 'geloven' naar 'zeker weten' staan ze aan de verkeerde kant van de streep. Dan worden het extremisten. Dan worden ze gevaarlijk.

Wat ik de opstellers van dit pamflet wel na moet geven: het is zo geschreven dat, als je even niet oplet, je zomaar het gevoel zou kunnen krijgen dat de ondertekenaars hele lieve mensen zijn die echt het beste met je voor hebben. 'Zalvend' is, geloof ik, het woord. Maar laat je niet voor de gek houden: ze zijn net zo extremistisch als salafistische moslims en radicale hindoes. Wolven in schaapskleding, dat zijn het. Beeldenstormers.

Opvallendste passage in het stuk is de bewering dat het 'zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren'. Het is dus niet alleen zondig om homoseksueel gedrag te vertonen (het oude 'je mag het wel zijn, maar je mag het niet doen' verhaal), maar je mag het ook niet goedkeuren. Dan ben je al zondig. Dus de moeder die, na een lange morele worsteling, zich ermee heeft verzoend dat haar zoon met zijn vriend leeft, is een zondige vrouw. De dominee die de verbintenis tussen twee vrouwen, die al twintig jaar samenwonen, inzegent, is zondig. De timmerman die geen problemen heeft met zijn homoseksuele collega, is zondig.

Overigens, ik dacht bij 'homoseksuele onreinheid' in eerste instantie aan neuken zonder spoelen. Ik vond het al vreemd dat Kees van der Staaij zich daar druk over maakte, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

En wat is 'transgenderisme'? Die valt in de categorie 'een woord dat je niet zo vaak hoort'. Na even te hebben gegoogeld, weet ik nu dat transgenderisme betekent dat je leeft als iemand van het andere geslacht. Hier geldt dus ook: je mag het wel zijn (lees: wees totaal ongelukkig), maar niet doen (lees: wees wie je echt bent). Ook hier geldt dat goedkeuring al genoeg is om op zijn minst in het vagevuur te belanden.

De publicatie van deze Nederlandse versie van de Nashville-verklaring leidde tot behoorlijk wat ophef. Binnen en buiten de kerk werd schande gesproken. En terecht, natuurlijk.

Maar, zelf was ik er wel blij mee. Niet omdat ik nu weet hoe ik me dien te gedragen, maar omdat ik nu zeker weet wie mijn vijanden zijn. En wie de vijanden van mijn vrienden en familie zijn. De maskers zijn gevallen. We weten nu precies wie het op ons heeft gemunt. En we weten ook weer precies waarom we de kerk achter ons hebben gelaten.

Want dat is deze Nashville-verklaring natuurlijk: een oorlogsverklaring. Een in hypocriete, zalvende woorden opgestelde aanval op het wellevende, fatsoenlijke deel van Nederland dat wel wil leven zoals Jezus zou doen. Niet alleen de LHBTI-gemeenschap wordt weggezet als zondig (dat zijn we wel gewend), maar ook onze heteroseksuele families en vrienden worden nu afgeschilderd als onrein. Dat gaan ze niet pikken.

Met deze Nashville-verklaring gaat deze trieste club predikanten precies het tegenovergestelde bereiken van wat ze in hun hoogmoed hadden verwacht: niet zij zullen omarmd worden door fatsoenlijk Nederland, maar de mensen die ze in een hoek proberen te zetten. Zij zullen uiteindelijk met lege handen en lege kerken staan.

Blijkbaar voelen ze dit zelf ook wel aan inmiddels. Anders hadden ze hun naam wel op de lijst van ondertekenaars laten staan. Hoogmoedig en laf, mooie eigenschappen voor zelfbenoemde morele leiders.

De Roze Polder is een periodieke column op GaySite.nl door Jos en gaat over alles wat hem bezig houdt.

 

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: LA

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven