update | Protestacties tegen Nashville-verklaring

08-01-2019 | In reactie op de ophef rond de Nashville-verklaring vindt op woensdagavond 9 januari om 19.00 uur een 'Viering van de Liefde' plaats op het Amsterdamse Homomonument. Volgens de organisatoren is de liefde er om gevierd te worden en verdient ieder mens het om zich in de kerk en daarbuiten geliefd en welkom te voelen, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken. Naast burgemeester Halsema van Amsterdam zijn er woensdag diverse sprekers uit de lhbt- en religieuze gemeenschap. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Wielie Elhorst, homoseksueel en predikant. Er is muziek en ter afsluiting kunnen religieuze vertegenwoordigers en andere aanwezigen een 'licht voor de liefde' plaatsen op de granieten roze driehoek aan de Prinsengracht. Na afloop stelt de Westerkerk (naast het Homomonument) haar deuren open voor belangstellenden om na te praten met een kop koffie of thee. 

Op 18 januari vindt een protestactie plaats voor het hoofdkantoor van de SGP in Rotterdam. Met de actie 'Mannenliefde met Van Der Staaij' wil de organisator, de Facebookpagina Memes voor de Massa's, zich afzetten tegen de Nashville-verklaring. Op de Facebookpagina staat: "Van der Staaij heeft mannenliefde nodig om zijn verdorven hart op te warmen. Laat zien hoeveel liefde mensen aan elkaar kunnen geven en spreek je uit tegen haat en christenfundamentalisme!" Tijdens de protestbijeenkomst is het de bedoeling een regenboog op de stoep voor het hoofdkantoor krijten. Ook zoekt de organisator nog sprekers voor het evenement. "Liefst sprekers uit de lhbti-gemeenschap, die daar iets over kunnen vertellen."

Op initiatief van Boris van der Ham (voorzitter van het Humanistisch Verbond) en Joost Röselaers (predikant van de Remonstranten) is vandaag een handtekeningenactie gestart. Talloze bekende en onbekende Nederlanders hebben inmiddels hun handtekening gezet onder de zogenoemde 'Liefdesverklaring'. De initiatiefnemers vragen iedereen die "vrijheid en liefde een warm hart toedraagt" het document te tekenen. Naast bekende Nederlanders als Lilianne Ploumen (PvdA), Dilan Yesilgöz (VVD), regisseur Eddy Terstall, actrice Jennifer Hofman, presentator Cornald Maas en oud-politicus Frits Huffnagel hebben inmiddels al vele duizenden de verklaring ondertekend. Klik hier om de 'Liefdesverklaring' ook te ondertekenen.

Op initiatief van Kamerlid Vera Bergkamp hebben een aantal Kamerfracties vragen gesteld aan verschillende ministers over de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring. De parlementariërs van onder meer D66, VVD, PvdA, 50Plus en GroenLinks willen weten hoe het manifest zich verhoudt tot de grondwet, de strafwet en de wet gelijke behandeling.

Update 10-01 | Op maandagavond 14 januari organiseert COC Midden-Nederland de manifestatie 'Love Shine A Light' als reactie op de Nashville-verklaring. De bijeenkomst op het Domplein bij het Utrechtse Homomonument start om 19.00 uur. "Het wordt een liefdevolle reactie op de onnodig kwetsende Nashville-verklaring. We hopen dat veel mensen met ons dit liefdevolle tegengeluid willen laten horen. Iedereen is welkom! We zijn nog druk bezig met het programma, maar dat zal bestaan uit een aantal sprekers en muziek," aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland. Deelnemers wordt gevraagd een kleurrijk lichtje of kaarsje mee te nemen. Deze zullen na het programma rondom het monument worden geplaatst.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Willem | 08-01-2019

Ach schei toch uit, ga je energie steken op die vent aan te klagen. Waar is Sprong Nu de held.
Universiteit geschokt over nazi-vergelijking theologiedocent: ,,passende maatregelen volgen”

De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam roept supporter van de Nashville-verklaring en theologiedocent Pieter de Vries op het matje omdat hij de genderdiscussie vergeleek met de nazi-ideologie. ,,Wij zijn geschokt. Er is een grens overschreden. Het faculteitsbestuur zal in een pittig gesprek passende maatregelen aankondigen.”
Niels Klaassen 08-01-19, 17:14 Laatste update: 17:19


Peter | 08-01-2019

Ik steun alle protesten tegen dit walgelijke document. Maar waar waren en zijn de politici als het gaat om de moslimterreur in Nederland tegen homo's? Met name Groenlinks hoor je dan niet.


Tja | 08-01-2019

Gaat allemaal een beetje ENG worden. Er is en was helemaal niks nieuws onder de zon, wist je die standpunten niet dan heb je de afgelopen jaren je kop in het zand gestoken en moet je eens bij jezelf te rade gaan.
Veel succes bij de 100 mensen morgen.


WillemH | 08-01-2019

Goed is het om met name even een ander christelijk geluid te laten horen. Als steun in de rug voor al de (christelijke) jongeren die op dit moment worstelen met hun identiteit.....


Joop | 08-01-2019

minister Ingrid van Engelshoven was er met Derksen als de kippen bij! Want grappen over homo's maken mocht niet van haar. Die grapjes van Derksen kun je misplaatst vinden of niet, het is schandalig dat een politicus zo'n manifest ondertekent, en dan ook nog roept: zeg, mag ik gewoon christen zijn? Wat een ongelofelijke zak is het toch. Tegen hem zeg ik: Mag ik gewoon homo zijn zonder dat eeuwige gezeik van christenen wat ik wel en niet zou mogen? Rot anders lekker op naar je beloofde land. Van Engelshoven heb ik tot nu toe nog niet gehoord....


Huib | 08-01-2019

Tegen christenen durven ze wel te ageren. Wat blijft het akelig stil na al dat anti homo geweld door moslim jongeren.


suf | 08-01-2019

Tegen domheid, onnozelheid, en zelf ingegeven hoogmoed protesteren helpt lekker zeker?

Het gaat over neanderthalers die het wezen van god niet begrijpen. Ze zijn het levende bewijs van de imperfectie van de schepping.


@VU | 08-01-2019

Zo een Piet de Vries is wel bedenkelijk. Vooral om je af te vragen wie zo een docent met zulke denkbeelden ooit heeft binnengelaten. Daar mankeert toch wel flink wat aan de ballotage. Vooral omdat het een openbare obderwijsinstelling betreft waar ook nog Vrije (?????) Universiteit op de gevel hangt.

Zijn de docententen geschiedenis daar wel wetenschappers? Je gaat het je zomaar afvragen.


@vu | 08-01-2019

De Vu is gesticht als protestants-christelijke universiteit een andere bekende is de kreupel balkende ook daar vandaan


@@vu | 08-01-2019

Zouden zulke openbare instellingen dan nog wel het woord Vrij in hun naam mogen voeren?


VU WIKI | 08-01-2019

e Vrije Universiteit Amsterdam (afkorting: VU) is een brede onderzoeks- en onderwijsuniversiteit in Amsterdam. Zij is gesticht als protestants-christelijke universiteit, door Abraham Kuyper, de emancipeerder van de orthodox-gereformeerden, toen de Nederlands Hervormde Kerk en de universiteitsinstellingen van de staat, waaronder met name Leiden en Groningen, bolwerken van het Modernisme waren geworden.

Het VU-complex is gevestigd aan de De Boelelaan in Buitenveldert, nabij de Zuidas. De slogan van de universiteit is 'VU is verder kijken'. Het klassieke motto luidt: Auxilium nostrum in nomine Domini, ofwel: 'Onze hulp zij in de naam des Heere', de woorden die ook ter opening van officiële bijeenkomsten (opening academisch jaar, Dies Natalis, promoties) gesproken worden.

De VU is een van de twee universiteiten in Amsterdam, de andere is de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2017 telde de VU 22.867 studenten. De VU heeft een eigen academisch ziekenhuis, het VU medisch centrum (VUmc). De VU is een bijzondere universiteit: zij gaat niet uit van de overheid, maar van de Stichting VU die de bestuurlijke koepel vormt boven de Vrije Universiteit en waarvan het bestuur wordt gevormd door leden van het college van bestuur van de Vrije Universiteit. Deze stichting gaat op haar beurt uit van de VU-Vereniging, die in 1879 werd opgericht om de stichting van de VU mogelijk te maken.


vu | 08-01-2019

VRIJE universiteit
VRIJ VAN DE STAAT


vu | 08-01-2019

VU is het bolwerk van ORTHODOX GEREFORMEERD ( van oudsher) of dat nog zo is denk het niet meer.


meningABC | 08-01-2019

dit soort acties heb ik helemaal niets mee......

net zoals een KISS IN bij een klooster weet je nog. En toen de zusters met een verklaring kwamen was de media en de politiek er niet meer......

Hou toch op met deze acties. We weten het wel hoor. Half nederalnd heeft al een vlag.
Je kan ook overdrijven...........


meningABC | 08-01-2019

BIJ OVERDRIJVEN WEET JE WAT ER DAN GEBEURD DAN ZAL DE STEMMING IN NEDERLAND OMKEREN..........DOE DIT NIET


@VU WIKI | 09-01-2019

Dat mag dan wel op een bordje naast de ingang hangen. Dat je geen valse indruk krijgt. Want dan mogen ze mij zelfs met een hartaanval bij de poort laten liggen. Op de de Boele Laan.


@vu | 09-01-2019

Quote: "VRIJ VAN DE STAAT"

Het klinkt een beetje terroristisch, vindt je zelf ook niet?


@meningABC | 09-01-2019

Hoezo doe dit niet. Ik denk dat het anit-homo-reli-facistoide-feestje nu wel afgelopen moet zijn. En anders doe ik het dubbel. Daar heb ik mijn vrijheden juist aan te danken. En jij de jouwe ook!


Maria Magdalena | 09-01-2019

Memmen voor de massa's??!

Nou, laat dus massaal je TIETEN zien tijdens het manifest!!! Succes verzekerd!!!


meningABC | 09-01-2019

overdreven reactie. de gaylobby moet eens weten wanneer ze moeten stoppen....met drammen.
we weten het wel. er zijn reacties genoeg geweest.
wat er nu gebeurd is zwaar overdreven.


meningABC | 09-01-2019

waarom word overigens alleen christenfundamentalisme genoemd?
mag ik even lachen van deze groep.
In rotterdam nota bene.......
denk je werkelijk dat je als homo iets te vrezen hebt van christenen op straat?
Laat me niet lachen. STEL HYPOCRIETEN!


meningABC | 09-01-2019

we weten wat er in BRAZILLIE is gebeurd.
dat kan op termijn ook in europa gebeuren als je maar genoeg door blijft drammen zal de weegschaal de andere kant op slaan hypocrieten!


Pieter | 09-01-2019

Wat een onverdraagzaamheid van de gay community. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Ook gereformeerden. Je kan het er niet mee eens zijn maar de reacties zijn totaal overdreven, er is niks nieuws gezegd. Maar heerlijk voor activisties Nederland om weer de tolerante zelf uit te hangen.


Opvallend | 09-01-2019

Femke kan vanavond gelijk door lopen na haar speech naar
de mocro gemeenschap


@meningABC | 09-01-2019

Nooit.

Ik ben het zat. Me altijd maar moeten verantwoorden dat ik geen pedofiel ben. Altijd dat gezeik wie er dan bij ons het mannetje en het vrouwtje is. En willen weten hoe we het dan doen. Of, nog erger, of ik niet begrijp hoe god dat dan bedoeld heeft. (Wel eens goed gekeken hoe alles in elkaar zit? Ook gewoon de schepping! Dombo!) Ik ben dat zat. Vanmiddag nog een voorbijganger. Had me ooit eens zien zitten met mijn vriend. De man zat nog in een rolstoel ook. Het kwam er al snel uit. Je doet toch niks met kinderporno of zo he? Ik had hem eigenlijk nog invalidener moeten trappen dan hij al was (hij zat trots te vertellen over zijn crimenele verleden, namelijk, ook nog). Ik heb hem nog een biertje gegeven. Tot zijn bezorgde vrouw hem kwam halen.

Maar ik ben dat gelul zo zat. Zo onnoemelijk zat! De tiefus en de hondekanker allemaal. Alhoewel ik nog steeds zo DOM ben om er ook nog een biertje aan aan te bieden. Nog wat probeer te vertellen. Dat ik niet ben wat hij gelijk denkt. IK BEN DAT ZAT.

Want dat is ook niet van vandaag of gisteren.

Die "ga niet te ver preken"? De vlektyfus. Ik ben er schijtziek van. Dat ze dan allemaal maar poliokindjes voortbrengen want ik ben er klaar mee met al die verzoeken om uitleg. Al bouw ik een muur om mijn huis, dan gaan ze bierkratjes halen om er overheen te kijken.

Ga niet te ver? Ik sta pas in tweede versnelling. En er zitten er meer op. Ga je ouwe zuster maar maagdelijk lullen als ze voor de derde keer moet trouwen. Maar hier niet.


Maria Magdalena | 10-01-2019

Helemaal eens met de laatste reactie hierboven. Als we ons niet verdedigen, is het gedaan met het eens zo tolerante Nederland! De laatste decennia is het toch al sterk bergafwaarts gegaan. We MOETEN zichtbaar blijven om onze belangen te verdedigen en uit te dragen. Vrijheid komt NIET vanzelf. Daar is in het verleden om gevochten. Letterlijk. En vrijheid kunnen we zo weer kwijt raken met alle gevolgen van dien. De onstuimige geschiedenis van vooral begin en halverwege de vorige eeuw is daar immers een inktzwarte getuigenis van! Verzanden in zelfgenoegzaamheid en 'not in my backyard' zal alleen maar averechts werken en een voedingsbodem zijn voor verdere intolerantie en onbegrip tussen mensen.


Roy020 | 10-01-2019

Hypocriet gejammer. Tegen de islam hoor je nooit iemand, en dat gevaar is vele malen erger.


meningABC | 10-01-2019

meningABC ik wil mijn bijdragen weg hebben.


Tja Schat | 10-01-2019

Dat christelijk principe van de andere wang te tonen vind ik mooi. Maar je kunt op een punt komen dat je wangen tekort komt.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven