OM onderzoekt strafbaarheid Nashville-verklaring

07-01-2019 | Het Openbaar Ministerie gaat de Nashville-verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid. Dat heeft het OM maandag laten weten. Op basis van de beoordeling moet duidelijk worden of er een strafrechtelijk onderzoek komt. Hoe lang de beoordeling van het OM gaat duren is niet bekend. Het OM neemt deze stap omdat de Nederlandse vertaling van het pamflet, dat vrijdag werd gepubliceerd, enorm leeft in de samenleving. Bovendien hebben meerdere mensen aangekondigd aangifte te gaan doen en hebben enkelen dit inmiddels gedaan. Onder hen Pride-ambassadeur Francis van Broekhuizen. Zij heeft aangifte gedaan tegen SGP-voorman Kees van der Staaij die de Nashville-verklaring dit weekend ondertekende. "Dat hele pamflet is een oproep van toch weer discrimineren van lhbti’ers," zegt Van Broekhuizen in een radio-interview op NPOradio 4. "Ik voelde mij echt gekwetst en heel verdrietig. Je gaat terug in de tijd. Als ambassadeur van de Pride heb ik hiermee een signaal willen afgeven."

Ondanks de felle kritiek, onder meer vanuit de Tweede Kamer en van minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) blijft Van der Staaij vierkant achter de verklaring staan. "De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring," aldus Van der Staaij op de website van de SGP. Minister Van Engelshoven liet dit weekend weten dat de verklaring laat zien dat de emancipatie nog lang niet af is. "Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan."

Niet alleen een groot aantal politici hebben zich fel uitgelaten tegen de Nashville-verklaring en de ondertekening ervan door enkele honderden vooraanstaande christenen. De gemeente Amsterdam heeft maandag de regenboogvlag op het gemeentehuis gehesen. "Vandaag hijsen we de regenboogvlag om een statement te maken tegenover de Nashville-verklaring. In onze stad mag je zijn wie je bent en houden van wie je wilt," stelt de gemeente in een verklaring. Advocaat Oscar Hammerstein heeft ook zijn afschuw uitgesproken. "Niet verwacht dat ik mij anno 2019 in Amsterdam zou moeten verdedigen tegen een groep haatpredikanten uit de 19e eeuw."

Klik hier voor de volledige vertaling van de Nashville-verklaring.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 07-01-2019

Als mensen uit de islamitische hoek veroordeeld worden (voor een in mijn ogen veel te lage straf) voor een pamflet anti-homo, lijkt het mij niet meer dan logisch en terecht dat alle ondertekenaars van dit middeleeuwse manifest ook aangepakt worden.
Je zult potdomme maar kind zijn van ouders die tot deze groep behoren. Het is te griezelig voor woorden.
Een discussie over vrijheid van meningsuiting versus vrijheid van geloof moet maar eens starten. Vrijheid van geloof is geen recht op minachten van een ander mens. Geloven doe je maar in je eigen huis en daarbuiten niet.
Politiek en geloof moet ook gescheiden worden. Geen partijen in de kamer die gebaseerd zijn op een geloof.
Voor mijn part een 3 partijen stelsel. Progressief, niet gelovig conservatief en liberaal.
Zijn we meteen af van al die splinterpartijtjes.
Zo..... ff typen en dan heb je ook wat.
Sorrie, ik ben pissed, vandaar


Nico | 07-01-2019

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


J.D. | 07-01-2019

@Nico : Hè Nico, reageer eens wat origineler. Die oneliner van je ken ik nu wel. Gaaaap.


@J.D. | 07-01-2019

Ik sta achter Nico. En zijn profetische woorden.


@OM | 07-01-2019

Oppakken voor verhoor, valt dat ook binnen de mogelijkheden? Verder is er een lijst met ondertekenaars verduisterd (en dus publiek bewijs). Dus alle computers en datadragers in beslag nemen, (Ook van kamerleden en docenten aan universiteiten), kan dat even meegenomen worden in de overwegingen? Alsmede, als daar vanaf wordt gezien, even transparant verklaren waarom dan niet?


@OM | 07-01-2019

Ik maak mij met name zorgen om de motivatie van deze lieden om dit te doen. U toch ook, hopelijk?


@OM | 07-01-2019

het gaat hier om lieden met een publieke functie. Die met publiek geld betaald worden. En waar het hele publiek dus mee van doen kan krijgen. Als die flippen, dan is er wat aan de hand. Worden die stiekem gefinancierd door de weigerambtenarenmaffia of zo. Zulke dingen wil ik weten.


@OM | 07-01-2019

En niet afdoen met godsdienst vrijheden he? Er zijn diverse gekkies geweest met schietpistolen en bommetje, die consequent riepen dat hun god groot is. En daar werd ook niet de boel (deels) gebagatelliseerd omdat het ook een zeker vorm en of uiting van godsdienstvrijheid was. Toch?


Joop | 07-01-2019

Behalve het 3 partijenstelsel (want waarom heb ik slechts een keuze uit 3) ben ik het met Peter eens! Scheiding van kerk en staat moet hoog op de politieke agenda komen!


@joop | 08-01-2019

Scheiding tussen kerk en staat bestaat niet en kan ook helemaal niet. Officieel hebben we hier een scheiding tussen kerk en staat. Kerk en staat zijn dus gescheiden, maar geloof en politiek niet, want er is over en weer regelmatig overleg tussen kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders en politici.


Haha | 08-01-2019

Lach me dood, lijkt op dezelfde zogenaamde ophef over die voetbaljournalist heel nederland op ze kop programma had meer kijkers dan ooit en nu die hypocriete ophef over een bijbelbelt pamfletje met standpunten die allang bekend waren. Nog niet eens zelf geschreven moest uit amerika komen.


Haha | 08-01-2019

Ps. en waar gaat het over ??? homo-huwelijk een kerkelijk huwelijk is van nul en gener waarde dus waar maak men zich druk over lol.


Huib | 08-01-2019

Dat mogen ze vinden. Zolang ze mij niet lastig vallen. Agressie tegen homo's komt niet uit christelijke hoek. Dat is het verschil met de islam.


opmerking aan ro | 08-01-2019

een opmerking aan "roze polder"

die predikanten uit sgp hoek geloven helemaal niet in vagevuur...de streng gereformeerde hoek waar deze verklaring komt ( een deel) geloven helemaal niet in vagevuur.
en spreek niet voor iedereen.....alsof iedere LTBG de kerk heeft verlaten.
Dat is ook etiket op plakken. Net zoiets als deze mensen zijn mensen dus alle mensen zijn zo.
Dat gaat ook niet op.

Ik vind de columns van ROZE POLDER nogal radicaal. Ik begrijp dat u uit vlaanderen komt?

De R K Kerk heeft deze verklaring niet. Maar die zijn ook tegen de praktijk van LTBG ....het conservatievere deel......de normering is daar ook tegen...de praktijk van LTBG.

Het is heel erg.

Ik laat mijn geloof in JEZUS CHRISTUS niet afpakken door een stel radicalen...daar is mijn geloof IN JEZUS CHRISTUS te kostbaar voor.


aan Huib | 08-01-2019

ja dat mogen ze inderdaad...........maar wel zielig is het voor de kinderen die er in opgroeien en deze dwalingen zich eigen maken.....
maar gelukkig genoeg tegengeluid tegenwoordig maar er zullen altijd mensen in de dwalingen trappen.


afstand | 08-01-2019

het cda heeft afstand genomen van de verklaring bij monde van de cda voorzitter.

het cda heeft diverse LTBG ministers gehad. De meeste LTBG minsters procentueel bij de grotere partijen.


KuraiAnck | 08-01-2019

Ik ben blij dat het OM onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit. Ik ben tevens benieuwd welk recht voorrang heeft: recht om niet gediscrimineerd te worden vs. de vrijheid van geloof/meningsuiting.


@kuraianck | 08-01-2019

ik weet al het antwoord KuraiAnck.....

er zal helemaal niets gebeuren met die aangifte.
Gevalletje scheiding kerk en staat......
Of denkt u werkelijk dat de vrijheid van religie opgeheven gaat worden.
hoe fout deze verklaring van deze dominees ook moge zijn......
de staat heeft niets te maken met geloofsdogma's of zedenleren van verenigingen....


KuraiAnck | 08-01-2019

@@KuraiAnck: ik denk dat u een aantal zaken door elkaar haalt. De scheiding van kerk en staat is niets meer dan dat de kerk de overheid niets kan voorschrijven, zoals in het verleden wel mogelijk was.
Daarnaast is er geen enkele sprake van het wijzigen van de grondwet aangaande de vrijheid van godsdienst. Dit betekent niet dat dit recht prioriteit heeft over andere rechten. In Nederland kennen we niet een hiërarchie in de grondwet: artikel 1 is niet belangrijker dan 2, zoals bijvoorbeeld in de V.S. dit wel het geval is.


@kuraianck | 08-01-2019

omgekeerd ook hoor.
de overheid mag de kerk niets voorschrijven. Bijvoorbeeld een benoeming van een dominee of zich bemoeien met de opleidingen......of benoeming van een bisschop etc.


@kuraianck | 08-01-2019

zolang er niet opgeroepen word tot geweld of haat kan de overheid helemaal niets doen.
Want het is een geloof. en er is geen gedachtenpolitie in nederland. er is vrijheid van vereniging ( onder voorbehoud)
Soms heeft niet iedereen het recht tot vereniging. Bijvoorbeeld Martijn of Nazis of een motorclub....maar het lijkt me sterk zeer sterk dat dit opgaat voor een streng gereformeerde club......
daar is A geen draagvlak voor. B geen jurispundentie.
C er zal een volksopstand komen uit die hoek die NOGAL overheidstrouw is.


@kuraianck | 08-01-2019

In Nederland is het nog veel erger dan in de usa. Hele bisdommen hebben erop losgerost, al decennia lang. Er komt niks voor de rechter. Er wordt discreet een ex minister benoemd. Die gaat vragen met hoeveel geld de slachtoffers dan afgekocht kunnen worden. En er komt niks, helemaal niks voor de rechter.
De neiging zal zijn om dan toch tenminste de protestanten dezelfde ongeschreven diplomatieke onschendbaarheid te gunnen.

En ik vrees dat dan heel mijn kut gaat ontploffen.

Ik voel al jeuk.


@kuraianck1 | 08-01-2019

er is niets strafbaars gebeurd........dus .......
je mag statement maken.........

boeddhisten daar hoor je niemand over vinden de homopraxis ook zondig....
je kan dat niet verbieden dat mensen dat geloven of statement maken.


@kuraianck1 | 08-01-2019

ik vergis me waarschijnlijk. ik kan niets relevants vinden over boeddhisme.....de vorige bijdrage klopt niet. sorry de onderste twee zinnen. kunnnen weggehaald worden.


@@kuraianck1 | 08-01-2019

Er is iets strafbaars gebeurd. Maar door kamerleden en vrije (haha) universiteits docenten.

Eens kijken hoe gelijk we allemaal zijn in dit land.


Maria Magdalena | 09-01-2019

Ach, wat een ophef hierover!!! Ondertussen blijven we allemaal IN de Heere toch??! Niet dan??!


@Maria Magdalena | 09-01-2019

Ach kind, je moest eens weten hoe vaak de here al in mij was. En ik zuchtend me amper kon afvragen wie zoiets groots geschapen had. Er hangt zo een fresco in de sixtijnse kapel. Van adam die bijna de vinger van god aanraakt. Gewoon bloot. Maar als je dan de modellen van tegenwoordig bekijkt, dan is er toch wel veel verbeterd in de techniek. Wat ik wel weer gelul vind is die belofte dat ze allemaal binnenkort zelfstandig gaan rijden. Dat zat in de mijne al heel mijn leven ingebouwd. Zelfs dat ik af en toe naar beneden keer, en zei, nee smurf, vandaag heb ik geen zin om automatisch te rijden. Die hiernaast me heeft er ook duidelijk geen zin in, en het is ook niet dat ik daarbij ben dat het altijd maar automatisch rijden moet zijn. In de heere zijn is geen verplichting.

Ik moest daar aan denken, beste lezers, toen ik die rooie wangetjes van Kees van der S. zag. Die heeft daar waarschijnlijk veel moeite mee. Met pamflet-erecties, de hele dag door, en het verlangen om automatisch te rijden. Die wil de hele dag wel in de here zijn. Maar zo werkt dat niet. Kijk maar naar dat kleine piemeltje van adam. En die hand van god. Die vingers raken net niet. Dus ook voor god vannacht niet neuken. Houden van is veel belangrijker. Zeker als je het allemaal eigenlijk ook toch al vaak genoeg gedaan hebt.

Het hangt in de Sixtijnse kapel. Komen duizenden naar kijken per dag. Ook naar dat kleine piemeltje van adam. Maar allemaal blind. En geen jezus in de buurt om dat op te lossen en al die blinden te laten zien. Die was al een eeuw of twee door de hele buurt weg-gehooligand. Alleen zijn moeder en zijn vriendin kwamen nog kijken hoe hij erbij hing. Hewel de rest had andere afspraken en verplichtingen.

Prachtig kunstwerk. Vooral om wat er onder zit in de gepikte stoelen met mutsen op. In goud gekleed. Ook blind. De liefde tussen mannen. Het is niet aan iedereen gegeven om de schoonheid daarvan te zien. De liefde zelf. Zonde dat er alleen nog maar blinden naar komen kijken. Want er moet een hoop tijd in gezeten hebben om zoiets moois te maken. Ook van dat piemeltje van adam.

Wie daar boos om wordt is gek. Opsluiten. Wegsturen Dialoog mijn gat. En vergiffenis ga je maar boven vragen. Ik durf niet eens meer naar het VU ziekenhuis als ik wat mankeer.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven