Niet alle homostellen mogen trouwen

25-01-2019 | Op 1 januari 2019 werd het huwelijk in Oostenrijk officieel opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht maar naar nu blijkt mogen niet alle homoparen in het huwelijk treden. De minister van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat alleen homoparen met de Oostenrijkse nationaliteit elkaar het jawoord mogen geven. Als één van beiden uit een land komt dat het huwelijk niet heeft opengesteld, bijvoorbeeld uit Polen, Zwitserland of Italië, heeft de burgerlijke stand het recht de huwelijksaanvraag niet in behandeling te nemen. Volgens de Oostenrijkse homo-organisatie Lambda hebben inmiddels vele homoparen te horen gekregen dat ze niet mogen trouwen.

Het Constitutioneel Hof van Oostenrijk besloot in december 2017 dat het huwelijk niet alleen voorbehouden mag blijven aan heteroparen. Het Hof oordeelde dat bestaande wetgeving discriminerend is. De hoogste rechtbank van Oostenrijk boog zich over de kwestie nadat het een klacht had ontvangen van twee vrouwen. Zij kregen van de autoriteiten in Wenen geen toestemming om een wettelijk huwelijk aan te gaan omdat de huidige regering van Oostenrijk, een coalitie van de christendemocratische ÖVP en de rechts-populistische FPÖ, tegen de legalisering van het homohuwelijk waren en nog altijd zijn. Maar de rechter bepaalde dat de discriminerende wetgeving op uiterlijk 31 december 2018 moest zijn aangepast zodat op 1 januari 2019 de eerste homohuwelijken gesloten konden worden. Oostenrijk is het eerste Europese land dat het huwelijk verplicht dient open te stellen. Andere Europese landen legaliseerden het homohuwelijk via politieke weg en niet via een rechterlijke uitspraak.

Oostenrijkse homo-organisaties zijn boos dat hetero's wel altijd in het huwelijk kunnen treden, ongeacht hun nationaliteit, en dat homoparen nog altijd gediscrimineerd worden.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Kees | 25-01-2019

Wederom het bewijs dat Naz's en gelovigen het vaak prima met elkaar kunnen vinden! Was historisch gezien al veel langer bekend trouwens.


Christian | 25-01-2019

Helemaal gelijk dan hebben we minder zuid Amerikaanse nichten die fake relaties spelen met eenzame homo’s om toegang to verblijf te krijgen. Top tit for tad????????????????????????????????????????


Christian | 25-01-2019

Beste Kees, gebruik je intelligentie meer. 1940 is 80 jaar geleden. Duitsers zijn toleranter dan Nederlanders en niveau voller . Als je dit argument gebruikt nazi dan zou ik eens naar de NL geschiedenis kijken en bespreken gaan voeren met Indonesië , Suriname etc. Wordt je misschien slimmer van je eigen nationaliteit


Kees@Christian | 25-01-2019

En nu in het Nederlands graag? Of lukt dat niet.


Christian | 25-01-2019

Jawel hoor, maar vertrouw erop dat je het wel begrijpt????????????


Peter | 25-01-2019

Lijkt me prima plan van Oostenrijk. Zou Nederland ook moeten doen.


Slim | 25-01-2019

Oostenrijk moet namelijk wel in het buitenland gesloten homohuwelijken erkennen. Dus ze zetten meer druk op EU landen die zelf het huwelijk nog niet hebben opengesteld. Er zit een behoorlijk links kantje aan die rechtse regering daar.


Wim | 26-01-2019

Moeten ze in Nederland ook gaan doen, want nu worden hier al vele gays bedonderd door kerels uit Irak en Syria alleen voor een verblijf vergunning, en ze trappen en ook nog in die mutsen.


Pride@Wim | 26-01-2019

Dat zijn geen economische vluchtelingen. Zij hebben in eigen land geen leven en passen zich hier het snelst aan en gaan op in de Nederlandse samenleving, ook omdat ze nooit meer terug kunnen. Wie anders uit deze culturen trouwt met een Nederlander? Dat is toch alleen maar goed?


Jan2 | 26-01-2019

Eens met Peter


Wim@Peter | 26-01-2019

Eens met Peter


Pride | 27-01-2019

Apart dat zoveel mensen hier willen dat homo’s worden beperkt in hun partnerkeuze. Gebrek aan eigenwaarde of meer vertrouwen in hetero’s dan in homo’s als het daarom gaat?


Marc | 27-01-2019

Tja als je homohuwelijken toestaat, accepteer je ook schijnhuwelijken. Daarom het huwelijk gewoon afschaffen en mensen t met elkaar laten regelen.


Joop | 27-01-2019

Wat een stompzinnige reactie Marc. Ach ja, gewoon het huwelijk afschaffen. Dat lost alle problemen in de wereld op nietwaar?
En Peter en de het er mee eens knikkers, dat jullie of niet willen trouwen, of alleen met een blanke ariër, mag je helemaal zelf weten. Maar ga even niet bepalen wat een ander dan moet doen ok? Er zijn voorbeelden genoeg van relaties uit verschillende culturen die wel prima zijn.


Uhm | 27-01-2019

Marc tipt wel een puntje aan. Ik voel niet voor zijn conclusie. Maar het komt voor. Dat je denkt uit echte liefde getrouwd te zijn, maar er pas daarna achter komt dat je niet alleen met hem (of haar) getrouwd bent. Maar met de hele familie. Die dan met jouw homohuwelijk geen probleem hebben. Want het verbetert hun eigen levensonstandigheden. En dat kan tamelijk verwarrend worden als je zelf echt dacht dat het pure en ware liefde was.


@Ivan | 28-01-2019

Het is echt niet altijd scam. Want je partner kan ook nog echt van je houden. Maar ook van zijn familie. Het probleem is dat je in een situatie kunt komen waar zelfs staatssecretaris Harbers niet uit komt. In Nederland hoef je je geen zorgen te maken over schoonfamilie en andere aanhang. Want als die wat tekort komen, daar zorgt de staat voor. Er zijn maar weinig landen waar dat bestaat. Zelfs in de USA bestaat dat niet. Wat niet wegneemt dat de mensen daar onderling minder sociaal zijn. Alleen het werkt anders. Het motiveert eerder om alternatieven te zoeken (want van de staat krijg je niks) en daarnaast zijn familie en vrienden belangrijker. Family values. Het spoort ook aan om beter te delen wat er dan wel is (want van de staat krijg je niks). Zelfs in de EU is de sociale agenda onbespreekbaar. Dus zo een "oplichter" kan niet alleen uit Rusland, Afrika, Zuid-Amerika of Azië komen. Maar ook uit Polen, Hongarije, Griekenland of Croatië. Zelfs uit de Verenigde Staten.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven