Geldboete na verspreiden homofobe flyers

05-01-2019 | De drie mannen die in oktober 2016 flyers verspreidden in Amsterdam met teksten die voor homoseksuelen beledigend zijn moeten een boete betalen van 500 euro. De rechtbank oordeelde dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van en aanzetten tot discriminatie van homoseksuelen. Volgens de rechter waren de teksten op de flyers volkomen ongefundeerd en onnodig grievend. Ook oordeelde de rechtbank dat de flyer erop gericht was om anderen te overtuigen en mogelijk tot actie aan te sporen. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 40 uur geëist, maar de rechtbank vond een geldboete passender omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor een soortgelijk vergrijp. Het OM had een taakstraf geëist, omdat er signalen waren dat een geldboete door anderen zou worden betaald. De rechter ging hier vrijdag echter niet in mee.

Honderden misschien wel duizenden huishoudens in Amsterdam kregen de flyer in de bus. In het pamflet werden teksten uit de Bijbel, de Thora en de Koran geciteerd met daarboven de tekst: 'Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden'. Ook werden in de folder enkele twijfelachtige beweringen gedaan. Zo stond te lezen dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. Ook beweerde de tekst op de flyer dat het percentage homo's dat zelfmoord pleegt op 200 procent zou liggen. "Slaap niet met een man net zo als met een vrouw," besloot de folder. "Dit is walgelijk."

De verdachten konden worden aangehouden dankzij camerabeelden. De 41-jarige Erdal A. zei eerder tegen de rechter dat hij zijn doel heeft bereikt met de pamfletten. "Ik vind dat ik het goed heb gedaan. Ik wilde aandacht en dat is gelukt." Op de vraag van de rechter of hij het nog een keer zou doen, antwoordt A.: "Ik vind niet dat ik strafbaar ben." De andere verdachte, Selahattin Y., zei dat hij niet dacht dat hij met de flyer homo's discrimineerde. "Ik kan mij nu wel voorstellen wat een homo denkt als hij deze tekst leest. Dat snap ik achteraf, maar van te voren had ik dat niet verwacht," aldus Y..

De homofobe flyers maakten in 2016 veel los. Er werden diverse tegenacties gestart en er kwamen 192 meldingen binnen bij de politie. De gemeenteraad van Amsterdam besprak in een spoeddebat de gevolgen van de verspreiding van de flyer en ook diverse landelijke politici spraken hun afschuw uit over de folder.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Lars | 05-01-2019

90 procent van de Turken en Marokkanen wil lieist dat homoseksualiteit strafbaar wordt.


Huib | 05-01-2019

Wat een feest, onze nieuwe Nederlanders.


Pet | 05-01-2019

Islamisering ten koste van de Jood en de poot.
Klaver en Rutte vinden het helemaal geweldig.

En ik denk: GEEN islam in mijn wijk.
Dan maar uitgescholden worden voor racist en fascist.
Maar het zijn de rode nazi's die samen met de moslims de Jood en de Poot bestrijden.
Wie is er nou de fascist?

Islamofascisten, linksfascisten en corporate Rutte zijniet onze machtige vijanden


Pet | 05-01-2019

'zijn wel' bedoelik


Jasper | 06-01-2019

Het wachten is op de volgende oh zo geweldige flyer-actie van deze heren! Dat voel je toch op je klompen aankomen!!! Nederland, wordt eindelijk eens wakker uit je winterslaap!!!


Joop | 06-01-2019

die 500 euro lachen ze ook om, dat wordt wel vergoed door hun achterban. En die eikels zijn er nog trots op ook. Ze wilden aandacht, en dat is ze gelukt. En die Erdal A. vindt dat hij niet eens strafbaar is. De rechtbank is geloof ik een wassen neus in Nederland. Die kijken altijd in het voordeel van verdachten en zijn absoluut niet neutraal.


Beroep? | 08-01-2019

Als je ziet wat kamerleden en universiteitsdocenten allemaal uitspugen, dan zou ik in het blang van deze gasten toch eens hoger beroep overwegen. Niet dat ik hoop dat ze er dan zomaar lachend vanaf komen. Verre van. Maar ze zouden wel een punt hebben. Zolang die kamerleden en universiteitsdocenten ook gewoon lachend kunnen blijven zitten dan. Met hun media-aandacht, en wie weet hoeveel stemmenwinst dat dan nog oplevert.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Wat is dat?

Ja

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven