COC wil paspoort zonder geslachtsregistratie

22-01-2019 | Het COC en lhbt-organisaties TNN en NNID eisen dat staatssecretaris Knops en minister Dekker alsnog komen met paspoorten zonder geslachtsregistratie voor een ieder die daaraan behoefte heeft. Knops informeerde de Kamer op maandag 21 januari dat het kabinet afziet van het voornemen om dit te regelen. Knops zegde in oktober toe om het paspoort zonder geslachtsregistratie (met een X op de plek van de geslachtsaanduiding) wettelijk mogelijk te maken. Dat gebeurde na een rechterlijke uitspraak en op aandringen van NNID, TNN en COC. Knops en Dekker vinden dat nu "prematuur" en willen eerst internationale ontwikkelingen afwachten.

De belangenorganisaties zijn boos over het besluit van Knops en Dekker. Ze roepen de partijen die COC's Regenboogakkoord tekenden op om het kabinet op andere gedachten te brengen. Samen zijn deze partijen goed voor bijna 100 Kamerzetels, onder meer van coalitiepartijen VVD en D66. "Het is onacceptabel dat het kabinet een rechterlijke uitspraak, het regeerakkoord en COC's Regenboogakkoord naast zich neerlegt," aldus de belangenorganisaties. "Knops en Dekker laten mensen die behoefte hebben aan een paspoort zonder geslachtsregistratie in de kou staan. Waar is 'Nederland gidsland' gebleven?" vragen NNID, COC en TNN zich af. "Als we ook bij openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht de internationale ontwikkelingen hadden afgewacht, dan was dat er misschien wel nooit gekomen."

In landen als Malta en Nieuw Zeeland bestaat het paspoort zonder geslachtsregistratie overigens al. Volgens NNID, TNN en COC is schrappen van de geslachtsaanduiding onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie 'man' of 'vrouw' en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat 'wat er in je ondergoed zit'. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie 'man' of 'vrouw'.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Grindr! | 23-01-2019

Je kunt ook consequent zijn en verplichten dat geslachtsdelen ook met foto in de pas opgenomen moeten worden. MĂ©t biometrie gegevens!

Dan wordt het wel even een stuk veiliger met pinnen. Alhoewel het dan leuker zou zijn als ze dan ook schotjes om die hele pin-kast zetten.

Het zou een goede beveiliging zijn tegen fraude. Dat wel. Want wie dan nog wat probeert is gelijk de lul.


Ferdi | 23-01-2019

Prima hoor, maar wat heeft het COC hiermee te maken?
Het COC is een belangenvereniging voor homo's.
Niet een belangenvereniging voor genderdysforie,toch? Want homoseksualiteit en transseksualiteit zijn echt twee totaal andere dingen!


@Ferdi | 23-01-2019

Het COC vraagt naar de bekende weg. Want Rutte heef al eens gezegd dat het vermelden van geslacht voor veel landen verplicht is. Om door de douane te komen. Wat je dan pas weer ontdekt na 8 uur vliegen en dan een land niet in mag.

De enige manier om van die geslachtsregistratie af te komen is eisen dat dat terplekke gecontroleerd wordt als je je pas toont. Geen betere manier om de belachelijkheid en ouderwetsheid van die vermelding in je pas te delen. Want menig ambtenaar en douanier zal dan laat maar zeggen. En menig notaris ook denk ik.

De staat zal het uit zichzelf niet snel veranderen. Want wetten en internationale verdragen. Dus als het COC het echt goed meent, zelf wat incidentjes creëren. Ik eis dat u in mijn broekje kijkt want waarom staat het anders in mijn boekje. Heb je een beetje lef bij nodig en er zullen je ook uitlachen. Maar vooral heb je daar gemeende idealen bij nodig.

Vooralsnog lees ik enkel een naar de bekende weg vragen persbericht.


Krasloten? | 23-01-2019

Is dat geen goed idee voor paspoorten? Zo een zilveren stip over je geslacht. Maar dat als ze dat dan in den vreemde echt moeten zien, dat ze dan met een muntje kunnen krassen en dan staat het in je pas. Volgens de voorschriften.

Er zullen weinig douanes zijn die gaan krassen. En dan heb je vrijwel altijd je gender-privacy.


Kras Kras | 25-01-2019

Er zit een plastic laag over je pas waar twee kabinetten over zijn gevallen en vijf enquetes in de kamer. Dus dat kan niet kapot. Daarnaast staat in de pas (die niet van jou is maar van de staat), dat je er zelf niets in mag veranderen. Maar over wat afdekken wordt niet gerept. Dus zelfs een stickertje over je geslacht plakken is geen probleem. Of wat kauwgum.

Als iedereen dat zou doen, uit solidariteit met mensen die door de grond gaan als er wat over hun geslacht wordt gedacht of gezegd, en bij elke controle, ook op straat met een ID kaart zegt, ok, als je aan die sticker peutert, dan kleed ik me vast uit. Want ik wil me dan ook wel correct aan de voorschriften houden en laten zien dat het klopt wat onder die sticker staat. Dan is het zo afgelopen met die geslachten in papieren. Solidair zijn is dan maar samen door de grond gaan. En volgens mij kan het. Geen staat of wet bij nodig. Gewoon een vlek op dat dure plastic. En gaan ze krabbelen of peuteren, een beetje meer medewerking aanbieden dan ze verwacht hadden. Voor je identificatie. Dat kan dan ook onmogelijk belediging van een ambtenaar in functie zijn. En helemaal een leuk leermomentje voor weigerambtenaren.


Mark | 07-02-2019

Je hier over druk maken, pleezzz. Iemand die verandert van m naar v of omgekeerd mag uiteindelijk zijn biologisch geslacht aanpassen in het paspoort. Klaar. Zolangzamerhand moet elke afwijking van de norm zijn zinnetje krijgen. Bizar gewoon. COC ga eens je best doen, en dan ECHT je best doen om bijv de toenemende intolerantie en agressie aan te laten pakken.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

21:00 | Empire

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven