COC wil meer veroordelingen lhbti-discriminatie

31-01-2019 | Er moeten meer daders van discriminatie en geweld tegen lhbti's worden veroordeeld. Dat is de boodschap van COC Nederland aan het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie. Het COC spreekt donderdag 31 januari met korpschef Erik Akerboom en OM-baas Gerrit van der Burg. "Ik wil dat je hand-in-hand met je lief over straat kan, met de genderidentiteit die bij je past en zonder angst voor geweld," aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Oosenbrug wil met politie en OM concrete afspraken maken dat ze zullen zorgen voor meer veroordelingen van daders van discriminatie en geweld tegen lhbti's. Momenteel doen elk jaar zo'n twaalf- tot vijftienhonderd mensen aangifte van lhbti-discriminatie. Er worden minder dan tien daders voor veroordeeld, vaak tot lage straffen.

Als daders hun slachtoffers uitschelden met termen als 'kankerhomo', dan is er sprake van homofobie en moet er altijd een hogere straf worden geëist, is de oproep van het COC aan politie en OM. De afgelopen tijd oordeelde de rechter zeker drie keer dat er géén sprake zou zijn geweest van homofobie, terwijl daders hun slachtoffer met homofobe termen hadden uitgescholden. In een zaak in Dordrecht noemde de rechter schelden met 'kankerhomo' zelfs 'alledaags taalgebruik'. "Als schelden met 'kankerhomo' al geen bewijs is voor homofobie, dan weet ik het ook niet meer," zegt COC-voorzitter Oosenbrug. "Dan deugen de regels niet of worden ze verkeerd toegepast."

Het COC is verder niet te spreken over de nieuwe Aanwijzing Discriminatie die onlangs in werking trad. Dat zijn de regels waar het OM zich aan moet houden bij de aanpak van discriminatie. De belangenorganisatie wil dat er bij discriminatie altijd strafrechtelijk wordt ingegrepen. Waar discriminatie volgens de oude Aanwijzing 'altijd' tot strafrechtelijk ingrijpen leidde, worden aangiften volgens de nieuwe regels 'in beginsel' opgenomen en is het 'uitgangspunt' dat er strafrechtelijk ingrijpen volgt. "Onbegrijpelijk om de lat lager te leggen, terwijl het probleem zo groot is," aldus de COC-voorzitter.

Het COC pleit al lang voor een actieplan tegen anti-LHBTI geweld en voerde daarvoor in november actie bij de Tweede Kamer, samen met activistencollectief #ikbenhetzat. Ook de Tweede Kamer dringt aan op een actieplan en minister Grapperhaus (Veiligheid) beloofde recent om dit in het voorjaar te presenteren. Omdat je beter kunt voorkomen dan genezen, dringt het COC aan op preventie van geweld. Zo is de belangenorganisatie in gesprek met het ministerie van OCW om er voor te zorgen dat scholen meer aandacht besteden aan LHBTI-acceptatie.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Karel | 31-01-2019

Prima actie! Jammer dat aan de andere kant de deur wijd open staat om mensen met een achterlijke cultuur binnen te halen die “ietsjes” minder tolerant zijn ten opzichte van de LHBTI gemeenschap. Dweilen met de kraan open heet dat.


Cool | 31-01-2019

Eindelijk de actualiteit ontdekt. Want musea waar al 20 jaar niemand meer komt gaan ook een keer dicht. Of er komt een standbeeld.


Peter | 31-01-2019

12- tot 1500 mensen doen aangifte van discriminatie, minder dan 10 mensen krijgen een (lage) straf.
Een rechter vind (kanker)homo straat taal...
Wat heeft het dan eigenlijk voor zin?


JAN2 | 01-02-2019

Hoezo meer? Dat zou altijd moeten zijn als het om homogerelateerde geweld is, maar dan moet er wel aangifte gedaan worden want men zegt doodleuk, als er geen aangifte is bestaat het niet en in essentie is dat juist.


Jasper | 02-02-2019

Dus ALTIJD aangifte doen als je slachtoffer wordt van homo-gerelateerd geweld of discriminatie!!!
Heeft dus wel degelijk zin. Niet denken van: ze (de politie) doet toch niks, aangifte belandt alleen in het archief enz.) Juist door WEL aangifte te doen help je de politie met het in kaart brengen van discriminatie en geweld, in wat voor vorm dan ook. Want discriminatie en geweld mogen NOOIT een vrijbrief zijn voor een minder diverse en intolerante samenleving!!!


Peter | 02-02-2019

Volgens Jasper heeft het zin om aangifte te doen. 1500 aangiftes, minder dan 10 veroordelingen.
Tsja als je dat zinvol vindt?????
Mijn mening? Het interesseert de overheid geen ene moer.


Jasper@Peter | 03-02-2019

Dat krijg je als er bij de politie door die zelfde overheid bezuinigd wordt, en een verouderd ICT-systeem, er is een chronisch te kort aan agenten op straat. Te veel administratie, oom Agent op straat is BOA geworden zonder schietijzer en wapenstok (maar wil dit wel), corruptie in de top, maar wel riante bonus voor de directeur. Zie hier het politie-apparaat anno 2019.


Jasper | 03-02-2019

Ergens snap ik wel dat er bij de politie, mede vanwege het personeelstekort, prioriteiten verschoven moeten worden die misschien wel belangrijker zijn: terreurdreiging, liquidatie's en de onderwereldcriminaliteit, drugsproblematiek. De politie heeft het er maar druk mee. En ja, dan komt lhbtq+ even op de grote stapel. Het is moeilijk om daarin een goede balans te vinden. Er moet immers ook nog gehandhaafd worden. Anders wordt het in NL helemaal een bende!


WillemJ@Peter | 03-02-2019

Van rechters moet je helemaal niets meer verwachten, die leven in wijken ver van de grote stad in beveiligde huizen en werken in beveiligde kantoren, en rijden in beveiligde auto's.
Wanneer zij het word kanker homo's normaal gaan vinden, en de slachtoffers straffen en de criminelen met taakstraffen is hier iets goed mis in dit land.

Jaren gelden ook uitgescholden, klacht ingediend bij de politie- antwoord ach meneer maak u niet druk U moest eens weten waar wij voor worden uitgescholden worden en welke ziektes wij naar ons hoofd geslingerd krijgen.
Het word kanker valt dagelijks, tot je eigen moeder of schoonzus er aan overlijd, dan begrijp je het pas. En word ik stil.-Schoften zijn het !!


Peter@WillemJ | 04-02-2019

Dus daarom ben ik sceptisch. Zolang de minister van justitie, de politie, het OM en de rechterlijke macht het laten zoals het is zal de agressie alleen maar toenemen. Men komt er toch wel mee weg.
En inderdaad, dat het woord kanker als een scheldwoord nu als straattaal wordt gezien, dan ben je als rechter totaal het spoor kwijt en alle besef van fatsoen vergeten.


Mark. | 05-02-2019

Het COC praat wat af, maar van daden komt het niet echt. De vorige voorzitster was ook al een lekkere babbelbox maar je hebt er geen ene sodemieter aan. Ze willen dat er wat aan discriminatie wordt gedaan, aan agressie enz maar er verandert geen klap... wat heb je aan een club die lichtjaren van de realiteit staat... wijntje erbij?


Ruud | 07-02-2019

In de jaren 1960/70 was de discriminatie er wel, maar veel minder agressie, maar dat komt door de import van lieve schatten uit homo fobe landen als Irak en Syria, waar men gay's met doods eskaders opzoekt en vermoord en nu tussen ons in vele wijken wonen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven