COC-prijs voor Kevin Jennings en Hans Verhoeven

28-01-2019 | De Bob Angelo Penning van het COC is dit jaar toegekend aan lhbti-activist Hans Verhoeven en aan Kevin Jennings, initiatiefnemer van de wereldwijde GSA-beweging op scholen. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug reikte de penningen uit tijdens COC's True Colors op zondagavond 27 januari in een uitverkocht Paradiso Amsterdam. In haar nieuwjaarsspeech in Paradiso riep Oosenbrug de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie op om geweld en discriminatie tegen lhbti's steviger aan te pakken. Ze spreekt komende week met korpschef Erik Akerboom en OM-baas Gerrit van der Burg.

De Amerikaanse Kevin Jennings kreeg de Bob Angelo Penning voor zijn bijdrage aan de verbetering van de positie van LHBTI-jongeren op scholen wereldwijd. In 1988 richtte Jennings 's werelds eerste Gender & Sexuality Alliance (GSA) op. In Nederland zijn er GSA's op zo'n tachtig procent van de middelbare scholen. GSA's hebben een aantoonbaar positief effect op de positie van lhbti-scholieren.

Activist Hans Verhoeven (foto) organiseerde en initieerde de afgelopen vier decennia een indrukwekkende reeks lhbti-evenementen, initiatieven en demonstraties. Hij is daarmee een drijvende kracht voor de Nederlandse lhbti-beweging. Zo was hij begin jaren negentig één van de initiatiefnemers van EuroPride, het Europese pride evenement dat jaarlijks een andere stad aandoet. Hij organiseerde EuroPride in Londen, Berlijn en in 1994 in Amsterdam. Tegenwoordig is hij een drijvende kracht achter de Pride Walk, de optocht voor lhbti-acceptatie en mensenrechten die het startpunt vormt voor Pride Amsterdam. Tot vele de demonstraties die Verhoeven (mede) organiseert, behoren bijeenkomsten tegen lhbti-vervolging in Tsjetsjenië en de recente Viering van de Liefde tegen de Nashville verklaring. Ook organiseert hij tal van lhbti-evenementen, zoals Leather Pride. 

De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Boris Dittrich, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma en André van Duin.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Gretta | 28-01-2019

Ik ben homo, lesbisch, gay, queer.

Dat heeft niks te maken met transseksuele, travestieten, interseksuelen, two spirits, aseksualiteit of wat dan ook.

Waar zijn de organisaties voor homo's en lesbo's gebleven?


@Getta | 28-01-2019

De homo's en lesbo's zijn in de rookgordijnen gehangen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven