50 jaar op de barricaden

19-01-2019 | Alhoewel lhbt-rechten in binnen- en buitenland steeds vaker onder druk lijken te staan wordt in veel landen dit jaar ook stil gestaan bij alles wat de laatste vijftig jaar is bereikt. In de Verenigde Staten wordt uitvoerig stilgestaan bij de Stonewall-rellen die worden gezien als een keerpunt in de homo-emancipatie. In de horecagelegenheid 'Stonewall Inn' kwam het in 1969 tot schermutselingen tussen de politie en een grote groep homoseksuelen, die zich tegen een arrestatie verzetten. Tot het eind van de jaren zestig waren er stelselmatige politie invallen in de homo- en lesbische bars in New York en stellen van hetzelfde geslacht werden regelmatig in de boeien geslagen. In juni 1969 maakten de 'Stonewall Riots' een einde aan deze invallen.

Deze Stonewall-rellen zorgden op veel plekken op de wereld dat de lhbt-gemeenschap durfde op te staan, en voor hun rechten op te komen. Niet alleen in Amerika maar op meer plekken zal dit jaar stil worden gestaan bij 50 jaar op de barricaden voor homorechten. In ons land vond de eerste homodemonstratie plaats op 21 januari 1969 in Den Haag (foto/video). Het protest van enkele honderden lhbt's wordt zelfs gezien als het eerste in zijn soort in Europa. De demonstranten op het Binnenhof eisten vernietiging van artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht. In die wet stond dat een meerderjarige die met een minderjarige van hetzelfde geslacht ontucht pleegt, wordt gestraft met een celstraf van maximaal vier jaar. De toenmalige grens voor meerderjarigheid was 21 jaar, terwijl de minimumleeftijd voor heteroseksuele contacten 16 jaar was en is. Doel van deze wetgeving was volgens de toenmalige Nederlandse minister van Justitie E.R.H. Regout, het beschermen van jongens en meisjes van 16 tot en met 20 jaar tegen homoseksuele verleiding, en hij hoopte tevens de verspreiding van homoseksualiteit tegen te gaan. Twee jaar na de demonstratie in Den Haag werd de wet afgeschaft. In totaal zijn ongeveer 5000 homoseksuelen in ons land vervolgd op basis van dit artikel. Sinds 1971 is er in de zedenwetgeving geen onderscheid meer tussen heteroseksuele en homoseksuele handelingen.

Omdat het vijftig jaar geleden is dat in ons land de eerste homodemonstratie plaats vond staat de Mosse-lezing dit jaar in het teken van de afschaffing van artikel 248bis uit het wetboek van Strafrecht. De Mosse-lezing onder de titel '1969: roze revolutie of verloren strijd' wordt maandag 21 januari gelezen door Joke Swiebel.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Mooi! | 19-01-2019

Gewoon even die video bekijken. Over wat er bereikt was.


Joop | 20-01-2019

Inderdaad gewoon even kijken. er is zeker veel bereikt, maar er dreigen ook weer andere tijden aan te komen. De bevolking verhardt, polariseert, wordt intoleranter... Ook dat gaat een keer knallen.


@Joop | 21-01-2019

Ik heb gekeken, en waar ik vooral stil van was, was het commentaar dat sommige slachtoffers van toen nog steeds niet voor de camera wilden komen, omdat het zo diep zat. Je kunt zelfs, als je alles van twee kanten wilt bekijken, stellen dat de volksbuurten uit Amersfoort ook slachtoffer waren. Omdat ze zich overvallen voelden door een grote horde homo's, waar ze nog niet echt over nagedacht hadden willen hebben. Toen. Maar er zijn er een paar van ons dusdanig mishandeld geweest dat ze er tot op vandaag liever niet meer over praten. Ik heb er ook zo een gekend (niet van de Amersfoort-story). Die in het verkeerde café een glas in zijn gezicht kreeg. En daarna een glazen oog van het ziekenfonds. Die kwam gewoon een biertje drinken. En was per ongeluk homo.

In die video zie je dat ook. De Amersfoorters die zeggen dat ze er nu geen probleem meer mee hebben. Of zelfs elk jaar naar de pride gaan. Om gewoon een biertje te drinken. Want het is zo gezellig. Het leukste feest van het jaar.

Botsen kan. Maar knallen, liever niet.


Joop | 21-01-2019

@ @Joop
Het is fijn dat de tegenstanders van toen geleerd hebben en nu wijs en volwassen zijn geworden. Het was toen een heikel punt, en je ziet heel goed in de video dat doorsnee oudere nederlandse vrouwen zich zeer negatief uitlaten. Het is dus niet vreemd dat jongeren gevoed zijn door hun ouders en dit intolerante gedrag vertoonden.
Echter denk ik dat de vrijheden die we in het algemeen hebben en hadden over het hoogtepunt heen zijn. Je ziet steeds meer populistische figuren die in straattaal naar de macht grijpen. Polen, Oostenrijk, Belgie, Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland maar ook Nederland krijgen steeds meer aanhangers onder het rechtse gedachtengoed. Ze lijken op te komen voor de eigen bevolking, maar 1 x aan de macht gaan ze groeperingen uitsluiten. Ze maken handig gebruik van de angst van het volk. En ruien de boel op. Trump is daar een heel goed voorbeeld van. Vroeg of laat zal dit knallen, het kan nog wel wat jaren duren, maar dat er veranderingen aan zitten te komen is duidelijk.


@Joop | 23-01-2019

Gelukkig weet ik nog waar mijn kast staat. En hoop dat de veranderingen snel voorbij getrokken zijn. Want acceptatie is ook maar vaak een beleefdheidswoord. Hoe mooi ook gebracht.

Gelukkig hebben we nog een kast. Zij niet.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven