update | "Voetbal is voor iedereen"

21-11-2018 | Scheldwoorden als 'homo' en 'flikker' behoren tot de meest gebruikte van Nederland. In Nederlandse voetbalstadions is dat niet anders, tot groot ongenoegen van voetbalsupporters Bowi Jong en Daan Verhoeven. De twee zijn homoseksueel en regelmatig in een stadion te vinden. Daar ergeren zij zich al geruime tijd aan het homofobe taalgebruik door medesupporters. Daarom hebben ze besloten een brandbrief te sturen naar de KNVB en alle eredivisieclubs. Volgens de 20-jarige Bowi en de 25-jarige Daan moet er meer bewustwording komen voor de impact die dit soort spreekkoren kunnen hebben. Zij roepen samen met een grote groep lhbt-voetbalsupporters op tot actie om het homofobe karakter van de voetbalwereld te verminderen.

In de brief naar de voetbalbond schrijven de twee dat de maat vol is. "Er gaat geen stadionbezoek voorbij zonder dat onze geaardheid in negatieve zin voorbij komt," aldus de briefschrijvers die zich zeer gekwetst voelen door dit taalgebruik. "Dit soort opmerkingen geven ons het gevoel dat we minder zijn, er niet bij horen, er niet toe doen!" De twee roepen op tot actie zodat de voetbalwereld weer een wereld wordt waar iedereen zich thuis voelt. Bowi en Daan verwachten dan ook dat naar aanleiding van hun brief (foto onder) de KNVB en alle eredivisieclubs gaan strijden voor een sfeer in de Nederlandse stadions waar iedereen zich thuis voelt. De actie van de twee heeft op social media al veel bijval gekregen en ook de KNVB heeft inmiddels laten weten in gesprek te willen met de twee supporters.

Update 21-11-18 | Briefschrijvers Verhoeven en Jong verwijten het programma Veronica Inside ook bij te dragen aan dit homofobe klimaat in de sportwereld. "Deze homofobe grappen staan symbool voor het probleem," schrijven zij op Twitter. "Zo werkt een voorbeeldfunctie. Tijd dat Wilfred Genee en de rest daar bewust van worden." In reactie hierop hebben de drie analisten van het voetbalpraatprogramma  laten weten in gesprek te gaan met de groep lhbt-voetbalsupporters. Wanneer Johan Derksen, Rene van der Gijp en Wilfred Genee het gesprek aangaan is nog onbekend.

GaySite.nl berichtte ook:
29-11-2018 | Veronica Inside en Johan Derksen in opspraak

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 21-11-2018

Stoer van die jongens. En terecht halen ze de uitspraak van de rechter nog eens aan die stelde dat kankerhomo en flikker dagelijks taalgebruik is (hoe verzint die rechter het). Ik ben alleen bang dat de KNVB en de voetbalwereld er weinig aan zullen doen. Het past ze gewoon niet.


Joop | 21-11-2018

Helemaal eens met deze jongens. Ik ben niet anders gewend in voetbalstadions. Maar zie in Duitsland wel dat er grote groepen homo's aanwezig zijn bij bv Bayern München. Waar een regenboogvlag niet vreemd is in een stadion.
Nu hoeven homo's zich in die zin niet zichtbaar vertonen, neem liever een vlag van je club mee. Maar het zou mooi zijn als clubs het wangedrag van een aantal sukkels aanpakt. Waarom wordt er bv wel omgeroepen dat publiek zich gedeisd moet houden als de scheids wordt toegezongen met je moeder is een hoer, maar vindt heel Nederland het lachen als de keeper de bal uittrapt en iedereen joelt: hooooooooooomo. Het zegt iets over Nederland in het algemeen, namelijk dat Nederlanders denken dat ze tolerant zijn maar dit totaal niet zijn. Getuige het kinderachtige gedoe rond zwarte Piet, een kinderfeest nota bene, waar politie vol op ingezet moet worden omdat er een stel debieltjes rondlopen die alles moeten verpesten. Nederlanders raken totaal de weg kwijt.


Nep | 23-11-2018

NL is schijntolerant en/of gedesinteresseerd. Men zegt tov homo's verdraagzaam te zijn, maar vindt bijv één zoen van 2 homo's in 't openbaar goor. Hetzelfde vindt men niet van m/v., terwijl het in beide gevallen één teken van genegenheid is. 1 x per jaar tijdens de (c)Anal Parade zegt men dan heel royaal: 'Moet kunnen'. De houding verandert eerst wanneer één kind homo of lesbisch is, zij 't schoorvoetend.


Nico | 23-11-2018

En onze overheid loopt voorop met bij wet geregelde discriminatie van homoseksuelen. De weigerambtenaar. Je verzint het niet maar die liefhebbende christenen hebben dat voor elkaar gekregen en niemand doet er wat aan. We vinden het kennelijk allemaal prima dat onze overheid discrimineert. Mijn moeder zei altijd: "goed voorbeeld doet goed volgen".


Cees | 23-11-2018

Heel goed dat deze jochies hun nek durven uitsteken. Hopelijk leidt het op een goed moment ook tot iets positiefs. Maar zolang een stel malloten uit het stenen tijdperk nog hun homofobe onzin mogen uitkramen in een voetbalprogramma zal verandering nog ver weg zijn.


Tjah | 24-11-2018

In zo een belangrijke wereld als TV voetbalcommentatoren zou mjn voorwaarde als homo dan toch echt zijn dat dat in gesprek gaan volledig naakt gebeurt. En dat de grootste lul dan als eerste wat mag zeggen.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven