De Roze Polder | Moed in Hengelo

07-06-2018 | En weer stond heel homoseksueel Nederland op zijn achterste benen.

De hoofdmeester van een basisschool in Hengelo had bedacht dat het misschien toch niet zo'n goed idee was wanneer, tijdens de eindmusical, een heterostel zou worden vervangen door een homostel. De leerlingen hadden dat, heel schattig, zelf zo bedacht tijdens het repeteren, maar de hoofdmeester in kwestie sprak zijn veto erover uit. Volgens hem zou de verandering kunnen betekenen dat een van de leerlingen de eindmusical zou moeten missen omdat zij van huis uit Jehova's Getuige is. En die zijn nu eenmaal niet zo van de homostellen.

Ben de Vlugt van de Anninksschool te Hengelo (want over hem hebben we het hier) wilde dat de musical zo gespeeld zou worden, zoals hij was geschreven; met een heterostel, zodat alle leerlingen naar de eindmusical konden komen. Zijn idee: alle, maar dan ook alle, kinderen moeten zich welkom voelen op de eindmusical. Ook de dochter van een stel Jehova's Getuigen. De dochter mocht niet het slachtoffer worden van de opvattingen van haar ouders en een van de belangrijkste en leukste gebeurtenissen uit haar basisschool-carrière missen.

Daar was homoseksueel Nederland het niet mee eens.

Op televisie bij M, in kranten, in columns, op sociale media natuurlijk, werd Ben de Vlugt tot de enkels afgebrand. Zonder dat iemand de moeite nam even goed uit te zoeken wat er precies aan de hand was, werd hij weggezet als een homofobe, gristen-extremist die in zijn eentje de vooruitgang van Nederland tot stilstand had gebracht. Ben moest ontslagen, Ben moest aan de schandpaal, Ben moest met pek en veren eerst Hengelo uit en vervolgens Nederland.

En natuurlijk vlogen hem direct de anonieme bedreigingen om de oren.

Even tussendoor: geloven die mensen nu werkelijk dat ze de Nederlandse normen en waarden (mijn waarden!) succesvol verdedigen door iemand anoniem te bedreigen? Zien die mensen dan zelf niet hoe volslagen onlogisch dat is? Met vrienden als dit hebben we geen vijanden meer nodig.

Ik ken Ben de Vlugt van de Anninksschool te Hengelo niet. Ik heb geen idee wat zijn politieke of religieuze opvattingen zijn, maar het feit dat hij directeur is van een Montessorischool doet mij vermoeden dat hij aan de goede kant van de streep staat.

Volgens mij heeft Ben de Vlugt heel zorgvuldig een pijnlijke afweging gemaakt. Als je als school staat voor inclusie, voor het principe dat iedereen welkom is, dan moet de ene partij soms een beetje inschikken voor de andere. Ik denk dat Ben de Vlugt heeft gedacht dat het terug veranderen van een homostel naar een heterostel minder schadelijk zou zijn dan het uitsluiten van een meisje dat er ook niets aan kan doen dat haar ouders middeleeuwse opvattingen hebben. Want uitsluiten is geen Nederlandse waarde. Inschikken wel.

Helaas heeft Ben de macht van de ongenuanceerde brulapen en de oppervlakkige koppenmakers ('homorollen geschrapt in eindmusical!') onderschat en kreeg hij een vloedgolf stront over zich heen. Welkom in het inclusieve Nederland van 2018.

Welke afweging ik zelf zou hebben gemaakt als ik in de schoenen van Ben de Vlugt had gestaan, weet ik niet. Dat de lessen rondom lhbti+ op deze montessorischool goed hebben gewerkt, lijkt me duidelijk. Dat blijkt uit de keuze van de leerlingen voor een homostel. Dus daar hoef je geen punt meer te maken. Het vasthouden aan het homostel zou toch een beetje preken voor eigen parochie zijn. Makkelijk punten scoren bij de eigen achterban.

Maar, door een hand uit te steken naar een geloofsgemeenschap die traditioneel met de rug naar de samenleving staat, kan je misschien wel een kleine verandering realiseren. In ieder geval bij dat meisje. Iets opgeven wat jezelf belangrijk vindt als uitnodiging.

Dat is best een moedige beslissing. Een die ik, in alle eerlijkheid, waarschijnlijk niet zou nemen. Daarvoor zit mijn afkeer van dit soort radicale religieuze groeperingen te diep.

Ben de Vlugt besloot anders. En ik denk niet dat het was uit lafheid, maar uit moed.

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven