De wereld en zo | De schone kunsten

05-06-2018 | Met het risico half Spanje over me heen te krijgen moet me toch iets van het hart: Spanjaarden kunnen niet autorijden. Althans, vergeleken met de immer keurige Hollanders.

Diegenen die driekwart moeten op de rotonde, rijden in de rechterbaan met als gevolg dat ze het verkeer dat rechtdoor wil moeten kruisen en dus staat de boel doorlopend vast. Voor een paar boodschappen in de buurt parkeer je je auto gewoon even dubbel, met andere woorden op de rijbaan, resulterend in remmende auto's. Zij die dan maar over de andere rijbaan de foutparkeerder willen inhalen, blokkeren de tegenoverliggende stroom. Invoegend verkeer op de snelweg rijdt zó langzaam op de invoegstrook dat ze nooit de gelijke snelheid halen van het voorbijrazende verkeer, waardoor invoegen schier onmogelijk wordt. Met als gevolg dat ze op de laatste meter van de invoegstrook toch maar een benauwde poging doen, waardoor het verkeer op de snelweg massaal op de rem gaat staan. Afijn, de kunst van het autorijden zit ze niet in het bloed denk ik.

Maar... er zijn heel veel schone kunsten die ze wèl verstaan. Je hoeft bijvoorbeeld maar het Prado in Madrid in te lopen en je vergaapt je aan de prachtige werken van Velázquez, Goya, El Greco en vele anderen.

De prachtige oude steden zijn allemaal tot de nok gevuld met weergaloze architectuur: kerken, kathedralen, kastelen en paleizen, plaatjes van pleinen, het houdt niet op. En uiteraard is Picasso, onze grote vriend uit Málaga, iemand die de schone kunst ook verstond in een explosie van ongekende creativiteit.

Daarnaast vind ik het een kunst om zo relaxt met je dag om te gaan als de Spanjaarden. Niet zoals wij elke minuut op zoek naar efficiëntie en winst, maar genieten van iedere minuut, vooral tijdens de lange maaltijden. Ze maken zich gewoon wat minder druk dan wij en zien daardoor niet altijd alles wat er om hen heen gebeurt, resulterend in opstoppingen op het trottoir, in de IKEA en eigenlijk overal. Als je er wat van zegt krijg je een 'so what' blik. Man, waar maak je je druk om. Gekke buitenlander.

De allerschoonste kunst van Spanje is echter het menselijk schoon. Met zachtdonkere ogen, wimpers van een halve meter, een kaneelkleurige huid en vooral bij veel jonge mannen een prachtig gespierd lichaam kan ik op menig avond de slaap niet vatten als driekwart van de mensen die ik heb zien lopen weer aan dat beeld voldeed.

Sta je daar met je peper- en zoutkleurige haar en je altijd te witte benen. Alhoewel zij dat dan vaak allemaal wel weer interessant vinden, dus de uiteindelijke schade aan het zelfbeeld valt mee.
Alleen al deze alinea maakt Spanje meer dan de moeite waard in mijn ogen.

Uiteindelijk is het heel bijzonder hoe mensen in zoveel kleine zaken kunnen verschillen. Kunst met een grote K, gewoontes, gebruiken, mentaliteit. Dat maakt het leven zeker interessant, het wordt saai als je je nooit meer kunt ergeren, verwonderen of vergapen. Ik heb zelfs een nieuwe bril besteld om niets te hoeven missen van al dat moois.

GaySite.nl columnist AKO is geboren in Brabant en heeft lange tijd in Amsterdam gewoond, alsmede in het buitenland. Hij heeft een aantal jaren in de gezondheidszorg gewerkt en later in de farmaceutische industrie. Hij was en is een enthousiaste deelnemer aan het gay uitgaansleven in binnen- en buitenland en wordt geboeid door de wereld om hem heen, waarbij de heel kleine dingen vaak zorgen voor (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.

Deel dit artikel:  

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over een verborgen doch zeer populaire homoparel aan de Spaanse zuidkust. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de 'fantastische' reacties die je als columnist mag ontvangen. | klik hier

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Sjoerd Sjoerdsma

Sjoerd Sjoerdsma schrijft in zijn nieuwste bijdrage over zelfmoord onder homojongeren en het standpunt van de SGP.

Recent uit de kast!

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

| Derek Chadwick (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl Onderzoek

Heb jij jezelf ooit gefilmd (of laten filmen) terwijl je seks had?

Nee

Ja

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven