De kleinste Gay Pride van de wereld

14-06-2018 | In het dorpje Seyðisfjörður, zo'n vierhonderd kilometer van de IJslandse hoofdstad Reykjavik, wordt binnenkort 's werelds kleinste Gay Pride georganiseerd. Dat zeggen althans de bewoners van het gehucht dat nog geen zevenhonderd inwoners telt. Naar verwachting zullen iets meer dan honderd belangstellenden op het evenement afkomen. Om alvast ruchtbaarheid aan de Pride te geven hebben enkele bewoners de afgelopen tijd de hoofdstraat van het dorpje in de regenboogkleuren geschilderd (foto).

In hoofdstad Reykjavik van het zeer homovriendelijke IJsland, wordt al enkele jaren een Gay Pride georganiseerd. Het evenement trekt jaarlijks zo'n honderdduizend belangstellenden, dit is bijna een derde van de totale bevolking van het eiland. De organisatie noemt de Pride in Reykjavik ook wel eens "de grootste, kleine Pride van de wereld".

Maar de omvang van de Pride in Reykjavik is nog extreem groot te noemen in vergelijking met de eerste Pride, drie jaar geleden, in Seyðisfjörður. Eén van de bewoners kon door omstandigheden niet afreizen naar de hoofdstad en besloot zelf een Pride te organiseren. De eerst editie in Seyðisfjörður trok naast organisator Snorri Emilsson nog zes andere Pride-gangers. Op 12 augustus dit jaar zullen er over de regenboogstraat in het dorpje naar schatting honderd LHBT's en hun sympathisanten lopen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Hmm | 15-06-2018

Ze hebben wel veel picknicktafels voor zo een klein dorpje. Het is vast gezellig daar!


Joop | 15-06-2018

Leuk, mooi land, maar altijd koud.


Modern! | 15-06-2018

Het regenboog pad loopt recht naar de kerk. Zo een plan zie ik in Ede nog niet zo snel langs de gemeenteraad komen. Als iemand het al zou durven bedenken.


Aan Joop | 15-06-2018

Blijkbaar ben je nog nooit op IJsland geweest, want, ze hebben, ook al is die kort en komt het kwik meestal nooit boven de 20°, gewoon zomer. Je kunt er dus gewoon in korte broek en tshirt rondlopen. Je zult vast wel aan Groenland denken.
En aan “Modern!”: Skandinavische landen zijn progressiever, veel geavanceerder en hebben een aanzienlijk hogere levenstandaard dan Nederland, hoor. En zelfs voor Finnland, dat niet tot Scandinavië behoord, is dat het geval. Maar ja, als je enkel elk jaar naar Mallorca of Tenerife vliegt en nooit ergens anders heen, is het niet zo verwonderlijk dat ze zo weinig van de wereld weet.


ModerneAanstelle | 15-06-2018

Aan de moderne aansteller hierboven: voor de kerk zie ik een heuveltje en daarna nog een weggetje en geen regenboogpad. Dat buigt namelijk af naar rechts en gaat dus niet naar de kerk.


Bjørk | 15-06-2018

In Ijsland kan het niemand een zier schelen wat je met je genitaliën doet. Daarvoor zijn ze té cool.


Toch... | 15-06-2018

Als Dorothy uit Kansas de weg naar huis zoekt, hoe komt dat arme kind nog thuis?


Joop | 15-06-2018

Aan Joop | vandaag | 14:47
Beste anonieme reaguurder...bedankt voor jouw wijze lessen. Zelfs in deze periode komt het kwik in Ijsland niet boven de 12 graden uit. Een enkele uitzondering is 20 graden. Maar dat is haast hetzelfde als het sneeuwt in de woestijn. Zeldzaam dus. Wellicht suggereer je dat ik nog nooit in Scandinavische landen geweest ben, wel, je hebt het mis. Zowel in de zomers als in hartje winter ben ik in al die landen al diverse keren geweest. Dus ga me alsjeblieft geen wijze lessen proberen te geven. Vraag jezelf maar eens af of jij al op al die plekken bent geweest. Oh en Mallorca? Nog nooit geweest. Dag dag anoniempje!


mal | 16-06-2018

Je kunt op google maps prima zien hoe dit pad echt loopt. Heel flatteuze foto trouwens, van dat dorpje. Persoonlijk zou ik IJsland niet zo een, twee, drie een Scandinavisch land noemen, maar de Engelse taal denkt het vaak beter te weten dan de inheemse bevolking.

De progressiviteit van de Scandinavische landen is vooral een fictie. Er heerst een meedogenloze sociale orde die vooral de kop in het zand steekt voor problemen en als teflon is naar alles dat niet in het idyllische plaatje past. Dat homoseksualiteit binnen het plaatjes past is mooi meegenomen (wel netjes een vast stel zijn, he?)


@Joop | 17-06-2018

De ergernis over een anonieme reactie komt voort uit de behoefte om, bij gebrek aan argumenten, liever de persoon aan te vallen dan de mening. Of de stelling. Het is ook daarom zo geweldig dat er nog steeds op zoveel plaatsen anoniem geschreven kan worden. Want anders ontaard alles in uitroepen als "schele", "brilsmurf", "steuntrekker", "je was zelf fout in de oorlog en anders je ouders wel", of, godbeterehet in "homo". En dan dwalen we af van het onderwerp. Wat zonde is voor de ontwikkeling van de beschaving. Of zet jij onder al je postings je geverifieerde DigiID dan, Joop? Ik heb een lesbische tante die ook Joop heet. Maar dat is dan weer illustratief bedoeld, niet persoonlijk.


@Hmm | 17-06-2018

Nee, dat is het plaatselijke tuincentrum die zijn waren buiten heeft uitgestald ...


Droomland | 17-06-2018

Ik zou er zo een weekje of zo heen willen. het is deze tijd van het jaar lang licht daar, en aangenaam buiten. Is dat kamertje rechts boven die Markandur niet vrij? Een bedje is genoeg. En een wasbak. Desnoods een po onder het bed. Allemaal prima. Of anders die dakkapel links, boven. Met die krullen. Voor mij goed genoeg. Telefoon niet meenemen. Laptop of tablet ook niet. Wat ouderwets papier en een pen. 's Ochtends een ontbijtje op een van die bankjes, en in de middag een biertje. En verder enkel schrijven. Beter misschien een potlood en een gum meenemen. Want dat schrijven ben ik wat verleerd. En dat dan in een dorpje waar ik niks bijzonders kan zijn. Dat lijkt me nog het allerlekkerste.


qw | 19-06-2018

IJsland heeft het oudste parlement ter wereld, de Alþing (Althing), opgericht in 930 in Thingvellir. In het voetbal supporter ik altijd IJsland. Hopelijk komt IJsland weldra bij de EU. Dan zoek ik daar een job en ga ik er wonen. Ja, en ik heb ooit nog met Gunnar gevreeen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van tse tse muggen had hij nog nooit gehoord.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven