Werk aan de winkel | Blijven vechten voor gelijke rechten

21-06-2018 | Wat een eer om maandelijks voor jullie een column te mogen schrijven. Ik schrijf dit stukje in het vliegtuig  op de terugweg vanuit Tel Aviv, waar ik was om met duizenden mensen de Gay Pride te vieren. Drag queens, paradijsvogels en allerlei andere kleurrijke figuren vieren daar het hele weekend vrijheid en maken een statement voor gelijke rechten.. Israël is wat betreft de LGBT-rechten natuurlijk het meest vooruitstrevende land van het Midden-Oosten, maar ook daar is nog veel werk aan de winkel.

Dichterbij huis, hier in ons eigen land, is er helaas ook nog heel veel te doen en heel veel om voor te strijden. Zolang zelfs in mijn eigen stad Amsterdam, de stad van de vrijheid, twee mannen niet hand in hand over straat kunnen zonder lastiggevallen te worden en transpersonen zich niet veilig voelen en zelfs belaagd worden, zal ik het debat daarover blijven aangaan. Om die vrijheid te blijven verdedigen.

Want de LHBT-gemeenschap heeft helaas nog steeds te maken met agressie, discriminatie en uitsluiting. Niet alleen op straat, maar bijvoorbeeld ook op school, binnen sportverenigingen en op de werkvloer. Aangevallen worden, verbaal of fysiek, om je identiteit, om wie je bent, is een van de meest ingrijpende dingen, ik denk ook een van de meest eenzame dingen, die je kunt meemaken als mens.

Niet voor niets voerden wij deze maand een debat in de kamer om discriminatie van transgenders tegen te gaan. Helaas bleek het nodig om dat in onze Grondwet expliciet op te nemen. En nog vorige week heb ik mij druk gemaakt over een schooldirecteur die meende een homostel te moeten schrappen uit de eindmusical, om een leerling die Jehova’s getuige is, tegemoet te komen. Die vinden immers dat je wel homo mag zijn, maar het vooral niet mag praktiseren.

Zo lang dit voorkomt in onze samenleving, zal ik vooraan staan om de rechten van iedereen, met welke seksuele voorkeur dan ook, man, vrouw, intersekse, transgender en wie dan ook, te verdedigen en te versterken. En daar houd ik jullie heel graag in deze column van op de hoogte!

Columnist Dilan Yesilgöz-Zegerius is Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder klimaat & energie, media en emancipatie. Ze is gek op Amsterdam, Ajax en haar man René.

 

 

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven