Werk aan de winkel | Blijven vechten voor gelijke rechten

21-06-2018 | Wat een eer om maandelijks voor jullie een column te mogen schrijven. Ik schrijf dit stukje in het vliegtuig  op de terugweg vanuit Tel Aviv, waar ik was om met duizenden mensen de Gay Pride te vieren. Drag queens, paradijsvogels en allerlei andere kleurrijke figuren vieren daar het hele weekend vrijheid en maken een statement voor gelijke rechten.. Israël is wat betreft de LGBT-rechten natuurlijk het meest vooruitstrevende land van het Midden-Oosten, maar ook daar is nog veel werk aan de winkel.

Dichterbij huis, hier in ons eigen land, is er helaas ook nog heel veel te doen en heel veel om voor te strijden. Zolang zelfs in mijn eigen stad Amsterdam, de stad van de vrijheid, twee mannen niet hand in hand over straat kunnen zonder lastiggevallen te worden en transpersonen zich niet veilig voelen en zelfs belaagd worden, zal ik het debat daarover blijven aangaan. Om die vrijheid te blijven verdedigen.

Want de LHBT-gemeenschap heeft helaas nog steeds te maken met agressie, discriminatie en uitsluiting. Niet alleen op straat, maar bijvoorbeeld ook op school, binnen sportverenigingen en op de werkvloer. Aangevallen worden, verbaal of fysiek, om je identiteit, om wie je bent, is een van de meest ingrijpende dingen, ik denk ook een van de meest eenzame dingen, die je kunt meemaken als mens.

Niet voor niets voerden wij deze maand een debat in de kamer om discriminatie van transgenders tegen te gaan. Helaas bleek het nodig om dat in onze Grondwet expliciet op te nemen. En nog vorige week heb ik mij druk gemaakt over een schooldirecteur die meende een homostel te moeten schrappen uit de eindmusical, om een leerling die Jehova’s getuige is, tegemoet te komen. Die vinden immers dat je wel homo mag zijn, maar het vooral niet mag praktiseren.

Zo lang dit voorkomt in onze samenleving, zal ik vooraan staan om de rechten van iedereen, met welke seksuele voorkeur dan ook, man, vrouw, intersekse, transgender en wie dan ook, te verdedigen en te versterken. En daar houd ik jullie heel graag in deze column van op de hoogte!

Columnist Dilan Yesilgöz-Zegerius is Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder klimaat & energie, media en emancipatie. Ze is gek op Amsterdam, Ajax en haar man René.

 

 

Deel dit artikel:  

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven