Krijgt ook Cuba het homohuwelijk?

06-05-2018 | Mariela Castro, Cubaans parlementslid en dochter van voormalig president Raúl, gaat een voorstel indienen om in de grondwet op te laten nemen dat ook mensen van het zelfde geslacht een wettelijk huwelijk kunnen aangaan. In de huidige grondwet staat dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw maar in de tweede helft van dit jaar staat een hervorming van de grondwet op de politiek agenda. Als parlementslid en directrice van het Nationaal Centrum voor Seksuele voorlichting (Cenesex) spant de 56-jarige dochter van Raúl Castro zich al vele jaren in voor de rechten van LHBT's in Cuba. Ook de nieuwe president Miguel Díaz-Canel staat niet afkerig tegenover de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht.

In de jaren zestig vervolgde de regering van de oom van Mariela homoseksuelen nog als 'contrarevolutionair'. Maar inmiddels staan homorechten, en de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen, op de politieke agenda. Maar homorechtenactivisten zijn al jaren teleurgesteld dat nog altijd niet duidelijk is wanneer dit thema door de huidige politieke leiding in Cuba zal worden besproken. Ook Mariela Castro, de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste activisten voor de rechten van seksuele minderheden, is teleurgesteld in haar politieke collega's.

Tijdens de Gay Pride in 2015 in de Cubaanse hoofdstad Havana zijn een groot aantal homostellen tijdens een massale, symbolische huwelijksplechtigheid getrouwd. De actie werd georganiseerd door Mariela Castro. Ze wilde hiermee aandacht vragen voor de positie van LHBT's in haar land maar ook de politiek laten weten dat het de hoogste tijd wordt voor de legalisatie van het homohuwelijk.

Let op: Voor het gebruik van alle interactieve onderdelen, waaronder het reageren op een artikel, gelden deze Algemene Voorwaarden!

Deel dit artikel:  

Reacties:

JAN2 | 06-05-2018

Prima, dan hoeven ze niet naar Nederland te "vluchten".


Voorkom Herhalin | 06-05-2018

Ik zou toch wel eens willen weten op wat voor manier de mannenliefde in die jaren 60 daar als contrarevolutionair werden gezien. En nog werd vervolgd ook. Wat was de achterliggende gedachte? Die communistische gedachten waren in theorie best mooi. Weg met de kapitalisten waar je nooit een kans van kon verwachten, de macht terug bij het volk en de "arbeider". Ook nog eens geen geloof. Karl Marx heeft nooit een boek tegen homo's geschreven voor zover ik weet. Hoe is dat bruggetje tussen homo en contrarevolutionair ooit geslagen? Hoe is dat verband ooit gelegd? Ik bedoel, twee gorillas in Blijdorp waren er toen toch ook al? Dus "westers decadent" vind ik ook moeilijk te verkroppen als excuus.

Waar kwam die gedachte vandaan? Iemand?


Peter @ Voorkom | 06-05-2018

Ook in de communistische wereld (Sovjet Unie) was het gebruik dat iedereen die "anders" was verbannen, opgesloten of erger werd.
Je moest deel uitmaken van de eenheidsworst.
Cuba was een land wat de dogma's uit de Sovjet Unie 1 op 1 overnam.


Peter (aanvullin | 06-05-2018

M.a.w. de Sovjet Unie was niet veel beter dan fascistisch Duitsland.
Haal dat naar de wereld nu, en oordeel zelf.


@Peter | 06-05-2018

Dat "wij" dan beter waren is ook een griezelig paradigma. Zeker naarmate je meer weet.
De vraag is actueel, als gewoon iemand in Den Haag broodje nuchter strotten door gaat lopen snijden. En de opsporende macht bij voorbaat al het vernepnieuwst naar, oh was gewoon een beetje verwarde man. En helemaal niet zo verward rond bleek te lopen. Gewoon goed leek te weten waar hij mee bezig was.

Wat dat betreft worden we door onze eigen systemen net zo goed belazerd en gemanipuleerd. Net als dat homogeweld zelfs na zwaar geweld angstvallig gemeden wordt. Staats en systeempropaganda.

Die communisten en nationaalsocialisten waren fout en wij niet vind ik geen goed antwoord. In tegendeel. Die bewegingen die juist de heilige huisjes wilden omtrappen, die waren helemaal anti-homo. En ik begrijp niet waarom. Wat is er contrarevolutionair aan dat ik ik ben? Ik vind dat eigenlijk nog erger dan katholieke kerken die de kop in het zand blijven steken.

Waarom waren homo's contra-revolutionair?


@Peter | 06-05-2018

Die mevrouw Mariela Castro moet dat toch, al is het maar langs de keukendeur, dicht bij de macht, hebben gehoord en meegemaakt? Die zal toch wel iets meer weten over waarom "we" ook in dat systeem ooit "eng", "griezelig, "gevaarlijk", enzovoort gevonden werden?

Dat zou ik gewoon graag weten. Daarna wil ik best bruidsmeisje zijn. Zeker ook op Cuba. De Cubanen die ik ken zijn hele leuke mensen namelijk.


Lijntje | 06-05-2018

Zo zal ik lang niet zo gemakkelijk meer medewerking geven aan de Nederlandse "opsporende macht" als ik vroeger deed. De doen aan media manipulatie. Het begon al met Klaas Schulting in spelletjes programma's. Nu is het Elly de superlesbo. Die nergens bang voor is. De Rambo pot die pas echt de waspoeiers van de Unilever weet te verkopen. Terwijl de rest van het corps zit door te zakken in het Amstel hotel, of aan de achterdeur heel de politiedatabees zit te verkopen. En een enkele brave diender nog om hulp roept om een beetje respect. Met een damespagina op de feesboek. Naast de punnik cursussen.

Systeemrot.

Mariela Castro kan daar misschien een lichtje op schijnen waar dergelijke mankementen vandaan komen. Een gracht vol homo's met vlaggen (binnen de trut grens) is natuurlijk geen revolutie. Maar ook weer een beetje wél. Ik zou zo graag van haar weten, wat ging er dan bij jullie fout, toen, met al die idealen? Want ik zie hier precies het zelfde gebeuren. Ik zie het verzuipen in een meer van prosecco. En onbewezen betonscharen. Waar nog nader onderzoek naar moet worden gedaan.


Karl | 07-05-2018

Onder het communisme zijn ongeveer 300 miljoen mensen omgebracht.

Denk niet dat ommunisme iets moois is. Communisme is net als fascisme een totalitaire, collectivistische staatsvorm. Daarin is geen ruimte voor de zichtbaar homoseksuele minderheid.


qw | 07-05-2018

Cuba was geschiedenislang het bordeel van de Caraiben. Na de revolutie kreeg het regime nauwelijks greep op de mannenprostitutie. Naar bleek, waren er, anders dan in de vrouwenprostitutie, onder het oud regime nauwelijks "pingueros" geregistreerd. Misschien komt de houding van het regime jegens mannenliefde daarvan. Mannenprostitutie werd immers gezien als de ergste uitwas van het kapitalisme. Met de huidige openstelling zal Cuba opnieuw kunnen fungeren als bordeel. Hopelijk reguleert de overheid alleen zonder te verbieden. Verbod zal alleen tot rampen leiden.

De Sovjetunie kende de vrije liefde in het begin. Nergens wordt gezegd dat dat ook de mannenliefde betrof. Tegen de tijd dat Stalin de macht greep, die in niets voor Hitler diende onder te doen, wel integendeel, was er geen sprake meer van vrije liefde.


Peter | 07-05-2018

Kortom
Het zal nooit echt beter worden, maatschappelijk gezien.
Maar mij boeit het niet. Ik leef mijn gelukkig leven


JAN2 | 08-05-2018

@lijntje.......jij bent messcherp.


Lijntje | 09-05-2018

De "opsporende macht" gaat ondertussen alle politici, en de familie van controleren op inkomsten en giften en bijzondere gunsten. Lijkt mooi. Moet al dat pluche natuurlijk ook niet doen, met al die mooie baantjes, wachtgelden en wie weet, burgemeester ergens, een functie bij de Verenigde Naties of een grote bank.

Maar alles en ook de hele familie. Lees es tussen de regels. Hoe zoek je dat uit? En waarvoor was de burgerlijke stand van Amsterdam ooit in de fik gestoken? Als ik sigarenzaak Tante Tilly heb, ik heb 40 jaar gebeuld, maar elke dag een tientje achter de kassalade laten glippen. En mijn neef wordt minister? Kan ik dan zomaar...???? Omdat familie?

Ik wil het net opnemen voor mensen die de boel beflikkeren hoor. Zeker niet.

Maar ik lees tussen de regels door iets heel engs. Ik lees een belofte aan het Amstel Hotel dat alles is geregeld om volgende week terug te komen. Voor een nog groter feest. Als je begrijpt wat ik bedoel. Want de hele stamboom wordt gecontroleerd.


Lijntje | 09-05-2018

Ik ben geen Rutte fan. Absoluut niet. Ik vind hem een eikel. Maar stel je voor. Rutte moet aftreden omdat een achterneefje niet kan aantonen hoe hij aan het geld voor nieuwe Nike schoenen is gekomen. En zo goedkoop woont. Met zo een, als gebruikelijk, persbericht, dat "nog niets is aangetoond", het "mogelijk gewoon om verwarde burgers gaat" en er "nog nader onderzoek moet worden gedaan".

Kan Ruttefrutte niks aan doen. Want opsporende en rechterlijke macht zijn onafhankelijk en staan naast de politiek, niet er onder. Zelfs de ministers niet.

Vroeger moest een minister van onbesproken gedrag zijn. Nu zijn hele familie ook. Dat betekent dat de ambtenarij koerst op enkel nog volledig geplukte kippen in de kamer. Om zelf hun wetten op te kunnen leggen?

Het vaag doen over homogeweld komt waarschijnlijk enkel maar goed uit voor zulke ambtenaren. Om te laten zien hoe machtig ze zijn. Want het zijn toch maar homo's. Mooie testcase.

Vandaag prosecco, morgen Dom Perignon. Vintage. Met verse aardbeien. En doe de taakstraffen maar zo laag mogelijk. Des te eerder kunnen we aan tafel.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

20:05 | Bones

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven