Het homohuwelijk en (niet)christenen

31-05-2018 | Het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew Research Centre heeft deze week de resultaten van een grote studie gepubliceerd. Het instituut onderzocht in vijftien Europese landen hoe christelijk de bevolking is en wat de verschillen zijn, hoe door gelovigen en niet-gelovigen gedacht wordt over sociale vraagstukken als abortus, immigratie en het homohuwelijk. Het onderzoek onderscheidt drie hoofdgroepen. Christenen die regelmatig naar de kerk gaan, christenen die zelden of nooit naar de kerk gaan en niet-christenen. Van de niet-christenen in alle landen samen zegt 87 procent voor de openstelling van het huwelijk voor homoparen te zijn. Van de christenen die niet naar de kerk gaan zegt altijd nog 80 geen bezwaar te hebben tegen het homohuwelijk. Kerkelijke christenen zijn minder positief over de openstelling van het huwelijk. Een krappe meerderheid (52 procent) zegt geen problemen te hebben met het homohuwelijk.

In Nederland zegt maar liefst 95 procent van de niet gelovigen geen probleem te hebben met het homohuwelijk. Dit is het hoogste percentage van alle onderzochte landen. Van de niet kerkelijke christenen zegt 90 procent het homohuwelijk oké te vinden en 60 procent van de kerkgangers vindt het gelijkgestelde huwelijk geen probleem. De grootste verschillen treffen we aan in Finland. Daar is slechts 30 procent van de kerkelijke christenen voor het homohuwelijk terwijl 84 procent van de niet-christen geen probleem heeft met een huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht. Klik hier voor het gehele onderzoek.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joost | 31-05-2018

En laat het "homohuwelijk" nou helemaal niet bestaan! Ik snap niet dat de redactie van deze site deze benaming steeds blijft hanteren. Daarmee zet je het neer als een apart huwelijk voor homo's terwijl dat niet zo is.


Wel leuk | 31-05-2018

Dat Amerikanen hier nog onderzoek komen doen. Met al die enorme databases die ze daar hebben, en nog kunstmatige intelligenties ook!

Maar goed. Ze komen het tenminste van mens tot mens zelf vragen. Dat heeft dan toch wel weer wat christelijks. Deed Jezus zelf ook, namelijk. En best op een lieve manier. Dan konden de blinden weer zien, de manken weer lopen, de hongerigen weer eten. Het zou mij niets verbaasd hebben dat hij zelfs twee zielsverliefde mannen (of vrouwen) zijn zegen gegeven zou hebben. Hoe je die band dan ook benoemen wil. We kunnen het hem niet meer vragen, want de Romeinen staken er een stokje voor. Hij was al veels te lief geweest namelijk.

Daarna is het nepnieuws uitgevonden. En enquetes. En feestmutsen.
Niks nieuws onder de zon dus. Wachten tot ie terugkomt. En zorgen dat ze hem dan niet gelijk om zeep helpen, want daar zitten er nog genoeg op te wachten.

Ondertussen kan ik niet wachten als homo om nog meer te mankeren. Voor astie terugkomt. Lijkt me zo gaaf, die wonderen! Het liefst heb ik dan iets heel ernstigs. Dat iedereen goed kan zien hoe lief die is. Als ie terugkomt.


Peter & Joost | 31-05-2018

Helemaal met jou eens. Vanaf het begin heb ik me gestoord en aan die term. Heel vaak ook sites als deze er op gewezen dat het een idiote term is. Dat het in het begin gebruikt werd kan ik enigszins begrijpen, homo's mochten eindelijk trouwen. Maar onderhand zou het bij iedereen wel duidelijk moeten zijn. Als zelfs gay sites die flauwe term blijven gebruiken, dan is er van echte integratie geen sprake.


Joop | 01-06-2018

Ook dit onderzoek laat weer een schijntolerantie zien. Zoveel procent vind dat homo's een burgerlijk huwelijk mogen aangaan (Alsof er over homo's beslist zou mogen worden wat ze wel en niet mogen), maar in de echte wereld kom je er snel achter dat de echte tolerantie op straat ver te zoeken is. In betere buurten wordt je dan nog wel met rust gelaten, maar heel veel buurten kun je het wel vergeten om openlijk homo te zijn, wordt je in het beste geval genegeerd, in een minder geval verbaal agressief benaderd of in het slechtste geval in elkaar gebeukt. In dat laatste geval sta je altijd alleen natuurlijk tegenover 10 man. Zo laf zijn ze wel.


Voorbij | 01-06-2018

Ik hoef niet meer getolereerd of geaccepteerd. Die droom is over. De wilden moeten maar lekker wild blijven. Vandaag slaan ze mij. En morgen steken ze hun eigen zuster neer. Het Zij Zo.
Meer dan mijn andere wang heb ik niet.


Jaja | 02-06-2018

Als ik nog niet eens te ver lees, dan vrees ik niet eens meer om naar hun hel te gaan. Want daar ligt volgens mij nog niet één zak barbecue briketjes meer om een vuurtje te stoken, zo failliet als dat sprookje is. Ik neem wel zelf een aansteker mee, dat ze niet helemaal voor lul staan. Toch nog een vriendelijke binnenkomer! Misschien kom ik er wel iemand tegen die nog wat sterretjes heeft om af te steken. Gewoon voor het idee.


Sander | 02-06-2018

Het wordt drukker en gezelliger in de hel dan de in die dodelijk saaie hemel. In de hel wordt tenminste nog een vuurtje gestookt en gebarbiekjoet, in die saaie hemel vliegen alleen wat wolkjes voorbij en wordt je 'getingeltangelt' door vetgemeste blote muzikale engeltjes die op een harp spelen. Gut oh gut, en God zag dat het goed was! Geef mijn pijp maar aan Maarten of ik doneer mijn organen toch maar wel aan de wetenschap. Spuug, fluim.


Joost | 02-06-2018

hebben ze ook het lef dat onderzoek onder moslims te doen? zal wel niet want dan moeten ze toegeven dat de cijfers van acceptatie pas ver achter de komma zichtbaar worden.


Misschien | 03-06-2018

Eens al die geloven voor een eeuw of zo als geestesziekte gaan zien. Want beter behandelbaar, met een goeie therapie natuurlijk, dan homosexualiteit. Die gelovigen blijven toch vrijwel allemaal een soort van verwarde mensen die in wanen leven.


Sander | 03-06-2018

De term 'homohuwelijk' is door hetero's verzonnen. Die willen alles in een bepaald hokje stoppen. Maar eigenlijk heet het officieel dat het huwelijk (heterohuwelijk) is opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Maar dat bekt natuurlijk niet lekker. Vandaar de foute term homohuwelijk. Alternatief gehuwd of iets dergelijks zou beter zijn!


Nah Ja | 04-06-2018

In mooie samenlevingen kun je bijvoorbeeld geestelijk gehandicapten hebben. Met het verstand van een 10-jarige of zo. Maar die zijn er ook, en best gezellig als je daar ook gewoon leuk mee omgaat.
Het begint verveld te worden als geestelijk gehandicapten met het verstand van een kind van 8 op straat en in je eigen levenssfeer hun normen en leefwijzen op gaan dringen. En daar zelfs ook nog een eigen grondwetsartikel voor blijken te hebben wat voor hun nog hoger staat dan de hele rest van die grondwet bij mekaar. Want er zijn nogal wat gelovigen die ik nog steeds precies dat gedrag zie volgen. Ik kan dan nog wel volgen dat als je maar het verstand van een kind van 6 hebt, dat dat niet snel gaat veranderen. Maar daar houdt het dan wel mee op natuurlijk.


harrie | 05-06-2018

Heterohuwelijken zijn het slechts voor deze maatschappij ,kinderen maken en na een paar jaar weer uit elkaar en daar lijden veel kinderen onder.Hoeveel kinderen zitten niet in de jeugdzorg door het toedoen van hun hetero ouders.


@harrie | 07-06-2018

Morgen nieuws blackout. Want ik weet al wat er gaat komen. De video van de moederkoek van Roxanne Hazes gaat viral gaan. Ik ga een dagje aan het strand liggen. Zonder internet. Als ik er echt niet aan denk, misschien zelfs wat eten.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven