Geen vervolging om homofobie in boeken

21-05-2018 | Het Belgische antidiscriminatiebureau Unia maakt zich grote zorgen omdat homofobe delicten maar zelden worden vervolgd en bestraft. De organisatie heeft het Openbaar Ministerie (OM) van België middels een officiële klacht gewezen op de straffeloosheid rond homodiscriminatie en wacht inmiddels al geruime tijd op de afronding van een onderzoek. Unia-directeur Els Keytsman noemt in de Belgische media een voorbeeld waaruit blijkt dat homofobie in de praktijk niet strafbaar wordt gesteld. In een aantal Antwerpse boekhandels wordt nog altijd het boek 'De Grote Zonden' verkocht waarin onomwonden wordt opgeroepen om homo's met hun hoofd naar beneden van hoge gebouwen te gooien en te stenigen. Dit is door Unia gemeld maar er is nog altijd geen actie ondernomen om deze vorm van homofobie te vervolgen.

Vorig jaar zijn door Unia 84 klachten over discriminatie op grond van seksuele geaardheid in behandeling genomen; volgens Keytsman het topje van de ijsberg. "Een groot deel van de slachtoffers meldt agressie niet bij de politie of bij ons uit angst voor de reacties van de omgeving of familie," aldus de Unia-directeur in de Belgische media. Keytsman noemt het bemoedigend dat het in drie gevallen tot een veroordeling heeft geleid maar de Unia-directeur heeft de hoop uitgesproken dat in de toekomst meer zaken aan de rechter kunnen worden voorgelegd. Met de klacht naar het OM heeft Unia nogmaals de straffeloosheid en de zorgen rond homofobe delicten willen aanklagen, in de hoop dat homodiscriminatie snel en succesvol kan worden aangepakt.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Karel | 21-05-2018

Wat zou er gebeuren als er in een boek werd opgeroepen om Joden of zwarten te vermoorden?
Boek zou binnen 24 uur verboden worden denk ik !


michel | 21-05-2018

of een boek dat je moslims met hun hoofd naar benden van het dak moet gooien. dan zal dat boek ook gelijk verboden worden . zo te horen klinkt het als een moslim geloof boek.


@michael | 21-05-2018

Als het IS kalifaat nog eens overnieuw wil beginnen, dan heb ik één praktische tip voor ze. Begin met laagbouw.


Nico | 22-05-2018

Het aanzetten tot haat en geweld tegen homoseksuelen ligt kennelijk toch vaak effe wat makkelijker dan tegen andere groepen mensen (zoals b.v. Moslims, Joden, zwarten etc.) Is in Nederland niet anders trouwens.


Pest | 22-05-2018

Ja, weereens blijkt dat homos in veel gevallen vogelvrij zijn in deze homophobe en heteronormative wereld. En dat is in het “vrije” westen niet anders. Maar er is hoop. De vrouw was ook lang de biksbal van haar echtgenoot zonder rechten en kon zomaar aan de lopende band verkracht worden, daar ze bezit was zodra ze getrouwd was. En, vrouwen vechten meer dan 100jaar na de suffragettes nog steeds om gelijke rechten en behandeling. Hetzelfde geldt voor rassisme... wettelijk verboden, maar in de praktijk kom je het nog dagelijks tegen. Tja, en dan heb je de homos... het “laagste van het laagste”, blijkt welweer. Want, wij staan áltijd achteraan wanneer het gaat om rechten en het implementeren ervan. Vooral het implementeren van wetten die ons moeten beschermen tegen diskriminatie, daar wilt men nogal érg vaak vlijtig níets doen en het allemaal negeren... „die pest-poten... tja... wat moeten we dáár nou mee?”


Cees | 26-05-2018

Ach ja, op vier mei hebben we het ook alleen maar over joden en zigeuners.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven