De Roze Polder | Distance 47 meters

03-05-2018 | Zo sta je in Paradiso, in Amsterdam, uit je plaat te gaan op Rapido. Zo zit je, nog geen 24 uur later, in je eenpersoonskamer in Hotel Astrid in bedevaartsoord Lourdes aan de voet van de Pyreneeën.

Het kan raar lopen in het leven van een ZZp-er.

Even voor alle duidelijkheid: ik ben hier zelf niet op pelgrimage. Al voelde het door het slaapgebrek en de kater wel zo. Ik ben hier om te werken. Laat me daar helder over zijn.

Lourdes is een van de belangrijkste katholieke pelgrimsoorden ter wereld. Naar het schijnt, verscheen hier in de plaatselijke grot, de Heilige Maagd Maria aan het veertienjarige, astmatische herderinnetje Bernadette Soubrirous. En niet een keer, maar 18 keer in drie jaar. Maria had de onschuldige Bernadette blijkbaar verkozen tot haar BFF. Het resultaat: Bernadette werd heiligverklaard en zo'n zes miljoen pelgrims per jaar over de vloer. Deze bedevaartgangers bezoeken de grot met daarin een, naar verluidt, geneeskrachtige bron, de kerken en de tientallen winkeltjes met plastic prullaria.

Binnen een etmaal van de homohoogmis naar de Katholieke hoogmis. Allebei een mannenfeestje, allebei een zoektocht naar extase, allebei met de nodige handopleggingen en knielrituelen, allebei in de marge rete-commercieel.

Dus, waarom ook niet? Ik pak mijn mobiel en open Grindr. En dat voelt toch een beetje raar. Een beetje ongepast. Een beetje als heiligschennis. Alsof ik in mijn blote lul op een heilige berg in Thailand sta. Maar ik doe het wel. Zoals meestal, wint de nieuwsgierigheid het van het fatsoen.

Voor de mensen die niet weten wat Grindr is: Grindr is een soort Tinder voor homo’s. Alhoewel, eigenlijk is Tinder een soort Grindr voor hetero’s. Eerlijk is eerlijk: wij waren eerst.

Het scherm van mijn Iphone wordt zwart en de gele lijntekening van het maskertje of duiveltje verschijnt. Dan, ploep, verschijnen de mannen. Hoewel...

Ik zie weinig gezichten. Veel kruizen (nee, niet de katholieke variant), een theepot (sommige dingen kun je gewoonweg niet verzinnen), een paard in de wei (nicht als een paard, gok ik), een bosbrand (symbolisch voor hottie?) en nog een paar onthoofde mannen met en zonder shirt. Veel hebben geen naam of noemen zich ‘discret’ of ‘fun’ of niks. Opvallend veel profielen hebben namelijk noch een foto, noch een naam. Zwarte gaten op zoek naar licht, denk ik.

Maar, ik heb de app nog niet opgestart of de berichten stromen binnen. En bijna allemaal, in tegenstelling tot de profielfoto's, met weinig verhullende afbeeldingen. En dan druk ik me nog zachtjes uit. Ik word gewoonweg gebombardeerd met erecties.

Ze zijn hier niet out & proud, maar blijkbaar wel geil. Of het broeders zijn, of paters, of priesters, of bisschoppen of gewoon hotelmedewerkers kan ik aan de geslachtsdelen niet aflezen, maar dat er in dit orthodox katholieke bastion een hoop te halen valt is wel duidelijk. Als je ernaar opzoek bent, natuurlijk.

Wij homo's zijn overal. En we zijn overal hetzelfde. Best een geruststellende gedachte, eigenlijk.

Ik sluit de app en start facetime op. Mijn man en ik praten nog wat, wensen elkaar virtueel welterusten en dan draai ik me op mijn zij in mijn eenpersoons pelgrimsbedje. Ik droom van mannen in lange zwarte gewaden die in een duistere stad wanhopig op zoek zijn naar elkaar.

GaySite.nl berichtte ook:
20-09-2018 | Grindr start antidiscriminatiecampagne

Deel dit artikel:  

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven