Taakstraffen na mishandelen homo's

10-04-2018 | De vier jongens die ruim een jaar geleden twee homoseksuele manen in Arnhem mishandelden zijn veroordeeld tot taakstraffen van 80 en 160 uur. De uiteindelijke straf is minder dan de eis van het OM.

De minderjarige jongens van 15 tot 17 stonden op 2 april 2017 om vier uur 's nachts op de Nelson Mandelabrug wanneer Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan langslopen. Er wordt over en weer gescholden, waarna de mannen doorlopen. Een van de jongens fietste achter de mannen aan, zocht opnieuw de confrontatie waarna een vechtpartij ontstond. Het homostel kreeg enkele rake klappen. Een van hen zou ook zijn geslagen met een betonschaar. Hij raakte zijn voortanden kwijt. Het incident leidde tot veel reacties van afschuw en kreeg veel publiciteit. Dit resulteerde in de Hand-in-Hand-actie waar veel bekende Nederlanders aan deelnamen.

Voor de rechter staat niet vast dat de ruzie is ontstaan omdat de mannen homoseksueel zijn. De groep was er volgens de rechtbank niet doelbewust op uit om ruzie te zoeken met homo's en deze in elkaar te slaan. Wel vindt de rechter het aannemelijk dat de jongens hebben gescholden met woorden als 'homo' en 'flikker'. Volgens de rechter is ook onvoldoende bewijzen dat een betonschaar is gebruikt. De jongen die sloeg is een geoefend kickbokser en zegt keihard met zijn vuist te hebben geslagen.

Ook vraagt de rechtbank zich af wat de vier jongens op dat tijdstip buiten op straat deden met een betonschaar. De jongens waren van plan fietsen te stelen en hadden aan hun ouders verteld bij elkaar te logeren. Geen van de ouders wist dus waar de jongens waren. Drie jongens krijgen voor "zinloos openlijk geweld" taakstraffen van 80 uur. De jongen die Ronnie sloeg waardoor hij vijf tanden verloor, krijgt een werkstraf van 160 uur. De rechter neemt mee dat de jongens geen strafblad hebben en er volgens de Raad voor de Kinderbescherming geen grote zorgen over hen waren. Ook hebben de jongens het afgelopen jaar laten zien dat ze van dit voorval hebben geleerd.

Deel dit artikel:  

Reacties:

a-sociaal | 10-04-2018

Dat is een straf die niet in verhouding staat tot de misdaad. Je kunt iemand dus half dood slaan zonder ook maar enige provocatie, en dan krijg je een taakstraf. Fijn hoor, zo een samenleving die bestaat uit mensen zonder fatsoen en zonder grenzen of schroom in hun bereidwilligheid agressief te zijn. Een normaal mens snapt er niets van. En ik altijd maar denken dat een straf ook een correctieve maatregel is.


Truus | 10-04-2018

Belachelijk, echt niet te geloven dit!


Cees | 10-04-2018

Nou nog een aai over hun brave bolletjes en iedereen kan weer tevreden zijn. Wat een absurde gang van zaken dit. Ik heb begrepen dat het COC het OM heeft opgeroepen tegen de uitspraak in beroep te gaan om alsnog gedaan te krijgen dat discriminatie door de rechter wordt erkend. Ben benieuwd of het OM dat ook gaat doen. Er is veel misgegaan in deze zaak en de hele gang van zaken toont ondubbelzinnig aan dat de huidige aanpak van anti-homogeweld dramatisch tekortschiet en dat er bovendien met 2 maten wordt gemeten in ons land: als een Joodse man in elkaar wordt geslagen en er wordt daarbij 'kankerjood' geroepen twijfelt niemand eraan dat er sprake is van mishandeling met een discriminerend motief: als het over homo's gaat geldt deze redenering kennelijk niet. Er is nog veel werk aan de winkel in ons land, dat moge duidelijk zijn. Laat iedereen vooral rustig gaan slapen vannacht: alles zal ooit goed komen.


Nico | 10-04-2018

Wat zou er gebeurd zijn als deze mannen in elkaar geslagen werden terwijl ze werden uitgescholden voor b.v. kanker Joden of zwarten? Ik vrees een andere uitspraak........


tyrion | 10-04-2018

dat is geen straf maar een lachertje voor de criminelen. je kan ongestraft iemand mishandelen met een betonschaar of nog erger dood slaan. en je krijgt een paar uur taakstraf. wat zullen ze er veel van leren. en ze stelen ook nog fietsen. het zijn nog criminelen ook. en ze komen overal mee weg. wat een slappe rechtsgang. waar gaat het heen met dit land. criminelen en homo haters leven hier in een paradijs. en dat snapt de rechter niet waarom een homofobe, homo scheldwoorden gebruikt. dat heb je weer met hetero`s . en over een paar jaar kunnen ze weer een onschuldige homo aftuigen. en verder gaan met fietsen stelen of erger


Mooi Beloond | 10-04-2018

Voor hun leugens.


Vergelijk... | 11-04-2018

Ik lees net dat de Arnhemmer die zijn vrouw de straat op stuurde met een bordje "hoer", een jaar cel heeft gekregen. Andere zaak.

Ik begin toch niet eens meer iets ernstig niet te begrijpen.......


Nog eentje | 11-04-2018

Bron AD. Man van 29 bijt man van 19 een oor af. Half jaar cel. Vergeleken met uitspraken over grof homogeweld, tenminste nog ìets. Had de dader mooi pech dat het geen homo was, want anders was het zeker een lullige taakstraf geworden. Maar dan. Dader krijgt ook drie maanden proeftijd. Dus daarna kan hij weer rustig beginnen met oren afbijten? En als hij dan eerst vuile homo roept, beter voor als hij nog eens gepakt wordt? Voor zijn rechtspositie?


Mike | 04-10-2018

Dit moet nie gestraft woorden


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

20:05 | Bones

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven