De wereld en zo | Gezelligheid

08-04-2018 | Tijdens een recent bezoek aan Amsterdam en dan vooral aan de homobars waar ik voorheen veelvuldig placht te komen, viel het mij op hoeveel er nog altijd over is van de bijna simpele maar uitbundige gezelligheid die ik er aantrof in vooral de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, met een uitloop naar de jaren nul van deze eeuw.

In de typisch 'Hollandse' nichtenkroegen van weleer zoals Chez Manfred, Amstel Taveerne, Mix, Chez Nous, Rouge en Montmartre, om er maar eens een paar te noemen, was er op min of meer 7 dagen per week een bijna onrealistische gezelligheid te vinden die blijkbaar het gay publiek eigen was. Het leven leek één grote party.

De muren van de kroegen waren rijkelijk behangen met foto's van beroemdheden, uitgebreid poserende stamgasten in diverse uitdossingen, of personen van koninklijke komaf, met hier en daar overlap tussen de categorieën. Er schalden zowel moderne als ouderwetse liedjes uit de luidsprekers die het merendeel van de clientèle ertoe bewoog om mee te zingen (al dan niet meerstemmig), het bier en de mixdrankjes waren niet aan te slepen, de klanten hingen bijna letterlijk in de lampen. Het leek elke dag alsof er een soort eindfeest was aangebroken, het plezier was ongekend, er viel nauwelijks een onvertogen woord en kroegruzies waren zeldzaam. Blijkbaar was iedereen drukker met het openlijk flirten met andere lallende bezoekers en het genieten van de sfeer, dan zich druk te maken over wereldser zaken.

Met leedwezen zagen we begin deze eeuw een gestage sluiting van kroegen in de Amsterdamse binnenstad, of anderzijds een volledige metamorfose van sommige lokalen.

Nu ik al een tijdje niet meer in Amsterdam woon, was het dan ook een verademing om onlangs bijna dezelfde sfeer in een iets moderner jasje aan te treffen, zij het dat de meeste etablissementen inmiddels twee of drie keer een naamswijziging hadden ondergaan en/of een andere eigenaar en barkeepers hadden. En los van de up-to-date foto's aan de muur, was de sfeer in de basis nog hetzelfde. Nog steeds komen stokoude Nederlandstalige hits terug tussen hedendaagse songs, iedereen is jolig en bekijkt en beknipoogt de ander uitgebreid, iedereen drinkt alsof men aan een terminale dehydratatie lijdt en de goedogende barkeepers begroeten je alsof je er gisteren nog was.

Ik had de avond van mijn leven en dacht met vrolijke weemoed terug aan de dagen dat ik me als piepjonge homo uit de provincie voor het eerst in dat feestgedruis stortte.

En dat gevoel was best wel cool. Of vet. Of eigenlijk gewoon gezellig.

GaySite.nl columnist AKO is geboren in Brabant en heeft lange tijd in Amsterdam gewoond, alsmede in het buitenland. Hij heeft een aantal jaren in de gezondheidszorg gewerkt en later in de farmaceutische industrie. Hij was en is een enthousiaste deelnemer aan het gay uitgaansleven in binnen- en buitenland en wordt geboeid door de wereld om hem heen, waarbij de heel kleine dingen vaak zorgen voor (on)logische gedachtengangen over mens en maatschappij.
Deel dit artikel:  

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven