Steeds meer weerstand tegen 'homogenezing'

25-02-2019 | Net als in ons land gaan er ook in andere landen steeds vaker stemmen op om de zogenoemde genezingstherapieën voor homo's wettelijk te verbieden. In Duitsland heeft politieke partij Die Grüne een wetsvoorstel ingediend om de homo-conversietherapie per direct te verbieden. "Het is een schande dat anno 2019 dit soort pseudo-therapieën nog altijd worden aangeboden," aldus  één van de initiatiefnemers van de wet. Naast het verbieden van genezingstherapieën moet er ook goede voorlichting komen waarin wordt gewezen op de gevaren van genezingstherapieën, zo laat een woordvoerder van Die Grüne in de Duitse media weten.

Ook in Polen ligt inmiddels een wetsvoorstel ter goedkeuring bij het parlement. De liberale partij Nowoczesna is initiatiefnemer en hoopt dat er snel een verbod komt. De conversietherapieën die in Polen worden aangeboden omvatten vaak hypnose en elektrische schokken en zijn gebaseerd op de aanname dat homoseksualiteit een ziekte is die goed te genezen is. Een jaar geleden noemde de huidige president van Polen één van de genezingstherapieën van organisatie 'Odwaga' nog een "uitstekende manier om van homoseksuele gevoelens af te komen".

In Nederland zijn de genezingstherapieën ook nog altijd niet verboden al pleitte D66 er twee weken geleden wel voor. "Je brengt mensen die worstelen met hun geloof en homoseksualiteit van de regen in de drup door ze voor te houden dat je van je geaardheid kan worden afgeholpen," aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp twee weken geleden. Exacte cijfers van het aantal behandelingen in Nederland ontbreken, daarom pleiten zowel D66 als de vereniging van jeugdartsen in ons land voor meer onderzoek naar aangeboden genezingstherapieën.

Nederlandse artsen maken zich grote zorgen over de genezingstherapieën en de schadelijke effecten die deze kunnen hebben. "Deze behandelingen suggereren dat iemand ziek is," liet Jeanne-Marie Hament, van vereniging van AJN Jeugdartsen Nederland, enige tijd geleden al weten. "Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden." De World Medical Association, een internationale vereniging die artsen vertegenwoordigt, liet in 2013 al officieel weten dat conversietherapieën gevaarlijk zijn en verboden moeten worden.

In vijftien Amerikaanse staten en enkele tientallen steden zijn de omstreden therapieën inmiddels wel wettelijk verboden. In Groot-Brittannië en België is dergelijke wetgeving in de maak. In Spanje, Zwitserland en Malta bestaat er sinds enkele jaren al wetgeving die het verbiedt om therapieën aan te bieden om homoseksualiteit te genezen. Malta was in 2016 het eerste Europese land dat een totaalverbod uitvaardigde.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Ben Welke | 25-02-2019

Bestaan er ook nazi-conversie therapieen in Duitsland?


@Ben | 25-02-2019

ja hoor Ben: als je als normaal mens naar duitsland verhuist, wordt je er binnen een jaar omgeturnd tot neo-nazi met foute denkbeelden


Kees | 25-02-2019

Is er ook een therapie om van katholieke gevoelens af te komen? Lijkt me zinvoller namelijk. Zou een hoop haat schelen in de wereld en misbruik van minderjarigen.


Reli | 25-02-2019

Het is allemaal "oogluikend" "toegelaten" op reli-gronden. En die genieten een speciale diplomatiek onschendbare status. Daar durven politici in ons land hun pootjes niet aan te branden. Daar hebben ze de kloten niet voor.


Joop | 25-02-2019

Steeds maar weer lijkt het er op dat Nederland achter begint te lopen. Rarara hoe kan dat nou?


Peter | 25-02-2019

Een hand in eigen boezem.
Wij kunnen zelf toch ook nadenken? Ook mensen die ongewild gevraagd worden een dergelijke "therapie" te volgen. Je moet toch niets.
Ik snap dat vooral kwetsbaren hier het slachtoffer worden. Maar potdomme....zoek steun.
Maar on topic.... De regering moet zsm met een maatregel komen dat elke vorm van dit soort idioterie verboden wordt.
En geen rekening houden met welke religekkies dan ook.


@Peter | 25-02-2019

Kees van der Staaij is vrij duidelijk geweest. Als het huidig kabinet met de komende staten verkiezingen zijn meerderheid in de eerste kamer verliest, dan laat hij nog even in het midden of zijn partij dan "gedoogsteun" verleent. Dat is politieke reli-afpersing door een kleine religroep met 3 kutzetels in de tweede kamer. En het wisselgeld zal zijn dat genezingstherapieën met rust gelaten worden. Of dat daar dan nog eens goed, en heel lang durend onderzoek naar gedaan moet worden.

Zo zit de vork in de steel.

Kinderoffers (zoals de paus zei) of homo-offers. In de naam van de "vrijheid" van godsdienst. Desnoods afgedwongen met een pistool op de kop van de regering.

En dat kan nog steeds. Want het zijn toch maar homo's. En daarna over tot de orde van de dag.

En of u nog peultjes lust.


Motief | 26-02-2019

Het motief van het onstaan van de staat der Nederlanden is niet de vrijheid van godsdienst geweest. Het hoofdmotief was vrije handel. Amsterdam. Door open te staan voor alle geloven, konden ook mensen van andere gezindtes mooi bijdragen aan die vrijhandel. Zoals bijvoorbeeld de joden met hun expertise, niet enkel in het bankwezen of diamanten maar ook in de lakenhandel. Daardoor is ook later veel kunst en vrijdenkerij ontstaan, en de universiteit van Leiden.

Leugen is dat de protestanten wonnen van de katholieke Spanjaarden en dat dus het protestantisme de basis van de staat der Nederlanden is. De roep om vrijheid in het algemeen, en een hele oude democratie zijn de basis. Vooral om de vrije handel te dienen.

In de vorige eeuw hebben de katholieken getracht de democatie te ondermijnen met een fokprogramma. Nu roepen types als Erdogan daartoe op. Religie wordt daarbij als machtsstokpaardje gebruikt.

Het moment om al die bijzondere behandelingen van alle reli's eens flink in te korten is daar. Om te beginnen om vast te stellen dat ze niks meer zijn dan een ander en dat je door je te beroepen op je geloof geen bijzondere behandeling verdient. Terwijl dat nog schering en inslag is. Priesters worden niet vervolgd. Nashville verklaringen worden niet vervolgd. En een moslim die flipt, daar worden religieuze motieven nog steeds meegewogen in het vonnis, en zelfs daarna in de bak heeft men recht op allerlei speciale voorzieningen.

Gewoon een einde maken aan die ouwerwetse wegkijkerij!

Vrijheid, gelijkheid, broederschap.


@Motief | 26-02-2019

Vrije handel ja. Slavernij zal je bedoelen! Daar is de hoofdstad groot mee geworden. Zie de bouw van de grachtengordel. Een gitzwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis, waarvan de erkenning en verwerking nog maar pas begonnen is. Vandaar dat die zwarte pieten discussie nog steeds zo gevoelig ligt!


@@Motief | 26-02-2019

Slavernij was toen handel wat alle handelslanden deden. Al waren de Portugezen eerder met afschaffen. Daarnaast was in die tijd de (land-)adel nog volledig in zijn recht om elke lijfeigene aan het zwaard te rijgen. Ofwel vormen van nationale slavernij waren ook nog gemeengoed. In heel Europa. Wie blauw bloed had droeg een zwaard, mocht zelf recht spreken en om zeep helpen wat hij wou.

Ook die dingen zijn afgeschaft. Alhoewel onze koning nog steeds bij officiele gelegenheden een zwaard draagt. Ceremonieel dan.

Eenzijdige belichting van oude tijden. En slecht geschiedenisonderwijs!

Tot in de helft van de vorige eeuw was er nog een Spaanse markies of zo die bij wet het recht had om elke vrouw die huwde als eerste te ontmaagden. (!!!!!!!!)

Slavernij triest en zwarte pagina. Maar zeker niet de enige zwarte pagina!


@@Motief | 26-02-2019

Het is ook met hoe het toen in Europa was, dat zoveel mensen naar de Amerikas geëmigreerd zijn. Om van die onderdrukking af te zijn. En daarna negerslaven te kopen ja. Dat is ook waar.


Karel | 26-02-2019

Gaat het nou ineens over slavernij?


@Karel | 26-02-2019

Homo-genezingstherapieën zijn ook een vorm van reli-neo-slavernij. Het gaat niet om het individu gelukkiger te maken. Het gaat om het individu te onderdukken. En te onderwerpen aan zieke en antieke morele opvattingen. Het is gewoon nog erger dan kwakzalverij. Want dat blijft bij een honeopathisch potje of pilletje. Het speelt met de geest van mensen. Het maakt ze kapotter dan ze al waren. Het is te vergelijken met slavernij ja. In de boeien slaan, uit hun eigen cultuur sleuren, en net zo lang op in beuken tot ze zich schikken naar de meester. De bijbelmeester van Kees van der Staaij in dit geval. Het is misdadig. Er horen straffen op te staan.


@Karel | 26-02-2019

Het argument om het toe te laten is "dat mensen er toch zelf voor kiezen". "Want ze komen uit dezelfde kerk."

En dan laat iedereen het maar zo. Zoals binnen kerken nog steeds alles verkracht kan worden, zowel lichamelijk en geestelijk. Minder- of meerderjarig. Want het is geloof. En daar mag je je niet mee bemoeiïen.

Daar moet nodig een paal en perk aan gesteld worden. Ik moet wel vet accijns betalen op de borrel die ik wens te drinken, of de sigaret die ik wens te roken. Daar geeft de staat wel thuis in haar morele preken. En haalt daar goed aan op. Maar mensen lichamelijk of geestelijk volkomen doorpalen. dan geeft de staat ineens niet thuis. Ze worden nog vrijgesteld van onroerendgoedbelasting, en hun kinderen worden zonder instemming alvast onder het zelfde geloof ingeschreven. Wat daarna gebeurt binnen die kerk? Diplomatiek onschendbaar. Al hangt het bloed aan de muur. (pikkies besnijden, klitjes knippen, allemaal religie en heilig en onaantastbaar) Want ze kiezen er zelf voor.

Dan wil ik ook graag alle belastingen terug op al 40 jaar Marlboro roken. Lijkt me niet meer dan rechtvaardig.


Reli | 26-02-2019

Reli is de verheerlijking van het lijden van de mens.

De mens heeft echter tot taak het lijden tot een einde te brengen. Niet om het erger te maken. Voor zulke mensen bstaat geen hemel. Zelfs geen hel. Enkel de oneindige eenzaamheid. Waar zelfs de duvel niet meer om je geeft.


qw | 02-03-2019

'n Switchpil zou wel lekker zijn: 'n weekje homo, 'n weekje hetero, 'n weekje homo, 'n weekje hetero. Ik ben er zeker van dat alle hetero's voor altijd homo willen blijven. Ze zullen de switchpil met militaire macht moeten bewaken, willen ze 'n heterootje overhouden. Die switchpil zou het nieuwe goud zijn. Ik beveel de farma-industrie ten zeerste aan al het onderzoeksgeld daaraan te spenderen. Wie maakt daar 'n sciencefictionfilm over? De toekomst is geil.


@qw | 03-03-2019

Zolang je er maar maar geen kudtkater aan overhoudt...


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven