Nieuw bloeddonatiebeleid voor homo's

14-02-2019 | Bloedbank Sanquin maakte deze week bekend dat homo- en biseksuele mannen binnenkort 4 maanden in plaats van 12 maanden na hun laatste seksuele contact met een man bloed mogen doneren. COC Nederland vindt dat het risicogedrag in plaats van seksuele oriëntatie het criterium wordt voor bloeddonatie. "Een teleurstellend besluit," reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Wat ons betreft moet het bij bloeddonatie gaan over de vraag of je veilige seks hebt, niet over de vraag met wie je seks hebt. De bloedbank blijft onnodig discrimineren." De COC-voorzitter roept minister Bruins, de Tweede Kamer en de bloedbank op om er voor te zorgen dat risicogedrag snel het criterium wordt voor bloeddonatie. Dat is ook in landen als Italië en Spanje het geval.

Ook Rob Jetten en Sophie in 't Veld stellen in het Algemeen Dagblad dat Nederland discrimineert en achterloopt op andere landen. Stel je hebt een vaste partner, woont al jaren samen en je hebt een veilig seksleven. Je bent geregistreerd donor. Maar je mag geen bloed doneren. Niet omdat je seksueel risicogedrag vertoont, maar omdat je homoseksueel bent. Eén nuance: bloed doneren mag wél als je 12 maanden geen seks hebt gehad. Alle andere homoseksuele mannen zijn uitgesloten. De maatregel geldt niet voor vrouwen die seks hebben met vrouwen, heterostellen die seks met elkaar hebben en hetero's die risico's lopen doordat ze veel partners hebben zonder dit op te geven bij de intake bij de bloedbank. De vragen 'met wie heb je seks', 'hoe vaak' en ' wel of niet beschermd' zijn bij die intake niet leidend. De maatregel is puur gericht op mannen die seks hebben met mannen.

Het COC pleit al lang voor risicogedrag als criterium voor bloeddonatie. De bloedbank zou bijvoorbeeld moeten vragen of mensen beschermde, veilige seks hebben. Ook de Tweede Kamer vroeg in 2012 bij motie van GroenLinks, D66 en PvdA om risicogedrag tot criterium te maken. "Er is brede overeenstemming. Nu is het tijd om door te pakken," aldus COC-voorzitter Oosenbrug.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Zum Kotzen | 15-02-2019

Zeer discriminerende organisatie dus helemaal geen bloed geven en ook je donor bewijs verscheuren, jaren en jaren van schandalige discriminatie en nu weer een wachttijd van 4 maanden. Doen ze dat ook bij hetero's welke iedere wekend van bil gaan , of met de broek naar beneden staan en zich oraal laten verwennen door meisjes die het allemaal laten gebeuren voor een drankje. En zelf niet weten hoeveel kerels ze in één maand hebben afgewerkt.
Mijn partner en ikzelf hebben jaren geleden onze donor bewijzen al verscheurt en zullen ook nooit bloed geven , ondank we monogaam zijn. (Ja die zijn er ook )


Peter | 15-02-2019

Dus ik zou "nog maar" 4 maanden geen seks mogen hebben om een zakje bloed te "mogen" geven???
Laat me niet lachen. Ik was ooit donor. Maar opeens mocht het niet meer. Terwijl ik me aan alle safe seks regels hield, monogaam was (en ben) etc.
Ik heb mij toen al voorgenomen, geen druppel meer, nooit, krijgen ze van mij.
Niet gays mogen rondneuken wat ze willen, er wordt niet naar gevraagd. Maar gays hebben een etiket wat blijkbaar nog niet met een beitel te verwijderen is.


Ricardo T. | 15-02-2019

Helemaal eens met de vorige sprekers. Ik heb verdomme al 20 jaar geen seks of partner meer gehad. Als mijn bloed niet goed genoeg voor ze is dan sterven ze toch de moeder als ze leegbloeden!


Joop | 15-02-2019

Eens met de vorige reacties. Nederland begint op allerlei fronten achter te lopen. Een normaal verschijnsel als je niet de juiste mensen aan het roer hebt staan. Wederom zie ik weer partijen die zich sterk maken voor een ander criterium. Wederom zwijgen een aantal partijen waar je het van verwacht.


Huib | 15-02-2019

Het belang van degenen die het bloed ontvangen zou voorop moeten staan. Als homoseksuelen meer risico kopen vind ik het verdedigbaar dat daar anders naar wordt gekeken. Niet te snel roepen dat je gediscrimineerd wordt.


Peter & Huib | 15-02-2019

Denk jij dat een homoseksueel die bloeddonor wil zijn dit zou gaan doen als hij risicovol gedrag vertoond?
Grof gezegd, als ik me elke week bareback laat doorneuken, ga ik dan naar de bloeddonatie?
Ook jij zet met nette bewoordingen (niet te snel roepen dat je gediscrimineerd wordt) gays weer in een hoek en een hokje.
Dankjewel.


Peter & Huub 2 | 15-02-2019

Niet dat het uitmaakt hoor.... ik zei al, geen druppel meer wat ik ga/wil doneren.


Zum Kotzen. | 15-02-2019

Mijn partner zegt al jaren, geen bloed dan ook geen donor, trouwens ik voel helemaal niets om donor te zijn, dus geen bloed donor codicil verscheuren. Ik hoe trouwens ook geen bloed van anderen maar lever altijd mijn eigen bloed in voordat ik een operatie moet ondergaan.


Theo | 16-02-2019

Gaat helemaal nergens meer over. IK DONEER NIKS Ben al 24 jaar met mijn zelfde mannetje. Netjes getrouwd en monogaam Kunnen veel hetero"s nog wat van leren!!!! Slaat nergens op BAH BAH . Kan hier zo kwaad om worden. En dit is nederland???? zogenaamde gelikheid Laat me niet lachen. Ik kan nog steeds niet over straat lopen hand in hand zonder rare blikken!!!!!!


Daniël Zevenberg | 16-02-2019

Waarom roepen nichten toch altijd zo snel dat ze gediscrimineerd worden? Dit is gewoon een terechte bescherming van de volksgezondheid: zolang er nog hele volksstammen heaumeau's zijn die er maar in het wilde weg bare op los neuken met jan en alleman. Terecht besluit dus.


Daniël Zevenberg | 16-02-2019

En waarom wordt mijn naam hier niet helemaal weergegeven?
Ik heet Daniël Zevenbergen en niet Daniël Zevenberg!


@ | 16-02-2019

zolang er nog hele volksstammen hetero's ieder wekend van bil gaan, vind ik dus ook dat die 4 maanden maagdelijk moeten blijven, hé Daniel Zevenbergen.

Jij moet helemaal weten wat uitsluiting van een bepaald soort betekend, je weet wat dat heeft gebracht in 1939/ 45


Joop | 16-02-2019

Ja beste Daniel Zevenberg, je slaat de spijker op zijn kop. En discrimineert en bent bevooroordeeld. Allereerst noem gewoon homo's ipv dat domme woord heaumeau's, alleen dat bevestigt al je kijk op homo's. Daarnaast is het volgens mij zo dat ieder mens zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Denk je nou echt dat alleen homo's neuken met jan en alleman? Wees niet zo naïef man. Het maakt geen reet uit of je homo bent of hetero. Je moet je verstand gebruiken als je bloed geeft. Neuk je onveilig? Dan niet doen. Hetero of homo. Neuk je veilig? Dan kan het prima, hetero of homo. Daar hoeft echt geen 4 maanden overheen te gaan. Blijkbaar is het beeld van velen dat homo's altijd met iedereen rondneuken. Lekker discriminerend naar de monogame homo's.


Man Man Man | 16-02-2019

Mag er eigenlijk met de nieuwe privacywet nog wel gevraagd worden naar je sexuele orientatie en sexleven? Volgens mij staat daar geen uitzondering in voor dokters en kunnen die daar dus net zo goed voor beboet worden.

Het blijft toch duidelijk dat hier nog steeds specifiek homo's als gewetenloos weggezet blijven. Ieder mens kan zoveel onder de leden hebben. Er zijn veel meer virussen die ook via bloed overgebracht kunnen worden. Als je dat weet, of de kans zelf niet helemaal kan uitsluiten, dan ga je uit jezelf toch al geen bloed geven?

De "normale" mensen kunnen dat blijkbaar prima zelf beoordelen. Maar homo's blijkbaar niet. Want het blijven toch maar flikkers. En dat heb je maar netjes te zeggen tegen de dokter, want die heeft een witte jas aan dus die hoeft zich niks van privacy wetten aan te trekken.

Ik peins er nog niet over om aan bloed te geven te denken, enkel al om die reden. Zit er zo een afgekeurde dokstersassitente even met een dwingende blik, mijn overigens verre van spectaculair sexleven te moeten weten. Want die heeft ook een witte jas aan. Doei!!!!! Het gaat u wat mij betreft geen flikker aan. Ga maar op de markt staan met je witte jas. Vooral omdat die beroepsgroep al zo een geweldige bijdrage heeft gegeven aan nog steeds bestaande stigma's. Wat ook door "deskundig" uithoren is ontstaan.

Eerst de halve homo-emancipatie om zeep helpen met dat gekwakzalf, en ondoordachte publicaties en adviezen en dan nog steeds bordjes op de deur: "Homoosch niet gewenscht".

Hoe zit het eigenlijk met transgenders? "Mogen" die ook niet? Of moet daar eerst nog meer "deskundig onderzoek" naar worden gedaan. Door die witte jassen. En mensen uit tropische landen of andere ebola gebieden? De medcische stand leeft zelf nog in 1950. Witte jas en weten zeker dat je lijf van hun is. Meewerken dus. Zelf niks over te zeggen.


Duh | 16-02-2019

Daniël, de naam kapt af omdat anders sommige briljante geesten hun hele reaktie in het verkeerde vakje gaan zitten tikken. De reakties kappen ook af, volgens mij. Maar daar mag meer in.

Om je naam er helemaal in te zetten moeten ze de hele databees omtoveren. En dan komt er natuurlijk weer iemand met een nog langere naam.

Als het zo belangrijk is, dan zet je toch gewoon voorlopig je naam ónder je reactie? Daar is veel meer plek.


Pisnicht | 18-02-2019

@Daniel Zevenbergen:
Ga je mond spoelen met Glorix, latente rechtse bijbelzwaaiende kastheaumeau! Weet je moeke al dat je stiekem op deze website je af zit te rukken? Bef je haar ook elke avond? Foei toch, Jezus zou zich omdraaien in zijn graf! Kleautepeautheaumeau, en nog in zeven sloten tegelijk lopen ook!


Mark | 18-02-2019

Fijn dat rob Jetten vindt dat NL aan discriminatie doet, maar wat doet HIJ eraan? een motie bijvoorbeeld? En sophie, kom op zeg. zij heeft oa privacy in haar portefeille, kan zij toch daarop wijzen. Maar beide zijn zij D'66, dus niets te verwachten van die partij


@Mark | 18-02-2019

Ik denk dat we als homo's Rob Jettenb even lekker met rust moeten laten. Over zijn prive is hij heel open, maar dat maakt hem ook een schietschijf. Al eeuwen is er weinig leukers dan een homo te naaien.
Ik heb hem zo eens bekeken en wat uitspraken gelezen, mijn intuitie zegt dat ik best eens alvast de nieuwe minister president heb gezien en gehoord.
Daar moeten we als homo's niet te veel aan gaan trekken omdat hij ook homo is. En daar heeft hij blijkbaar thuis al iemand voor.
We zijn geen kerk of ideologie. Wij zijn niet lid van hem, en hij niet van ons.
Laat die maar eens doen. Het zou best eens heel ver kunnen komen. Ik zie talent. Ik zie leiderschapskwaliteiten.

De tijd zal het echter leren.


@ @ Mark | 19-02-2019

Rob J vindt iets in de pers, fijn vanwege verkiezingen, maar doet vervolgens niets! Typisch D'66: veel geschreeuw en geen wol. Dat hij laat weten een vent op de bank te hebben, prima maar dat maakt hem géén leider en zeker geen PM. En veel gays zien hun voorkeur wel als kerk / ideologie. Juist omdat hij homo is moet hij met een motie oid komen of verklaren dat Sanquin discrimineert. Maar dat zie ik niet gebeuren....


@@ @ Mark | 20-02-2019

Waarom Rob ineens maar niet Henk? Die heeft qua ervaring veel meer kilometers op zijn Lexus staan dan Rob. Die laatste is nog aan het inwerken en zal ongetwijfeld nog wel wat bijlen in zijn rug moeten leren overleven. Maar Henk heeft daar spek en eelt zat.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven