Leeftijdsverschil homoparen vaak groot

16-02-2019 | Bij veel heterohuwelijken die in ons land worden gesloten is, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de man ouder dan de vrouw. Bij paren van gelijk geslacht was het leeftijdsverschil vaak het grootst, meldt het CBS donderdag. Vooral mannen schelen meer in leeftijd van hun man: in 7 procent van de mannenhuwelijken is het leeftijdsverschil vijftien tot twintig jaar, in 6 procent van de huwelijken is het twintig jaar of meer. Ruim een kwart van de mannen schelen tien jaar of meer in leeftijd. Vrouwelijke huwelijkspartners verschillen meestal ook qua leeftijd. Meer dan 51 procent van de vrouwen is één tot vijf jaar ouder dan haar vrouw. Bij ruim 25 procent van de huwelijken tussen twee vrouwen is de één vijf tot tien jaar ouder.

Hoewel het aantal homohuwelijken veel kleiner is dan het aantal huwelijken tussen een man en een vrouw, zijn de percentages elk jaar vrijwel gelijk. In 2017 werden 620 huwelijken van twee mannen gesloten, en 755 huwelijken van twee vrouwen. Klik hier voor CBS-cijfers over huwelijken in Nederland.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 16-02-2019

Het homohuwelijk bestaat niet gaysite! Het is een burgerlijk huwelijk zoals dat in de wet geregeld is, en dus een verbond tussen twee personen, en tussen wie dat maakt dan dus niet uit. Zo blijven we maar doorgaan in onnodig onderscheid. Of gaan we ook spreken over heterohuwelijken, biseksuelenhuwelijk, ouderenjongerhuwelijk.....


PeterM | 16-02-2019

Leeftijd is ook maar een getal toch


Heteronorm | 16-02-2019

Ik moet zeggen dat ik lang met die keurige heteronorm heb geworsteld. Eigenlijk de gedachte, "nou vooruit, wees maar homo dan maar zoek dan wel iemand van je eigen leeftijd". En de ondertoon natuurlijk, "en al zeker minderjarigen met rust laten". Een soort eisenpakket om getolereerd en geaccepteerd te worden.

Ik heb bij mij zoektocht naar een leuke lieve partner dat veel te lang onnodig een rol laten spelen. Het leeftijdsverschil was wat te groot. Dus dan toch maar niet. Want dan zal het wel niet lang blijven duren.

Ik ben al 6 jaar ongeveer met iemand heel happy, en het leeftijdsverschil is 14 jaar. En die persoon is ook happy. Helemaal.

Met dat uit de kast moeten komen, komt er ook zo een punt waarbij je dan mee krijgt onder welke voorwaarden je daarna uit de kast mag blijven. Je doet het ook voor de omgeving waarin je leeft. Dat die kast uit komen. Er is nog een uit de kast komen. Voor jezelf. Dat je het je onnodig moeilijk hebt gemaakt, vele jaren, voor de uit de kast-jury. Die er dan gelijk hetero normen op plakt. Terwijl mannetje, vrouwtje, kindertjes krijgen, een totaal andere relatie is dan mannetje mannetje. Of vrouwtje vrouwtje. Er zijn wel vele raakpunten. Maar er is ook veel wat de "normalen" niet kunnen snappen omdat ze het zelf niet zijn.


qw | 20-02-2019

Als 16-jarige was ik smoor op een 55-jarige, maar dat was in de tijd van het gratuite discriminerende huwelijksstelsel. Ik vrees dat hij nu niet meer leeft en durf zijn naam niet te googlen, alleen maar uit vrees dat hij dood is. Ik denk elke dag aan hem.


jip | 21-02-2019

@qw
hoe oud ben je nu dan........


jos | 21-02-2019

Mijn ventje is van 1989 en ik van 1953 ( 2 jaar samen )


@qw | 21-02-2019

Misschien leeft hij nog en had last van dezelfde normen om er toch maar niet op in te gaan. Ik zou erop googelen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven