Japanse homostellen willen trouwen

16-02-2019 | In Japan zijn afgelopen week dertien homostellen een rechtszaak tegen de overheid gestart. In Japan is het niet mogelijk om als homostel in het huwelijk te treden en de koppels stellen dat dit discriminerend is. Sinds 1880 is homoseksualiteit niet meer strafbaar maar de rechten van homo's en de acceptatie van de Japanse lhbt-gemeenschap laat nog veel te wensen over. Zo erkent het land homorelaties op geen enkele manier (op enkele steden na) en zijn er ook nauwelijks wetten die de lhbt-gemeenschap beschermen tegen discriminatie.

Uit enquêtes van de afgelopen drie jaar blijkt tekens dat een meerderheid van de Japanse bevolking voor de komst van het homohuwelijk is maar de Japanse overheid beroept zich op de grondwet. Deze zegt dat 'beide geslachten' met de verbintenis moeten instemmen. Volgens de Japanse overheid betekent dit dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen twee personen van verschillend geslacht terwijl de trouwlustige homoparen stellen dat de regel alleen in de grondwet is opgenomen om gedwongen huwelijken te voorkomen. Over het geslacht van de huwelijkspartners zou de grondwet niets zeggen, aldus de advocaten van de homostellen.

De homoparen eisen dat het huwelijk direct wordt opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht zodat ook zij kunnen profiteren van de rechten die een wettelijk huwelijk met zich meebrengt. In een rapportage van Amnesty International van enige tijd geleden staat te lezen dat de situatie van de lhbt-gemeenschap op het eerste gezicht naar behoren is. Homogerelateerd geweld komt nauwelijks voor maar er wordt nog altijd wel op grote schaal gediscrimineerd. De culturele en maatschappelijke opvatting over lhbt's zijn vaak niet erg tolerant en veel lhbt's voelen zich dan ook gedwongen hun seksuele identiteit te verbergen. Dit om wrijving binnen de familie te voorkomen maar ook om woning of werk niet op het spel te zetten. Als de rechter de homostellen gelijk geeft kunnen Japanse homoparen trouwen en komt dus een groot deel van de huidige, discriminerende wetgeving voor lhbt's te vervallen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Daniƫl Zevenberg | 16-02-2019

De oplossing is heel simpel: laat een van beiden zich ombouwen tot vrouw, dan zijn er "twee geslachten". En zodra het huwelijk is gesloten wordt je gewoon weer terug man. Simpel zat.


Daniƫl Zevenberg | 16-02-2019

Redactie: ik heet Daniƫl Zevenbergen en niet Daniƫl Zevenberg - kan dat niet eens juist worden weergegeven hier? Dit is discriminatie op basis van de lengte van de achternaam!


qw | 16-02-2019

Vreemd land, Japan, waar manga-bishonen (mooie jongens, die weleens lichtelijk verwijfd zijn) zonder bezwaar gay of straight mogen zijn, jazelfs vaak gay zijn, terwijl manga een Japanse instelling is, dat iedereen, incluis kinderen, zomaar mag en kan lezen.


@qw | 16-02-2019

Ook kijken. Andere verbeelding dan lezen.
Mijn favoriete contemporary gay artists van Japan:
Hideki Koh
Sadao Hasegawa
Gekko Hayashi
Ze hebben er daar mee dan wij. Zo lijkt het althans.


Nederland | 17-02-2019

Qua kunst. Ja, dan heb je Erwin Olaf. Met lef. Durf en een meesterlijk oog. Maar die doet tegenwoordig meer familie kiekjes. Verder zou ik qua gay kunst op dit moment eigenlijk niemand meer kunnen noemen. Iemand?


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven