D66 wil verbod op genezingstherapieën

12-02-2019 | D66 is voor een wettelijk verbod op de zogenoemde genezingstherapieën voor homo's. Dat heeft D66-Kamerlid Vera Bergkamp gezegd in het actualiteitenprogramma EenVandaag. "Je brengt mensen die worstelen met hun geloof en homoseksualiteit van de regen in de drup door ze voor te houden dat je van je geaardheid kan worden afgeholpen," aldus Bergkamp. "Jongeren moeten volledig zichzelf kunnen zijn. Homo-conversietherapie staat hier haaks op. Ik roep de minister op om hier diepgaand onderzoek naar te doen. Vervolgens moeten we alles doen om onze jongeren hier tegen wettelijk te beschermen."

Ook artsen maken zich grote zorgen over de genezingstherapieën en de schadelijke effecten die deze kunnen hebben. "Deze behandelingen suggereren dat iemand ziek is," legt Jeanne-Marie Hament, van vereniging van AJN Jeugdartsen Nederland, uit in EenVandaag. "Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden." Exacte cijfers van het aantal behandelingen in Nederland ontbreken, daarom pleiten zowel D66 als AJN voor meer onderzoek naar aangeboden genezingstherapieën in ons land.

In vijftien Amerikaanse staten en enkele tientallen steden zijn de omstreden therapieën inmiddels wel wettelijk verboden maar in Nederland bestaat er nog geen wetgeving omtrent conversietherapie. In Groot-Brittannië en België is wel een dergelijke wet in de maak. In Spanje, Zwitserland en Malta bestaat er sinds enkele jaren al wetgeving die het verbiedt om therapieën aan te bieden om homoseksualiteit te genezen. Malta was in 2016 het eerste Europese land dat een totaalverbod uitvaardigde.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Jos | 12-02-2019

Wanneer we gaan verbieden, kunnen we vervolgens straffen gaan uitdelen. En ik begrijp dat we mogelijk dergelijke middelen nodig hebben, maar ik zie daar ook het nadeel; het is al een duistere wereld, gaat het daar nu straks niet heel erg donker worden.
Zou je niet beter af zijn, om de absurditeit van het fenomeen onder de loep te nemen en vervolgens in de etalage te zetten? Kennis geeft macht en in dit geval aan degenen, die slachtoffer zijn van die Satanische rituelen. Eigen inzichten maken de mens sterker en weerbaarder in plaats van een wet die moet 'beschermen'.
Fake veiligheid noem ik het. De wet maakt het straks niet eenvoudiger bespreekbaar, maar laat die wereld nog meer in zichzelf keren.
Ga mensen voorlichten en bied ze handvatten, niet alleen degenen die 'bekeerd' dienen te worden, maar ook hun omgeving, bijvoorbeeld klasgenoten?
'Amen' ... ;-)


Cees | 12-02-2019

Dit soort onzin had natuurlijk allang verboden moeten zijn, zeker in Nederland! Ik durf te wedden dat er eerst weer een langdurig en kostbaar onderzoek tegenaan wordt gegooid voordat het tot een wettelijk verbod komt. Nederland loopt allang niet meer voor de troepen uit. Ben vooral benieuwd hoe het CDA en de ChristenUnie op dit voorstel van D66 gaan reageren.


Hulpvraag | 12-02-2019

Ik heb altijd al gezeten met de vraag van kruisigingen, de heilige Petrus zelfs ondersteboven. Op eigen verzoek. Dan alle heiligen, die ook bijna als verplichte kost, zo gruwelijk mogelijk aan hun einde moesten komen.

Ik vind dat dat allemaal verhalen zijn die je kinderen niet mag vertellen. Als je een beetje liefde in je lijf hebt, dan kùn je dat niet eens.

Als behoorlijk volwassen wil ik nog wel eens door boeken gaan. Maar ook in mijn levensfase is het het zelfde als naar onthoofdingsvideootjes kijken. Dat kan ik gewoon niet. Ik snap wel wat daar gebeurt, maar ik wil het niet zien. Dan knakt er wat vanbinnen.

Vanaf de eerste kruisiging tot alle gruwelen met de apostelen en andere heiligen heb ik inmiddels een flink trauma opgelopen. De verhalen komen in tekst, maar je ziet de video's zo voor je.

Bestaan daar ook therapiën tegen? Dat je weer met een nieuw netvlies kan beginnen te lezen? Dat alle heiligen en hun sloop-en slotfeest uitgedreven worden en ik met een gerust hart kan gaan slapen? Ik ben er niet eens zo bang voor dat het mij zou overkomen. Maar een ander, en dat ik er dan niks aan kan doen.

Zoals ook nog tot op de dag van vandaag er zieke geesten zijn die de liefde tussen mannen of vrouwen kunnen uitdrijven. Met geneescursussen. Waar met name labiel gemaakte mensen dan ook nog eens in stappen. Dat is net zo ziek als al die verhalen over die heiligen. Getikt. Maar laat alsjeblieft iemand anders er wat tegen doen. Ik kan het niet aanzien. Bij mij regeert de liefde. Ik wil eigenlijk helemaal niks weten of meekrijgen over die geneescursussen. Te zwart en te kwaad. Het zijn dienaars van wiens naam beter niet genoemd wordt. Noem je die wel, dan komt ie. Want dan heb je zelf op de bel gedrukt.

Brrr. Lullig, maar ik wil er niks van weten. Sorry, en nog meer sorry voor alle "vrijwillige cursisten". Mijn liefde is mij heiliger. Veel heiliger.


Cees | 13-02-2019

Tja Jaap, daar zal vast wel een goede reden voor zijn.


Johan | 13-02-2019

En Ik wil een wettelijk verbod op D66.....


Cees | 13-02-2019

Als we dan toch bezig zijn: kan er ook niet een verbod komen op het verspreiden van populistische onzin? Wat zou het rustig worden op dit forum ...


@Johan | 13-02-2019

Ik heb FvD of PVV nog nooit een dergelijk voorstel zien doen.


qw | 13-02-2019

Zijn er conversietherapien voor hetero's?

Ikzelf leef voor de mannenliefde, mannenlijven en hun geile vormen en contouren. Neem die goede reden om te leven weg en ik ben dood. Het gaat dus om genocide.


@qw | 13-02-2019

Je conclusie rammelt. De mannen of vrouwenliefde is niks genetisch. Het zijn dus ook geen uitroeibare genen. Het is meer een natuurlijke variatie. Zoals je vaak klavertje 3 aantreft dan klavertje 4. Als mensen flippen op klavertje 4, en dan willen ze uitroeiien, dan zullen ze alle klavertjes uit moeten roeien. Anders blijft "het probleem" gewoon bestaan.

Mijn huidskleur en mijn haarkleur, en de kleur van mijn ogen, dat zit in mijn genen. Mijn liefde niet. Die zit diep in mijn ziel.

Alle respect voor initiatieven om alle "minderheden" onder één mat te vegen. Maar het wordt dan sinterklaasfeest voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten. En dat die lichamelijk gehandicapten dan niet onbeleefd willen zijn. Maar er ook eens moe van worden in diezelfde zaal met kneusjes gerold te worden. Terwijl ze zelf die kneusjes ook weer beter kunnen begrijpen dan sinterklaas zelf. En de sponsor die al die kadootjes goedbedoelend betaalt

Dat iedereen es lekker opflikkert met dat homo en hetero. Ik doe niemand kwaad.


Gut | 14-02-2019

Als je God wilt begrijpen moet je alles nog eens nalezen en je afvragen hoe vaak Zijn fiets al eens is gepikt in de historie. En of Hij het dan ondanks alles nog wel leuk vindt.

Als je homo's wilt begrijpen geldt dezelfde vraag.


@ hulpvraag | 15-02-2019

Kruisingen, galg enz waren vroeger normale manieren om je van tegenstanders te ontdoen. De wereld waren op een zichtbare manier veel harder en wreder. Het diende ook als afschrikken. Zet dingen meer in perspectief. In deze tijd moet je met iedereen maar vriendjes zijn, alles is liefde... Zo werkt het niet, het gaat om overleven...


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven