Verboden LHBT-film toch te zien

25-09-2018 | De Keniaanse film 'Rafiki' trekt op dit moment volle zalen in eigen land maar toch is de film, die gaat over twee vrouwen die verliefd op elkaar worden, slechts één week te zien in slechts één bioscoop. Reden is dat de film vanwege het homoseksuele thema begin dit jaar werd verboden in Kenia maar vorige week door de rechter toch is toegelaten, maar op speciale voorwaarden.

De filmcommissie in hoofdstad Naïrobi heeft 'Rafiki' in april van dit jaar verboden omdat homoseksualiteit nog altijd niet is toegestaan in Kenia. Overtreding van de wet kan tot maximaal veertien jaar gevangenisstraf leiden. Ruim een maand later ging de film wel officieel in première tijdens het filmfestival van Cannes en oogstte internationale erkenning. Om Rafiki in aanmerking te laten komen voor een Oscar-nominatie moet de film wel minimaal zeven dagen onafgebroken in een bioscoop in het land van herkomst te zien zijn geweest. Om aan deze eis te voldoen heeft de rechter in Kenia nu besloten dat de film zeven dagen in een bioscoop mag draaien. Alleen volwassenen worden toegelaten. Omdat zoveel mensen Rafiki willen zien zijn inmiddels een flink aantal extra voorstellingen gepland.

'Rafiki' betekent 'vriend' in het Swahili en gaat over twee volwassen vrouwen die een liefdesrelatie aangaan. Ook wordt getoond met welke vormen van homofobie het stel te maken krijgt. De filmcommissie in Kenia ziet in de film een poging om lesbische relaties te legitimeren. "Wij kunnen geen film toelaten die de indruk wekt dat homoseksualiteit in Kenia acceptabel is," aldus het hoofd van de nationale filmkeuringsdienst een half jaar geleden.

Bezoekers die de film de afgelopen dagen bekeken zijn zeer enthousiast. Er zijn geen expliciete scenes te zien in de film maar toch wordt hij door velen als expliciet ervaren. Omdat de film veel aandacht krijgt in de plaatselijk media verwacht de uitbater van de bioscoop dat uiteindelijk alle voorstellingen, inclusief de extra geplande vertoningen, uitverkocht zullen zijn.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven