Sjoerd Sjoerdsma | Griezelig

22-09-2018 | Vijf keer, vijf keer vaker doen LHBTI-jongeren een zelfmoordpoging dan heteroseksuele jongeren. Schokkende cijfers. We moeten alles doen om deze cijfers terug te dringen. Daarin spelen ook politieke partijen een cruciale rol. Ik vind het daarom onbestaanbaar dat de SGP de plannen van minister van Engelshoven voor de acceptatie van LHBTI-jongeren "griezelig" noemt!

Dat blijft sindsdien aan mij knagen. Het is geen geheim dat de SGP en D66 op veel onderwerpen het faliekant oneens zijn. Maar dat mensen broodnodige emancipatieplannen anno 2018 nog omschrijven als 'griezelig' maakt mij heel verdrietig.

Ik dacht nog: wellicht had de SGP'er van dienst een slechte dag. Maar helaas, het was geen slechte dag. Vlak voor de zomer nam de SGP wederom stelling. Toen D66, PvdA en GroenLinks het verbod op discriminatie van transgenders en mensen met een intersekse-conditie wilden vastleggen, stelde de SGP dat we bezig zijn met "het uitvoeren van een ideologische agenda".

En ik zeg u eerlijk, ik maak mij grote zorgen. Natuurlijk, democratie drijft op partijen die het met elkaar oneens zijn. Dat is een groot goed in ons land en dat moeten we koesteren. Maar dat vraagt ook iets van ons: we moeten moeite blijven doen om je in een ander te verplaatsen én de feiten erkennen. Beide lijken door de SGP compleet genegeerd te worden.
 
Wat de SGP bestempelt als een 'ideologische agenda' en die ook nog eens 'griezelig' noemt, zie ik als minimale maatregelen. Om te zorgen dat jongeren de vrijheid voelen zichzelf te kunnen zijn, in plaats van zichzelf van het leven te beroven. De plannen van dit kabinet voor LHBTi-jongeren mogen weerzin oproepen bij de SGP, maar feiten liegen niet. Er is werk aan de winkel om te zorgen dat onze jongeren, wie  ze ook zijn en ongeacht op wie ze verliefd worden, de vrijheid voelen zichzelf te kunnen zijn. Onze jongeren verdienen het om uit de kast te kunnen komen, om zich veilig en vrij te voelen, om op te groeien in een samenleving waarin ze geaccepteerd worden. Of ze nu homo, transgender of nog niet weten wie ze zijn. Mij maakt het niet uit. En het zou de SGP ook niet uit moeten maken.
 
Daarom roep ik de SGP op over het eigen gelijk heen naar de feiten te kijken. Geef ruimte aan hen die in hun ogen anders zijn, zich anders voelen of anders denken. Ook al ben je het daar niet mee eens. Laten we samen, voorbij het eigen gelijk strijden voor een Nederland waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn.

GaySite.nl columnist Sjoerd Sjoerdsma is D66-Kamerlid in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder Emancipatie en Buitenlandse Zaken en maakt zich hard voor gelijke rechten tussen mannen, vrouwen en LHBTI's. Sjoerd is vader van twee dochters en woont met zijn vriendin in Den Haag.

Deel dit artikel:  

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:35 | The Graham Norton Show

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven