Sjoerd Sjoerdsma | Griezelig

22-09-2018 | Vijf keer, vijf keer vaker doen LHBTI-jongeren een zelfmoordpoging dan heteroseksuele jongeren. Schokkende cijfers. We moeten alles doen om deze cijfers terug te dringen. Daarin spelen ook politieke partijen een cruciale rol. Ik vind het daarom onbestaanbaar dat de SGP de plannen van minister van Engelshoven voor de acceptatie van LHBTI-jongeren "griezelig" noemt!

Dat blijft sindsdien aan mij knagen. Het is geen geheim dat de SGP en D66 op veel onderwerpen het faliekant oneens zijn. Maar dat mensen broodnodige emancipatieplannen anno 2018 nog omschrijven als 'griezelig' maakt mij heel verdrietig.

Ik dacht nog: wellicht had de SGP'er van dienst een slechte dag. Maar helaas, het was geen slechte dag. Vlak voor de zomer nam de SGP wederom stelling. Toen D66, PvdA en GroenLinks het verbod op discriminatie van transgenders en mensen met een intersekse-conditie wilden vastleggen, stelde de SGP dat we bezig zijn met "het uitvoeren van een ideologische agenda".

En ik zeg u eerlijk, ik maak mij grote zorgen. Natuurlijk, democratie drijft op partijen die het met elkaar oneens zijn. Dat is een groot goed in ons land en dat moeten we koesteren. Maar dat vraagt ook iets van ons: we moeten moeite blijven doen om je in een ander te verplaatsen én de feiten erkennen. Beide lijken door de SGP compleet genegeerd te worden.
 
Wat de SGP bestempelt als een 'ideologische agenda' en die ook nog eens 'griezelig' noemt, zie ik als minimale maatregelen. Om te zorgen dat jongeren de vrijheid voelen zichzelf te kunnen zijn, in plaats van zichzelf van het leven te beroven. De plannen van dit kabinet voor LHBTi-jongeren mogen weerzin oproepen bij de SGP, maar feiten liegen niet. Er is werk aan de winkel om te zorgen dat onze jongeren, wie  ze ook zijn en ongeacht op wie ze verliefd worden, de vrijheid voelen zichzelf te kunnen zijn. Onze jongeren verdienen het om uit de kast te kunnen komen, om zich veilig en vrij te voelen, om op te groeien in een samenleving waarin ze geaccepteerd worden. Of ze nu homo, transgender of nog niet weten wie ze zijn. Mij maakt het niet uit. En het zou de SGP ook niet uit moeten maken.
 
Daarom roep ik de SGP op over het eigen gelijk heen naar de feiten te kijken. Geef ruimte aan hen die in hun ogen anders zijn, zich anders voelen of anders denken. Ook al ben je het daar niet mee eens. Laten we samen, voorbij het eigen gelijk strijden voor een Nederland waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn.

GaySite.nl columnist Sjoerd Sjoerdsma is D66-Kamerlid in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder Emancipatie en Buitenlandse Zaken en maakt zich hard voor gelijke rechten tussen mannen, vrouwen en LHBTI's. Sjoerd is vader van twee dochters en woont met zijn vriendin in Den Haag.

Deel dit artikel:  

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

23:30 | How To Get Away With Murder

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven