Zware strafeis na anti-homogeweld

23-02-2018 | Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag celstraffen tot vijf jaar geëist tegen drie mannen die op 18 juni vorig jaar twee homoseksuele mannen toetakelden in het centrum van Amsterdam. Volgens het OM is er in deze zaak sprake van homo-gerelateerd geweld en is daar ook rekening mee gehouden in de strafeis. Dat betekent dat de verdachten een hogere strafeis krijgen dan gebruikelijk in vergelijkbare zaken zonder homofoob motief. Het gebeurt niet vaak dat het OM een zaak zo bestempelt, simpelweg omdat er vaak geen bewijs voor expliciet homogerelateerd geweld te vinden is.

Na een avond stappen in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat komen de twee slachtoffers van 23 en 37 jaar een man tegen die hen beledigt en bedreigt. De uitingen zijn homo-gerelateerd. De slachtoffers horen de man bellen met een ander persoon. Op het Damrak voegen drie personen zich bij de man. Het 37-jarig slachtoffer wordt door de vier mannen geslagen en geschopt. Hij raakt enige tijd buiten bewustzijn en moet meerdere tanden missen. Het slachtoffer van 23 jaar, een man uit Suriname die op vakantie is in Amsterdam, loopt serieuze verwondingen aan zijn gezicht en gebit op. Enkele uren na het incident maken twee van de verdachten een filmpje op een telefoon. Daarin zou een van hen zeggen: "Ik zeg je eerlijk, ik heb die homo kankererg gekrast."

Tegen de 23-jarige Rinaldo C. werd twee jaar cel geëist. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling. De 26-jarige Ryan V. en de 28-jarige Elrico C. hoorden vier en vijf jaar tegen zich eisen. Zij worden beschuldigd van poging tot doodslag. "Het is schokkend te noemen dat de verdachten zo tekeer zijn gegaan tegen de twee slachtoffers en alleen maar omdat ze homoseksueel zijn," zei de officier van justitie vrijdag. "Wat het OM betreft zijn dergelijke zaken onacceptabel en dient er hard opgetreden te worden tegen dit soort geweld."

Het drietal erkent betrokken te zijn geweest bij het geweldincident, maar ontkent dat de mishandeling iets te maken had met anti-homogevoelens. De politie is nog altijd op zoek naar een vierde verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Ja | 23-02-2018

Voor joden-gerelateerd geweld bestond aanvankelijk ook geen bewijs. Het was gewoon een scheldwoord. Zoals iedereen wel eens in zijn boosheid wat roept. Dat de daders met zo een tandenbewijs en digitaal bewijs dat nog volhouden...

Dat OM dat zijn ook watjes. Beetje stoere praat, om de pers en de publieke opinie te pleasen. Mag dat voortaan ook achter gesloten deuren, wat die van het OM zeggen, a.u.b.? Want ik herken me er niet zo meer in. Als Nederlander.

Dat het zo ver heeft kunnen komen, en bij herhaling, daar hebben er velen schuld.


Morgen weer? | 23-02-2018

Als het morgen weer gebeurt, maakt het niet zoveel meer uit wat de rechter vonnist. Dan is elke uitspraak ook een jezelf voor lul zetten. Als rechter.


RTL | 23-02-2018

De Rijdende Homo Geweld Rechter! Denk eens even aan de kijkcijfers! Een knaller!


Liegen | 24-02-2018

Dat doen ministers ook, zelfs liegen dat ze barsten. Ze pinken een traantje weg bij het aftreden. En worden dan gewoon doorbetaald.


Kees | 24-02-2018

Rinaldo, Ryan en Elrico. Het waren dus weer Friezen!


Lokhomo&Wraak | 24-02-2018

De slachtoffers waren Surinaamse en Jamaicaanse homo's en travo.
De daders waarschijnlijk Surinamers: laaghartige machogangstertjes die het verdienen om het ziekenhuis in geslagen te worden zodra ze maar een travo vuil aankijken. De tijd van dialoog is voorbij, want de dialoog gaan we niet winnen. Zie het pact dat Groenlinks, PvdA en SP met de politieke islam hebben gesloten, vorige week in de gemeenteraad van Rotterdam.

Voor de meeste linkse politici is openlijke homoseksualiteit maar een lastig obstakel; zijn vinden dat in de multiculturee sameneving je je seksuele identiteit niet al te nadrukkelijk mag uitventen.

Daarom is fysieke defensie de enige mogelijkheid die is overgebleven om de homo-emancipatie te herstellen en te laten zegevieren.


Mark. | 25-02-2018

De politiek kijkt braaf de andere kant op. Turkse kamerleden worden aangepakt door een turkse krant. Denk (what's in a name) vindt dit super. Reactie van bijv. Ollogren.. niet gezien, die valt liever Baudet aan. De gemeenteraadsverkiezingen zullen laten zien wat voor een beerput, liever no-gay area, Amsterdam is geworden. Leve links en leve laf Nederland...


Pride | 27-02-2018

Van hun advocaat krijgen de jongens te horen dat ze moeten liegen in de rechtzaal. Aan de rechter de taak om de waarheid te achterhalen. Wat mjj betreft krijgen ze nog een paar jaren extra straf voor het liegen tegen de rechter en wordt de advocaat geschorst.


@Mark | 02-03-2018

Die Ollongren is gewoon een zuur wijf. En dat bedoel ik niet sexistisch. En die Baudet heeft in het parlement veel meer mogelijkheden om van repliek te dienen dan jij of ik. Dus als die niet oppast, dan wordt ie net zo zuur. Dat is hij eigenlijk nu al, met door te procederen. Het volgende watje in de kamer. Met recht op wachtgeld. En zo. Begint ook al raar haar te krijgen. Al opgevallen? Zo een Kim broodje op zijn hoofd. Ik zou bijna zeggen, laat je lul eens zien, Thierry de Slingeraar, daarna kunnen we praten. Misschien.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven