Vraagtekens bij nieuwe donorwet

16-02-2018 | Afgelopen dinsdag werd de initiatiefwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra voor een actief donorregistratiesysteem aangenomen in de Eerste Kamer en niet snel erna ontstond op diverse plekken op het web een felle discussie rond deze nieuwe wet. Veel individuele homoseksuelen hebben kritiek op de wet. Zij hebben nu al laten weten zich bewust als niet-donor te laten registreren. Ze vinden het hypocriet dat hun organen zonder problemen gebruikt worden als het moment daar is, maar dat dat voor hun bloed en weefsel nog niet vanzelfsprekend is. Sanquin is de organisatie die de regels voor bloeddonatie in Nederland opstelt. De organisatie staat niet toe dat mannen die de afgelopen twaalf maanden seks hebben gehad met mannen bloed doneren. Voor doneren van bloed en weefsel zijn de criteria in Nederland dus zeer streng. Maar bij het doneren van organen gelden blijkbaar andere regels en dat stuit veel homodonoren tegen de borst.

Een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatie Stichting laat weten dat er inderdaad andere criteria gelden bij de diverse vormen van donatie. "Als een donor een ziekenhuis wordt binnengebracht, worden altijd meerdere dingen gecheckt," vertelt een woordvoerder tegen de NOS. "Met organen worden levens gered, weefsel- en bloeddonaties zijn vaak minder urgent. Bij een harttransplantatie is het binnen een korte tijd een kwestie van leven of dood," aldus de woordvoerder. "Dan accepteer je een groter risico."

COC kan zich de boosheid onder homoseksuele donoren goed voorstellen, maar benadrukt ook dat er al stappen zijn gezet. Een aantal jaar geleden mochten homo's bijvoorbeeld nog helemaal geen bloed doneren, nu is die harde grens verschoven naar een jaar geen seks met een andere man. Woordvoerder Philip Tijsma tegen de NOS: "Maar wij vinden nog steeds dat de regel of je veilige seks hebt bepalend moet zijn voor je donatie, niet óf je seks hebt gehad."

Lees hier wat het actieve donorregistratiesysteem precies inhoudt.

Tags: COC, D66, donor, NOS, Sanquin, MSM
Deel dit artikel:  

Reacties:

Emilius | 16-02-2018

waar gaat het heen met nederland. je organen zijn jou bezit en niet van de overheid. je kan niet zonder toestemming je organen verwijderen. vind dat pure diefstal. ik vind dat ieder zijn keus mag geven of hij of zij zijn organen wil afstaan. en daar kan de overheid toch niet zomaar baas overspelen. het is mijn lichaam en niet van de overheid.


Nah ja. | 16-02-2018

Je zal nog maar net een week of zo hebben en er komt een passend orgaan. Van iemand die het zelf niet meer nodig heeft. Zolang homorechten iets zijn wat zonder probelen op RTL belachelijk gemaakt kan worden hoop ik toch dat iemand van Heineken dat goed had kunnen gebruiken. Maar ik helaas geen toestemming geef. What comes around goes around.

Wat ik het systeem absoluut ontbreekt is dat de dokter bepaalt wat goed is voor iedereen. Want als ik een hetero met sluimerende malaria, cholera, tbc of ebola ben, dan "mag" ik wel bloed geven. Maar heb ik een jaar geleden de tuinman afgetrokken, dan niet.

Elke donor kan wat onder de huid hebben. Sterker nog, velen hebben wel ìets onder de huid.

Voor mij, gut, ik zou wel kunnen beslissen dat ik voor wat dan ook donor ben. Maar voor wie, dat maakt de dokter wel uit. Dus dan maar niet. Wel me hersens laten inslaan op straat en dan mijn organen of bloed vrijgeven? Sorry. En het spijt me zelfs dat ik daar nog sorry voor zeg. Ga maar tanden oprapen op een bruggetje voor kunstgebitten. Er liggen er al genoeg.


Laat Anders | 16-02-2018

Minister Ollogram, na haar aftreden, beslissen over degelijke zware morele kwesties. Leuk erebaantje. Dan stel ik nog niet mijn afgeknipte teennagels beschikbaar.


@COC | 16-02-2018

Ik krijg al afstotingsproblemen met enkel dat commentaar. We gaan het kadaver COC even ontleden. Of daar nog bruikbare organen in zitten.

"Het COC kan zich de boosheid goed voorstellen". Dat is spreken in de derde persoon. Alsof het over anderen gaat. Ja toch? Dus namens wie spreken jullie dan??? Ik kan mijn ook veel boosheden van derde personen voorstellen. IK kan mij ook de boosheid van veel Urkse vissers voorstellen als hun teveel homolereraren worden opgedrongen, en op zich echt eerlijke geloofsgenoten wegens hun geloof niet meer mogen weigerambtenaren. Of anders nog zo kort mogelijk. Ik sta daar wel achter, maar kan mij die boosheid ook heel goed voorstellen, zèlfs als ik daar nìet achter sta.

Ik kan mij de boosheid nog beter voorstellen van een moslim familie, die weten dat in het park aan de overkant.... Ik denk wel, dan moet je hier maar niet komen wonen, maar dat neemt niet weg dat ik mij ook die boosheid zelfs heel goed kan voorstellen. Het mooie van alle gezeik van het recente verleden is, dat we ons dat soort boosheid in elk geval een beetje beter kunnen voorstellen.

"Het COC BENADRUKT dat er al stappen zijn gezet". Ook al zo een dooddoener. Echt totaal Keukenhof-taal. Voor Chinese toeristen! Waar dan, hoe dan, door wie dan?

"De harde grens is verschoven." NU kookt mijn bloed echt. Sorry, echt niet antisemitisch bedoeld, ik trek een parallel: We zijn er trots op dat inmiddels halve Joden niet meer naar Westerbork moeten, voor 7.50 op eigen kosten. "We" hebben echt al veel bereikt. Gaan we straks ook trots zijn dat "halve moslims" niet het land uit zijn gepleurd? En moeten ons dankbaar zijn , wat de trein ging niet naar Polen maar naar waar ze vandaan kwamen?

De grens is nu beter. een "jaar geen sex". Terwijl heel de OXFAM en ARTSEN ZONDER GRENZEN zich kleurenblind ligt de neuken in elk rampgebied waar ze landen? En het COC kan daarin de nuance niet vinden?

Wat een Foute Foute Foute landverraders, bloedverraders club is dat COC niet! Ga maar leuk in je slip op een bootje staan in Augustus. Voor de omzet van Heineken, en vooral veel kermis.

Wat nu in het kantoor van het COC zit, dat is feitelijk grafschennis. En dan heb ik het niet over één graf. Echt alles verhoereerd. Voor een bakkie rooibosthee.


Omkoping | 16-02-2018

Dat het COC, met subsidie van de gevestigede orde, de "Roze Agenda" schijft voor de bevestigde orde. Die bij voorkeur niks kost. Dat is eigenlijk omkoping. Wel lekker gemakkelijk voor die gevestigden. Hoeven we zelf op dat vlak niks meer in te vullen. Het is systeem-corruptie. En een belangrijke. Want 5% meer of minder maakt vaak het verschil uit. Of je het nou hebt over Brexit of de Amerikaanse verkiezingen. Het verschil in macht of geen macht. Smijt maar wat poen over de heg, en precies die paar procent die we missen, daar zorgt het COC wel voor.

Dat ze dat ook nog braaf doen, geen woorden voor. Of het deleten door de redactie waard.


Julius Ceasar | 16-02-2018

Aangepaste quote: "Ook gij, Tanya Tineke"?


Rutte | 16-02-2018

"De opvolger van Zijlstra moet een klein ego hebben". Mooie plek voor Tanya Tineke!!!!! Laat de lulligheid regeren! Teletubbies international!


Lintje!!!! | 16-02-2018

Als het COC iets heeft bereikt is het wel dat je in de toekomst op je paspoort kan laten zetten dat je een hanzenlip hebt. Met begrip voor internationale afspraken dat dat voorlopig nog niet kan, maar op termijn (als Rutte al lang voor een Amerikaanse bank werkt, en commisaris voor Schiphol is en in het IOC zit), dan blijven ze zich ervoor inzetten.

Iemand nog een heerlijk helder biertje?


Peter | 16-02-2018

Jaren geleden was ik zeer bewust bloeddonor. Opeens mocht het niet meer. Want ik ben homo.

Nu dwingt een overheid, lees Pia Dijkstra, mij kenbaar te maken of ik donor wil zijn. Doe ik niets, dan plukken ze me leeg (beetje overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel?

Ik stond al jaren ingeschreven als donor, maar toen ik het debat in de 1e Kamer zag dacht ik, fuck you Pia, en heb me uitgeschreven.

Mijn lijf is het, niet dat van de overheid.


@Peter | 16-02-2018

En al helemaal niet van het COC!


@Peter | 16-02-2018

Als je een baksteen in je nek krijgt, of je tanden vliegen eruit, dan besta je niet. Als homo. Maar als je kapot gaat kunnen ze nog wel je organen gebruiken. Ze gaan wel in China de les lezen over mensenrechten. En zo.


Richard | 16-02-2018

Wie houd er 1 jaar vol om geen seks te hebben?


TypischNederland | 16-02-2018

Zodra iemand "deskundige" wordt geacht, met of zonder subsidie, verliest die werkelijk alle bescheidenheid. Zeker als je op TV mag komen. Bij RTL.

Die tijd is voorbij.


Ruud | 16-02-2018

Wanneer ze op ons bloed spugen krijgen ze ook geen organen dus hebben wij gelijk Nee in het register gezet.
Trouwens moslims doen zo wie zo niet mee omdat ze volledig in takt begraven moeten worden maar willen wel ontvangen, dus nog even en de Nederlanders zelf zijn de orgaan fabriek voor de emigranten.

Ben niet gek, trouwens wat denk je van corrupte artsen ?? Die sneller dan normaal de behandeling gaan stopzetten, voor een bevriend iemand.


@Richard | 16-02-2018

Enkel Rutte!!!!!!!!!!! Of hij doet het met zijn fiets!!!!!!!


Straks.... | 16-02-2018

Mag je van de staat nog wel homo zijn (binnenshuis!), maar enkel als je alvast 1 nier en 1 hoornvlies afstaat. Want vers is beter. En je krijgt toch geen kinderen.


Die tweede... | 16-02-2018

Die mag je voorlopig houden. Maar je moet wel stoppen met neuken. En stoppen met roken. En stoppen met drinken. Want anders hebben de luizenmoeders niks aan de rest van je organen.


Peter | 16-02-2018

Nog even.... ik wil alleen weer donor worden als mijn organen gebruikt worden voor oerhollandse autochtone homomannen


Stagieres | 16-02-2018

Het COC is al op zoek naar jonge enthousiaste stagieres, school voor de journalistiek, of jonge marketing enthoustiasten, die zonder vergoeding, behalve reiskosten en cola, deze boodschap aan onze achterban duidelijk kunnen maken. Voor een beter wederzijds begip. Misschien kunnen we samen fijn een app maken, die gratis voor iedereen is?


Trouwens | 16-02-2018

Ze kunnen tegenwoordig ook lullen transplanteren. En die werken ook nog. Kan ik voor mijn eigen lul een speciaal codicil laten maken? Dat niet Jan een Alleman er zomaar mee aan de haal kan gaan? Kan dat even langs de Eerste Kamer ook? Als ze terug zijn van de Malediven?


Tja | 16-02-2018

Ach ach wat een ellende toch tot dat ze zelf een nier, hart of lever nodig hebben. Zeg gewoon nee als je niet wilt en klaar.


Straks | 16-02-2018

Woont Mo in mijn huis
Leeft van de premies die ik heel mijn leven heb betaald
En loopt ook nog rond met mijn monumentale lul!
Dat gaat dan het enige zijn dat nog werkt, maar het idee!

Is de oudejaarsconference van Marc-Marie al geschreven?


Straks2 | 16-02-2018

Hou me ten goede, voor een leuke Mo kruis ik zo Ja aan. Want als ik dood ben heb ik het zelf allemaal niet meer nodig. Eerlijk is eerlijk. Maar alleen voor een leuke Mo. Hoeft echt ook niet homo te zijn of zo. Zolang ie maar leuk is.


Straks3 | 16-02-2018

Word ik nog postuum ontmaagd!


@Tja | 16-02-2018

Straks moet jij een vingertje missen en loop je later te pronken met de getransplanteerde mijne. Waar je via de staat recht op hebt. Getelevoot uit de Malediven. Ja of nee en verder bek houden kan, maar niet over mijn lijk.


Roy020 | 17-02-2018

Mijn organen moeten eerst grondig door de vaatwasser wil dat allemaal nog bruikbaar zijn.


PatriciaPaay | 17-02-2018

Wat dacht je van de mijne dan, Roy020!


PatriciaPaay | 17-02-2018

Zelfs mijn electrische tandenborstel wil er niet meer in!


Aiglon | 17-02-2018

Ik lees een hele hoop boze reacties. Diefstal en de staat heeft niet het recht over mensen hun lichaam te beschikken. Zoveel woede naar de overheid, politici, het COC. Even helder op het netvlies. De wet voor orgaandonatie gaat over mensen die of op termijn gaan sterven door bv orgaanfalen of over mensen wiens kwaliteit van leven ernstig is aangetast en waarvoor een transplantatie een nieuw leven betekent. Niet over het functioneren van de overheid of het COC. Goed er is boosheid over allerlei onrecht in de samenleving en dus moeten zieke mensen als gevolg daarvan maar onder lijden? Onder het motto “Ik lijd dus zij ook.” Stop slachtoffer te zijn en doe iets wat het leven van een ander voor goed zal veranderen. Voor hen die toch hun gehele stoffelijke overschot de grond of oven wensen in te zien gaan, neem ik aan dat ze op dezelfde principiële gronden een orgaantransplantatie zullen weigeren indien ze die zelf nodig zullen hebben. Zoniet dan is hun principiële verontwaardigdheid en boosheid niks anders dan een rookscherm voor hun feitelijke beweegreden: egoïsme.


harrie | 17-02-2018

Denk dat Nederlandse organen een nieuw export product gaat worden waar ziekenhuizen en artsen goed aan kunnen verdienen.


@Aiglon | 17-02-2018

Ik ben het best (heel veel) met je eens. Maar er zitten twee zwakke schakels in het hele verhaal:
1. De medische stand. Hoe prachtig de wetenschap der geneeskunst ook ontwikkeld is, in humaan aspect is men vaak juist onderontwikkeld. Het ziet de mens eerder als object. Maar verschuilt zich dan weer al te graag achter de illusie dat "de dokter alles weet". Omdat ie dokter is.
2. De politiek. Veel mooie woorden maar de praktijk is vaak koehandel. Het recht op euthanasie wordt achter de schermen vaak zomaar uitgeruild tegen BTW verlaging. Of verhoging.
Als vanuit die hoek wordt opgelegd hoe het spel gespeeld wordt, dan gebeurt dat uit een tamelijk non-empatische wereld uitgedragen waarin de ene helft "wel dokter is" en de andere helft "wel minister is". Dat je je maar eens goed afvraagt waar je er dan zelf nog wat van zou kunnen menen.
Als ik besluit een nier af te staan aan een tante die al haar hele leven zuipt, rookt en enkel fastfood heeft gegeten dan heb ik daar blijkbaar een reden voor.
Het zelfde probleem zie je met spermadonors. Moest eerst anoniem. Want kinderwensje had enkel kwakje nodig, niks met de donor te maken. Anoniem. Gewoon een potje bij de dokter. Zonder naam. Die dan "deskundig" gaat bepalen wie er wat uit dat potje "materiaal" mag. Dat is flink gedraaid. Want het is geen "materiaal".
Donorwetten halen het menselijk aspect juist uit het hele proces. En degenen die dat aansturen hebben weinig verstand van menselijkheid. De een ziet enkel "materiaal", de ander zoekt enkel kiezers en macht.
Het is niet dat ik mensen die delen van mijn lijf dringend kunnen gebruiken dat niet gun. Maar ik vertrouw de mensen die er Sinterklaas mee gaan spelen voor geen meter. Vooral niet als ze zaken dwingend gaan opleggen.
Zelfs als het over bloed geven gaat, weet dokter oetker prachtig de statistiek te tonen waarbij homo's 100 keer meer kans en zo. Maar andere gevaren waar ze juist weer 100 keer minder kans hebben of misschien kans nul? Het zijn de onbenullige dokters geweest die kritiekloos naast de uitvinding van homoziektes stonden, toch? Terwijl in mijn boerenverstand een ziekte gewoon een ziekte is. Er zijn wat dat betreft nogal wat seropositieven die graag es van dat stigma af zouden willen.


Mijn Codicil | 17-02-2018

Als ik vergeet te bukken als de helicopter landt. Of de gesloten spoorovergang niet had gezien omdat ik liep te whatsappen. Dan mogen mijn organen. Maar bij voorkeur voor Mo vander Baksteen of Abu vander Syriëganger. Die dat ook mag weten, nu of later. En er 150 mee mag worden.

Met veel liefs.....
Io. Homo.


Ongeschikt | 17-02-2018

Hoop gelul over levens-beïndiging bijvoorbeeld. Maar als ik in het leger ga? Dan stem ik toch ook in met een vorm van levensbeëindiging? Voor het vaderland misschien, of voor de wereldvrede.

Politici en medici zijn per definitie ongeschikt om zich met zulke keuzes te bemoeiien. Juist die. De actualiteit laat dat zien. Kilootje rijst van de Oxfam? Eerst neuken.

Dus kom me de moraal nog eens spellen.


MooieOverwinning | 17-02-2018

Voor een autocue-opleesster. Van het acht uur Journaal.


--- | 18-02-2018

Dokter zijn is een ambacht.
Politicus zijn is een façade.


KuraiAnck | 18-02-2018

Ik vind de nieuwe wet een hele goede. Het was hoog tijd.

Iedereen heeft natuurlijk het recht om zich uit te schrijven, maar ik vind het idee 'ze willen we mijn bloed niet, dan ook mijn organen niet' een belachelijke. Ik zou het dan eerder nemen als een stap in de goede richting. Wellicht dat die stap ook met bloeddonatie gezet kan worden.

Bloed doneren is geen recht. Organisaties mogen regels opstellen om de kwaliteit van het bloed zo hoog mogelijk te houden. Wellicht zijn deze regels achterhaald, dan zullen deze vanzelf door maatschappelijke druk worden aangepast.


Wauw | 18-02-2018

Ik ben oprecht onder de indruk van de stupiditeit van de vele opmerkingen hiervoor. "Ze motte me bloet nie, dan ok nie me organe!" Kom op zeg, als jij een leven kan redden door een nier of ander orgaan af te staan, dan is dat geweldig! Het weigeren om voorgenoemde reden is puur egoisme en gaat volledug voorbij aan het medemenselijke aspect. Wil je geen donor zijn, dan schrijf je je toch lekker uit? Maar dan ook niet op een wachtlijst als jezelf per ongeluk wat nodig hebt.


Tja | 18-02-2018

@wauw en KuraiAnck

Verspilde moeite..kortzichtig blijft kortzichtig Het is allemaal IK IK IK en de ellende van een ander zal ze een zorg zijn.


@Tja | 18-02-2018

Heel herkenbaar. Doet me erg denken aan de opstelling van het openbaar bestuur en gezagsdragers.


@Tja | 18-02-2018

Ik vergeet (internationale) hulpverleners nog te noemen.


Auschwitz Com. | 19-02-2018

Nou vergeet nog even niet dat op het Holocaust monument geen namen van homo's worden vermeld en ook niet van al die gehandicapte kinderen die als eerst vergast zijn ook niet.
Auschwitz weigert de namen van deze slachtoffers te vermelden omdat homo's
zelf schuldig zijn aan hun vergassing door hun onnatuurlijk gedrag.


@Wauw | 19-02-2018

Je hebt een tientje. En een dief niet. Die slaat je in elkaar. En pakt je tientje.

Jij zegt er wat van.

Wordt je voor egoist uitgemaakt. Alleen maar IK IK IK en je tientje. Dat je misschien nog had kunnen delen wordt ongeloofwaardig gemaakt. Want je wàs al een klootzak omdat je een tientje had. En die dief niet.


China | 19-02-2018

Al oud verhaal maar in China werden, of worden, ter dood veroordeelden gebruikt voor organen. Sinds dat verhaal zijn er vele Hollandse vingertjes naar dat land gaan wijzen. Immoreel. Boycot. De Chinezen denken er over na. Ik weet niet hoe het daar nu precies gaat op dat vlak.
Dat zelfde volk van dat vingertje voert vervolgens het zelfde principe in. Maar niet alleen voor ter dood veroordeelden, maar voor het hele volk. Het ontbreekt nog maar aan een postbus 51 spotje dat je gezonder moet gaan leven omdat dat anders ten koste gaat van je toekomstige transplantatie organen.

Verder zitten er in de tweede en eerste kamer allemaal capabele mensen natuurlijk. Die overal goed over nadenken.


Holland | 19-02-2018

Het beroep op een geweten wordt altijd bij de buren gelegd.


>>> | 19-02-2018

Vrij naar Harry Mulisch, "De Aanslag"


Vraag | 23-02-2018

Kan ik ook opgeven dat als ik een nieuw hart of nieuw verstand nodig heb, dat ik dan bij voorbaat het COC uitsluit?


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Wat is dat?

Ja

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven