Dertig jaar Homomonument in Amsterdam

24-08-2017 | Op 5 september is het precies 30 jaar geleden dat het Homomonument in Amsterdam in gebruik werd genomen. Ter gelegenheid van dit jubileum gaat 's avonds - op het monument - de documentaire 'Monument van Trots' in première.

Al 30 jaar is het Homomonument een levend monument, een plek waar al drie decennia wordt gedemonstreerd en herdacht, maar ook een unieke plek waar tienduizenden mensen ieder jaar feesten tijdens grote gratis openlucht festivals op onder andere Koningsnacht, Koningsdag, Bevrijdingsdag, en tijdens Pride Amsterdam. Het Homomonument was in 1987 het eerste monument ter wereld in zijn soort, met een prominente plek in de openbare ruimte. Het Homomonument, op de Westermarkt achter de Westerkerk, bestaat uit drie driehoeken van Rosa Porinograniet die samen één grote driehoek vormen. De drie driehoeken staan voor het verleden, het heden en de toekomst. De roze driehoek was in de concentratiekampen van Nazi-Duitsland het teken van de homoseksueel, zoals Joden een gele davidsster droegen. Vanaf de jaren zeventig in de vorige eeuw is deze roze driehoek het trotse symbool geworden tegen onderdrukking en uitsluiting van LHBT's. De tekst op het monument 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen' is een dichtregel van de homoseksuele, joodse schrijver Jacob Israël de Haan (1881-1924).

Ter gelegenheid van drie decennia Homomonument maakte regisseur Sebastiaan Kes de documentaire Monument van Trots. De film toont de emancipatiestrijd van de Nederlandse LHBT-beweging in heden en verleden, geeft een beeld van de diversiteit van de hedendaagse LHBT-gemeenschap en benadrukt de ononderbroken relevantie van het Homomonument. Monument van Trots gaat in première op dinsdag 5 september om 20.30 uur op het Homomonument. Dit gebeurt - in de geest van het monument - in de openlucht en vrij toegankelijk voor iedereen. De presentatie van de avond is in handen van Dolly Bellefleur. Stadszender AT5 zendt de documentaire op 5 september om 21.00 uur uit. Naast de documentaire zijn onder de titel 'Monument van Trots' ook een tentoonstelling en een website ontwikkeld. De tentoonstelling is komende maanden te zien in Amsterdam en gaat vervolgens - met de documentaire - op reis door Nederland.

Ruim een maand later wordt de verjaardag van het Homomonument nogmaals gevierd maar dan met een groot feest in Paradiso. De beste DJs, performers en artiesten die de afgelopen jaren hebben opgetreden op of rond het Homomonument komen op zaterdag 14 oktober Paradiso eenmalig op zijn kop zetten. Om eer te bewijzen aan het monument en aandacht te vragen voor alle festiviteit op het Homomonument is onlangs de halte Westermarkt officieel omgedoopt tot HALTE HOMOMONUMENT.

Meer informatie over het Homomonument en alle activiteiten rond het 30-jarig bestaan via monumentvantrots.nl, de Facebookpagina en de website van het homomonument.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Pride | 25-08-2017

Gelukkig heet het nog geen Halte LHBTi.
Wel een goed initiatief van het Gayvb!


Peter | 25-08-2017

"Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen"
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht"
Twee memorabele teksten op een gedenksteen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.
Maar we leven in 2017 en ze hebben alles met elkaar te maken.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven