Duitsland worstelt met homohuwelijk

01-08-2017 | Ruim een maand geleden stemde het Duitse parlement in met de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. Bondskanselier en CDU-leider Merkel stemde zelf tegen, maar uiteindelijk stemden 393 parlementsleden voor, 226 tegen en vier anderen onthielden zich. Een ruime meerderheid van de Bondsdag was voor de legalisering van het homohuwelijk maar dit ging niet zonder slag of stoot. Vele jaren werd een verbeten strijd gevoerd zowel binnen als buiten de politieke arena. En die strijd lijkt nog niet voorbij.

De afgelopen weken zijn op diverse plekken in Duitsland protestbijeenkomsten georganiseerd om te pleiten voor het huwelijk als exclusieve verbintenis tussen man en vrouw. In een groot aantal steden, waaronder Stuttgart, Berlijn en München, zijn flyers uitgedeeld en posters opgehangen waarop in woord en beeld tegen de komst van het homohuwelijk wordt gepleit (foto). Ook bestuurders en politici hebben van zich laten horen. Er zijn een aantal procedures gestart om de aanpassing in de wet tegen te gaan. En ook in de media wordt nog dagelijks fel gediscussieerd tussen voor- en tegenstanders.

Tijdens de diverse Gay Prides de afgelopen weken in Duitsland werd door de homo-gemeenschap uitvoerig stilgestaan bij het historische besluit van de regering, onder leiding van het christelijke en conservatieve CDU, om het homohuwelijk toe te staan. Vooral de grootste parade, die in Berlijn, had vele praalwagens met het thema 'huwelijk voor iedereen'. Maar er waren ook demonstranten die een ander geluid lieten horen. Meest opvallende tot nu toe was een demonstratie van de rechts-radicale NPD-Jeugd. Enkele leden van de 'Junge Nationaldemokraten' liepen kort mee tijdens de Gay Pride in Braunschweig (video). Ze riepen leuzen als "Huwelijk blijft huwelijk, tussen man en vrouw", "Blank, Normaal, Hetero" en "Stop de homopropaganda". Op de video is te zien dat ze zich kort konden aansluiten bij de Pride optocht. Niet te zien is dat de politie al na enkele seconden ingrijpt waarna de zes mannen vluchten. Twee van hen konden later worden aangehouden. Onbekend is of ze worden vervolgd.   

Duitsland was één van de laatste westerse landen zonder homohuwelijk maar homoparen konden zich vanaf 2001 wel wettelijk laten registreren als paar. Het ziet er naar uit dat ondanks alle protesten en tegenwerking vanaf 1 oktober homoparen kunnen trouwen. Het gemeentebestuur van Hannover heeft laten weten het eerste homohuwelijk te sluiten maar ook daar hebben tegenstanders inmiddels laten weten de festiviteiten te zullen boycotten.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 01-08-2017

Wat meer weer eens haarfijn aantoont dat rechts radicalen (Nazi's) het op veel terreinen prima kunnen vinden met (streng) gelovigen.


AppelsPeren | 01-08-2017

Het gaat het hier om kinderen en adoptie of om het huwelijk? Men schijnt nog al concepten door elkaar te gooien en appels met peren te vergelijken.


Aiglon | 01-08-2017

Lijkt me niet relevant. Gelijke rechten betekent ook kinderen en adoptie. Er is ampel wetenschappelijk bewijs dat kinderen die door twee ouders van hetzelfde geslacht worden opgevoed, gezond en psychologisch evenwichtig zijn en alle liefde en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Kinderen zijn geen alleen recht van heteroseksuele stellen. Op iedere tekortkoming die er bij stellen van hetzelfde geslacht met kinderen wordt geconstateerd staat een veelvoud van zaken bij heteroseksuele stellen. Altijd weer de angst voor die "arme kindertjes" maar de feitelijke angst ligt bij degenen die paren van hetzelfde geslacht hun kinderwens proberen te onthouden.


Joop | 01-08-2017

Rechtse gekkies en reliboefjes hebben het er maar druk mee. Ondertussen ziet de hele wereld wel wat geloof met mensen doet. Namelijk niets meer dan oorlog en oorlog en oorlog. Precies dat waar de rechtse kaalkopjes ook zo voor pleiten. Ik zie een link....


Wessel | 01-08-2017

Reli fanatici beschouwen 't huwelijk als hun voorrecht, privilege, zich baserend op de Bijbel. Ze beseffen niet-of juist wel,maar laten dat wijselijk onvermeld-dat 50 jaar geleden in de VS 't huwelijk werd gedefinieerd als 'n verbintenis tussen uitsluitend 'n (hetero) blanke man en (hetero) blanke vrouw.Toen was 't Leitmotiv 't ras. Toen dat bakzeil haalde, is daarna 't criterium verlegd naar de seksualiteit. De argumenten die men thans aanvoert, werden toen ook aangevoerd tav 't ras (en de huidkleur). Daarmee is aangetoond hoe geborneerd de visie v/d reli fanatici is. Meen zelfs dat ze toen de schuld gaven aan de communisten (MacArthur heksenjachten) wanneer 't huwelijk v/e blanke man met 'n zwarte vrouw (of andersom) er door zou komen.


harrie | 02-08-2017

Dit volk had eens minder moeite met de joden kampen naar het schijnt,maar terwijl de meeste landen in Europa het huwelijk voor iedereen hebben open gesteld,gaat dat niet zo makkelijk in Duitsland,we mogen dan een werelddeel zijn maar we denken zeker niet het zelfde en dat zal ook wel nooit veranderen,helaas.


JAN2 | 02-08-2017

De Tweede Wereldoorlog er weer bij halen is ongepast en niet nodig. We leven in het nu en niet 72 jaar geleden. Religie is hier de boosdoener dat het zo lang op zich heeft laten wachten. Rechts radicalen moeten gewoon opgepakt en veroordeeld worden voor het ontwrichten van een samenleving die er anno 2017 anders over denkt.


harrie | 02-08-2017

Jan 2,Hitler was echt niet links.We leven in het nu maar dat schijnt toch in sommige landen geen verandering in denkwijze te weeg gebracht te hebben .


JAN2 | 02-08-2017

@Bernard.....Heb je iets teveel gerookt of Red Bull gedronken want wat je zegt klopt van geen kanten. Lees de krant eens of draai dat knopje van de TV eens aan. Echt, er gaat een wereld voor je open.


Aiglon | 02-08-2017

@ Bernard. Gelukkig hebben wij nooit verschrikkelijke dingen gedaan als volk. Wij zijn op uitnodiging van de Indonesiërs 3 eeuwen "te gast geweest". En we hebben ons daar als een geciviliseerd volk gedragen. Nu ja, toen de Bandanezen zich niet wilden onderwerpen heeft gouverneur generaal Coen ze simpel uitgemoord. En zo zijn er nog wat "akkefietjes" geweest. Net zoals dat we een pendeldienst tussen Afrika en de nieuwe wereld hebben opgezet zodat Afrikanen ook van Columbus z'n ontdekking konden genieten. Geef Nederlanders de mogelijkheid geld te verdienen en ze verkopen hun grootmoeder. Plaats mensen in de juiste context en de dark side of mankind pops up. Daar hoef je beslist niet Duits voor te zijn.


Ben | 02-08-2017

@ Wessel: zoals gewoonlijk valt er geen garen van te spinnen van wat je schrijft.....bedoel je McCarthy ??


Moi | 03-08-2017

@Ben: niemand snapt Wessel. Alleen Wessel. Maar dat is voor hem geen reden om te beginnen met luisteren, lezen of nadenken.
Wessel is een papagaai.


Hennie | 03-08-2017

Ook in Duitsland: niets nieuws onder de zon. In andere landen waar de gelijkstelling eerder is ingevoerd, waren dit soort geluiden ook te horen. Het hoort bij het spel van discriminatie willen handhaven.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven