EU heeft anti-discriminatierichtlijn

03-04-2009 | Het Europees Parlement heeft donderdag in Brussel ingestemd met het voorstel dat definitief een einde moet maken aan discriminatie van homoseksuelen binnen de Europese Unie. Homo's hebben op dit moment alleen juridische rechten op de arbeidsmarkt, maar daar komen na vandaag ook de rechten bij in andere sectoren, zoals de gezondheidszorg, sociale zekerheid en onderwijs. De EU-antidiscriminatierichtlijn zal voor homoseksuelen in Nederland overigens niet veel gevolgen hebben, omdat ons land al actief homo-emancipatiebeleid voert. Maar voor homo's in vooral Oost-Europa betekent de nieuwe richtlijn een enorme stap vooruit in gelijkberechtiging.

De EU-antidiscriminatierichtlijn is mede tot stand gekomen door GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg die tien jaar lobbyen en hard werken beloond ziet. Zij laat weten dat het grootste twistpunt de afgelopen maanden het familie- en huwelijksrecht was. Volgens de christen-democraten is dit een nationale aangelegenheid. In totaal werden er daarom 26 compromissen gesloten. Toch stemden de christen-democraten donderdag tegen het rapport. "Schandalig vind ik dat de grootste fractie in het Europarlement haar woord niet nakomt. Zelfs het CDA heeft ondanks eerdere afspraken tegen mijn rapport gestemd," aldus Buitenweg.

COC Nederland is buitengewoon verheugd dat het Europees Parlement het anti-discriminatierapport met een ruime meerderheid heeft aangenomen. "Een brede EU-antidiscriminatierichtlijn die ook discriminatie op grond van seksuele gerichtheid bestrijdt, is daarmee een belangrijke stap dichterbij gekomen", zegt Wouter Neerings, voorzitter van COC Nederland. "Het is nu aan de Europese Raad om het morele signaal van het Europees Parlement over te nemen en daadwerkelijk een brede EU-antidiscriminatierichtlijn in te voeren". COC Nederland pleit er voor dat Nederland daarin het voortouw neemt.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven