Oscar speeches gecensureerd

26-02-2009 | Televisiekijkers in Azië kregen deze week een gecensureerde versie te zien van de uitreiking van de Oscars. De bazen van de satellietzender STAR haalden de verwijzingen naar het homohuwelijk uit de speech van Sean Penn. Sean Penn won de Oscar voor beste mannelijke hoofdrolspeler in de film Milk. In deze film speelt Penn Harvey Milk, de eerste verkozen politicus uit Californië die openlijk toegaf homoseksueel te zijn. De acteur opende zijn speech met de zin: "Commie, homo-loving sons of guns", en sprak vervolgens de mensen aan die tegen het homohuwelijk hadden gestemd. "Het wordt eens tijd dat die mensen nadenken over hun beslissing en de schaamte in de ogen zien van hun kleinkinderen."

Ook de speech van scenarioschrijver Dustin Lane Black werd gecensureerd. Toen hij de Oscar in ontvangst nam voor het 'Beste originele script' voor de film Milk, richtte hij zich tot alle homoseksuelen. "Als Harvey Milk nu nog zou leven, dan zou hij gewild hebben dat ik zei dat jullie allemaal mooie mensen zijn. En wat anderen ook zeggen, God houdt van jullie allemaal!"

Satellietzender STAR koos ervoor om deze passages niet uit te zenden en dat veroorzaakte een storm van kritiek. "Als homo ben ik erg geschokt dat men de woorden niet durft uit te zenden die omschrijven wie ik ben", aldus een verontwaardigde kijker. Woordvoerster Jannie Poon van satellietzender STAR zegt dat het niet de bedoeling was om mensen te beledigen. Volgens haar moest de zender gewoon rekening houden met het feit dat het thema nog altijd gevoelig ligt in de gemeenschap. Poon zegt zelf dat zij niet onmiddellijk doorhad dat de uitzending gecensureerd was. De kijkers daarentegen lieten massaal hun afkeuring merken dat het geluid werd weggedraaid bij de 'gevoelige' passages van de speeches. De Maleisische homoactivist Pang Thee Teik schreef een brief naar verschillende grote tijdschriften waarin hij de media oproept om "te stoppen met het censureren van woorden die beschrijven wie ik ben." Volgens Pang is het weglaten van de woorden een boodschap aan de mensen dat homoseksualiteit schaamtevol zou zijn.

Televisiestation STAR is een Aziatisch bedrijf dat gemiddeld 300 miljoen kijkers in 52 landen in Azië bereikt. In veel van deze landen wordt homoseksualiteit nog altijd niet geaccepteerd.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven