Meer lesbiennes dan aangenomen

18-02-2009 | Prof. dr. Saskia Wieringa, bijzonder hoogleraar aan de UvA en directeur van het IIAV, stelt dat in onderzoeken de meeste aandacht uit gaat naar homo's en dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan 'het vrouwelijke segment'. Wetenschappelijk onderzoek naar homoseksualiteit in Nederland laat het leven van lesbische vrouwen systematisch onderbelicht. "Vrouwen bereik je vaak anders dan mannen en dus kost het meer moeite om vrouwen te betrekken bij onderzoek naar homoseksuele thema's. Onderzoekers lijken niet altijd bereid die moeite te nemen, of er is niet voldoende budget voor", aldus Wieringa.

Hoewel je veel meer hoort over homoseksuele mannen, ligt het percentage vrouwen dat zich aangetrokken voelt tot het eigen geslacht aanzienlijk hoger dan eerder werd aangenomen. Uit cijfers van de monitor van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat het percentage vrouwen en mannen dat zich homoseksueel noemt elkaar nauwelijks ontloopt.

"Het vaak ingenomen standpunt dat mannelijke homoseksuelen in de meerderheid zijn, is een grote misvatting," aldus Dymphie Verleun, voorzitter van lesbisch platform FemFusion. "Hooguit zou men kunnen zeggen dat het exacte aantal onbekend is, maar dit geldt voor beide groeperingen. In de meeste onderzoeken naar homoseksualiteit voeren homoseksuele mannen echter de boventoon. De overheid en het COC baseren hierop vervolgens beleid gericht op homoseksualiteit. Door die eenzijdigheid slaat men de plank mis", meent Verleun. "Het kost alleen meer moeite in onderzoek vrouwen te bereiken, als dit onderzoek zich in eerste instantie richt op de mannelijke norm," benadrukt Marjolein van Huik, bestuurslid van Stichting FemFusion.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven