Weer uitstel erkenning lesbische meemoeder

13-08-2008 | Lesbische paren hoeven binnenkort niet meer de gang naar de rechter te maken om beiden ouder te worden van een kind. Meemoeder, of duomoeder worden wordt eenvoudiger omdat in nieuwe wetgeving "de belangen van het kind vooropstaan," aldus Minister van Justitie Hirsch Ballin in brieven aan de Eerste en Tweede Kamer. De nieuwe aanpak vloeit voort uit het kabinetsbesluit om adviezen van een rapport van commissie Kalsbeek over lesbisch ouderschap op hoofdlijnen over te nemen. In hoofdlijnen want het kabinet vindt dat de tijd rijp is voor vernieuwing maar hoe dit in nieuwe wetgeving exact gestalte te geven is nog niet geheel duidelijk. Omdat ouderschap zich heeft ontwikkeld van een strikt biologische kwestie tot een meer complexe praktijk is nieuwe wetgeving wel noodzakelijk vindt het kabinet. Daarin moeten behalve de biologische ouders ook andere mensen juridisch ouderschap op zich kunnen nemen.

Het COC is teleurgesteld over de besluitvorming rond de erkenning van lesbische meemoeders. "De commissie Kalsbeek heeft onomwonden geadviseerd voor alle lesbische paren de rechtsfiguur erkenning in te voeren, maar die hoofdlijn van dat goed onderbouwde advies neemt het kabinet niet onmiddellijk over", stelt vice-voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland vast. "In plaats daarvan gaat het kabinet weer een onderzoek starten naar de positie van de biologische vader en het recht van het kind op informatie over zijn afstamming alvorens met een wetsvoorstel te komen. Dat is nodeloos tijdrovend en daarom teleurstellend voor lesbische paren".

Het kabinet kiest wel voor het ouderschap van rechtswege voor lesbische paren die gebruik maken van een donor bij een officiële spermabank. "Dat is goed nieuws", zegt Bergkamp. "Daar is geen nader onderzoek voor nodig, maar het kabinet maakt niet duidelijk op welke termijn dit wettelijk geregeld gaat worden. Maar waarom zou deze groep lesbische paren moeten wachten op de uitkomst van onderzoek dat hen niet betreft? Het COC pleit er daarom voor dat het kabinet dit deel van het nu genomen besluit voortvarend wettelijk gaat regelen".

De Stichting Meer dan Gewenst, de belangenorganisatie voor homo- en lesbisch ouderschap, is verheugd dat Ballin heeft aangekondigd de behandeling van het wetsvoorstel dat tevens de adoptieprocedure verkort en inter-landelijke adoptie door homo- en lesboparen mogelijk maakt, voortvarend voort te zetten. Wel stelt de organisatie dat het wetsvoorstel reeds zeer lang bij de Eerste Kamer ligt maar hoopt nu dat aan deze langslepende situatie binnenkort toch een einde komt.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven