Kandidaat stopt met Mr. Gay verkiezing

14-08-2008 | Voor de tweede maal is een christelijke kandidaat vanwege zijn geloof uit de verkiezing van Mister Gay Netherlands gestapt. Kandidaat Daniël (22), theologiestudent uit Leiden, beëindigde één week voor de finale zijn deelname aan de verkiezing. Tegen de organisatie heeft Daniel aangegeven dat zijn besluit direct te maken heeft met angst voor reacties uit zijn (gelovige) omgeving nadat hij was uitgenodigd voor het tv-programma Knevel & Van den Brink.

Daniël begon te twijfelen over zijn deelname op het moment dat hij door het EO tv-programma Knevel & Van den Brink gevraagd werd om te gast te zijn. Daniël: "Het is gaan spelen sinds dat interview. Toen kwam voor mij heel erg de stress op dat ik het boegbeeld zou gaan worden van homo christelijk Nederland. En dat is gewoon een hele gevoelige discussie." Hij ging dan ook niet naar het tv-programma. Zijn beslissing om op te stappen berust op angst: "Ik was gewoon opeens bang dat ik tussen verschillende vuren in zou komen te zitten. Dat mensen, en dan heb ik het vooral over de media, mij persoonlijk iets zouden verwijten als ik me in de verkiezing zou storten." Opvallend genoeg was Daniël ook de kandidaat die juist vanwege zijn actief christelijke achtergrond aan de verkiezing deelnam in een poging om te laten zien dat je als gelovige homo ook Mister Gay kunt worden. Hij noemde dat zelf in de tekst waarmee hij zich voorstelde aan zijn publiek nog "een bruggetje slaan".

Mister Gay-organisator Frederik van den Bosch: "Hoewel Daniël zich juist opgaf om de brug te slaan tussen geloof en homoseksualiteit, zal hij zich niet bewust zijn geweest van de impact die deze verkiezing heeft. Je moet sterk in je schoenen staan. De aandacht van Knevel & Van den Brink, met honderdduizenden kijkers, zal hem bang gemaakt hebben." Die angst illustreert volgens Van den Bosch duidelijk wat er niet klopt in de verhoudingen tussen religie en homoseksualiteit: "Als homo kun je nog zoveel goede intenties hebben, als zo'n groep gelovigen dreigt zich van je af te keren, of je bent daar op z'n minst bang voor, dan delf je het onderspit. Geloof is in staat om geaardheid te onderdrukken. Het moet voor talloze gelovige homo's en lesbo's een enorm probleem zijn, dat kan niet anders."

In 2007 was het kandidaat Iede Hoorn die op last van zijn christelijke vader uit Urk de verkiezing verliet. Daarmee heeft Daniël de dubieuze eer om de tweede christelijke homo in de geschiedenis van de Mister Gay verkiezing te zijn die vanwege zijn geloof niet door durft te gaan. Daniël is bij de verkiezingsronde van 2008 al de tweede uitvaller. Helemaal aan het begin van de verkiezing, op de allereerste dag, besloot een kandidaat te stoppen omdat hij nog moeite had met zijn coming-out.

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven