Weigeren homohuwelijk mag niet meer

15-04-2008 | De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft dinsdag bekend gemaakt dat gewetensbezwaarde trouwambtenaren niet mogen weigeren een homopaar in de echt te verbinden. De uitspraak betekent een koerswijziging ten opzichte van eerdere uitspraken. "Een ambtenaar van de burgerlijke stand moet alle huwelijken sluiten of geen enkele", aldus voorzitter mr. A. G. Castermans dinsdagmorgen. Volgens de CGB handelt een gemeente dan ook niet in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling als zij weigert een trouwambtenaar aan te stellen die op grond van zijn godsdienst geen huwelijken wil sluiten tussen personen van hetzelfde geslacht.

De gemeente Langedijk stelde vorig jaar oktober een vacature open voor twee buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand, met als eis dat kandidaten bereid zijn alle huwelijken te sluiten. Een van de kandidaten gaf aan gewetensbezwaren te hebben en diende een verzoek om een oordeel in bij de CGB. De commissie stelt de man nu echter in het ongelijk. Naast het oordeel over deze zaak heeft de commissie ook een advies voor alle Nederlandse gemeenten uitgebracht. Het advies is bedoeld om gemeenten een richtlijn te bieden. De uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar in de rechtspraak wel zwaarwegend.

Kern van het oordeel en het advies is dat de gemeente verplicht is de wet uit te voeren en zich van discriminatie naar seksuele voorkeur moet onthouden. "Gemeenten moeten erop toezien dat de ambtenaren zich in de uitoefening van hun functie deze verplichtingen eigen maken", stelde Castermans. De eis om niet te discrimineren geldt volgens Castermans ook voor de zittende ambtenaar van de burgerlijke stand. "Ook deze mag niet met een beroep op gewetensbezwaren vanwege godsdienst een groep discrimineren die door de wet wordt beschermd."

SGP-Kamerlid Van der Staaij vindt de uitspaak van de commissie teleurstellend. "Mijn eerste indruk is dat de commissie een nieuwe lijn uitzet. Het lijkt erop dat het COC steeds meer vat op de commissie krijgt. Dat maakt het advies wat mij betreft niet sterker. De commissie wil de verwarring terugdringen, maar volgens mij wordt de verwarring er alleen maar groter op." Ook de ChristenUnie laat in een verklaring weten "teleurgesteld" te zijn over de uitspraak.

COC Nederland daarentegen is blij met de uitspraak die onomwonden stelt dat wie gewetensbezwaren heeft tegen het sluiten van een homohuwelijk geen enkel huwelijk meer mag sluiten. "Wij verwachten nu dat gemeenten die nu nog ruimte bieden aan ambtenaren die weigeren paren van gelijk geslacht te trouwen, het advies van de CGB in praktijk gaan brengen," aldus voorzitter Frank van Dalen in een reactie. "In de pluriforme samenleving die Nederland is, is het ontzettend belangrijk dat de overheid neutraal is en ambtenaren de wet gewoon uitvoeren", stelt Van Dalen. "Zonder onderscheid te maken. En daar dus ook niet over te communiceren. De CGB laat zien te staan voor een samenleving waar iedereen voor de wet gelijk wordt behandeld."

Deel dit artikel:  

Reageer

Naam:
Reactie:

GayNieuws Quiz 2018

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland van afgelopen jaar? Doe nu de GayNieuws Kennis Quiz 2018 en test je kennis en geheugen!

Woorden en Daden

De laatste column door Dennis de Jong. Lees hier zijn bijdrage over afscheid nemen van het Europees Parlement.

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven