| Gay Nieuws

Amsterdam wil 'Roze Lint, Roze Huis, Roze Nacht'

04-02-11 | In hun voorstel 'Roze Lint, Roze Huis, Roze Nacht' pleiten de Amsterdamse PvdA en VVD Deelraad Centrum onder meer voor vrije sluitingstijden in de Reguliersdwarsstraat (foto), de oprichting van een Roze Huis als internationaal trefpunt voor homo-emancipatie en ruimte voor initiatieven die het aanbod in de nacht kunnen vergroten.

Onlangs hebben de fracties van de PvdA en de VVD in de gemeenteraad het initiatiefvoorstel 'Amsterdam World Leading Gay Capital' ingediend. Het richt zich op de versterking van de economische en ondernemende kant van Amsterdam als Gay Capital. Stadsdeel Centrum kan daaraan bijdragen. PvdA en VVD in Deelraad Centrum doen daarvoor drie concrete voorstellen.

• Koester het Roze Lint: de homohoreca loopt als een roze lint door de binnenstad. Enkele schakels zijn uitgevallen. Dat vraagt aandacht. PvdA en VVD pleiten onder meer voor vrije sluitingstijden voor de Reguliersdwarsstraat om deze straat een nieuwe impuls te geven. Dat kan door deze straat mee te nemen in de voorgenomen pilot met vrije sluitingstijden rond het Rembrandtplein. Ook zou de 'fetish-scene' die zich concentreert rond de Warmoesstraat voor de Rosse Buurt behouden moeten blijven.

• Hoogste tijd voor het Roze Huis: Er zijn meer steden die zich Gay Capital mogen noemen, maar Amsterdam blijft een van de 'Grande Dames' van de homo-emancipatie. Daarbij past een Roze Huis: een internationaal trefpunt waarmee Amsterdam opnieuw invulling geeft aan de leidende rol ten aanzien van de HLBTQ-emancipatie (van lesbiennes, homomannen, biseksuelen, transgenders en queers). Dat die strijd nog lang niet gestreden is, laten incidenten zien in onze eigen stad maar ook de recente moord op een homo-activist in Oeganda.

• Een impuls voor de Amsterdamse 'Roze Nacht': Amerikanen zeggen wel: never waste a good crisis. Het wegvallen van toonaangevende clubs en bars die Amsterdam internationaal op de kaart hebben gezet als Gay Capital, zet velen al te makkelijk in de mopperstand. Tegelijkertijd opent het ook mogelijkheden voor nieuwe ondernemers die bruisen van nieuwe ideeën. En die zijn er veel. Waar nieuwe initiatieven zich aandienen, verwachten wij dat het stadsdeel daar welwillend mee om gaat. Volgens de PvdA en VVD in de Deelraad Centrum ligt bij bovenstaande acties een hoofdrol weggelegd voor de vele organisaties, ondernemers en creatieve geesten die de HLTBQgemeenschap in Amsterdam rijk is. De overheid hoeft die rol niet over te nemen, maar kan wel de broodnodige randvoorwaarden scheppen en eventuele belemmeringen wegnemen. Deze week hebben PvdA en VVD hiervoor een initiatiefvoorstel ingediend bij Stadsdeel Centrum.
 

| Reacties op dit artikel

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour