Theater/Cultuur Agenda


For A Look Or A Touch | website
4 & 6 mei bij de Nationale Opera & Ballet - Amsterdam
 

For a Look or a Touch is een kameropera van Jake Heggie over de homovervolging tijdens de tweede wereldoorlog. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op vrijdag 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Ook Nationale Opera & Ballet staat op die avond stil bij de Tweede Wereldoorlog met een semi-scenische uitvoering van de kameropera For a Look or a Touch. Op zondag 6 mei wordt deze voorstelling om 20.00 uur nogmaals gespeeld.

For a Look or a Touch (2007) is de eerste van drie eenakters van de Amerikaanse componist Jake Heggie over de vervolgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit eerste deel verhaalt van de vervolging van homoseksuelen. Schrijver Gene Scheer baseerde zijn libretto op getuigenverslagen uit de documentaire Paragraph 175 en op informatie van het United States Holocaust Memorial Museum in Washington D.C..


Hats Of To Broadgay | website
7, 26 en 27 mei 2018 in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam
 

De vijfenzeventigjarige zanger/docent Jimmy Hutchinson is terug in het theater met een nieuwe one-man show: Hats off to Broadgay. Voor deze ‘homoge’ selecteerde hij een lijst van songs die allemaal hun eigen link hebben met gay Broadway. “This show has something for everybody; Lesbian, Homo, Bi, Trans and also hetero” aldus Hutchinson.

Deze nieuwe en unieke one-man-show bevat een mix van liedjes en verhalen over gay-componisten en tekstschrijvers, musicals met gay thema’s en songs gecomponeerd voor vrouwen. Met muziek uit o.a. Cabaret, The Sound of Music, West Side Story en van componisten als Stephen Sondheim en Cole Porter stelde Hutchinson een gevarieerd, Engelstalig programma samen van ongeveer 75 minuten. Hij begeleidt zichzelf op piano. Naast prachtige muziek, deelt Hutchinson in Hats off to Broadgay leuke anekdotes met het publiek. Zo verwerkte componist Cole Porter bijvoorbeeld geheime teksten in zijn shows. Porter zorgde er voor met nummers zoals ‘You’re the top’ dat zijn vrienden verhalen in zijn voorstellingen zouden herkennen over homoseksualiteit.


Je Suis | website
31 mei in De Melkweg - Amsterdam
 

Raymi Sambo speelt met zijn jaarlijkse avond ‘Je SUIS’ in op de actualiteit. Homohaat is aan de orde van de dag en de tolerantie voor LHBTQI’s lijkt alleen maar af te nemen. Tijdens deze theatrale avond gaan podiumkunstenaars uit verschillende disciplines (dans, zang, spoken word, stand-up comedy, storytelling) in op het thema gaybashing. De avond wordt afgesloten met een gesprek tussen makers en publiek. Research in de vorm van gesprekken met slachtoffers en daders van gaybashing vormen de basis voor verhalen die door de artiesten worden verweven in een theatrale context waar realiteit en fictie door elkaar lopen. De artiesten geven ieder met hun eigen disciplines invulling aan het thema.


Four Drags and a Funeral | website
tot 27 juni 2018 in diverse theaters in het land
 

Four Drags and a Funeral is een razendsnelle komedie over familie, liefde, loyaliteit en bingo.Vier Amsterdamse drag queens hebben een bijzondere opdracht en ze reizen daarvoor af naar het Zeeuwse Biggekerke. Het vijfde lid van hun theatergroep is onverwacht overleden en de overgebleven vier komen hun belofte inlossen: hij gaat niet als gereformeerde man, maar als de Bingo Keizerin van Amsterdam het graf in. Dat ze daarvoor de nacht voor de begrafenis moeten inbreken in de dorpskerk is een kleine barrière, die met hysterisch gemak wordt genomen.Wat in Amsterdam nog een briljant idee leek, blijkt ter plekke toch niet zo eenvoudig. Zeker wanneer de moeder van de overledene de kerk binnenwandelt. Tijdens een bewogen nacht leren zowel de drags als de moeder waardevolle lessen over elkaar, over hun keuzes en natuurlijk over bingo. Want bingo is als het leven; zo lang je ballen hebt, is er hoop.


Alex Klaasen - Showponies | website
tot en met 10 juni 2018 in diverse theaters in het land
 

Hoe laat je de beste versie van jezelf zien? En voor wie doe je dat? Voor jezelf of voor alle anderen? In Showponies is dát wat multitalent Alex Klaasen, bekend van o.a. Gooische Vrouwen, Toon de Musical en Klokhuis, ons laat zien. En showt hij zijn allerbeste versie even groots als glorieus. Op zijn eigen kenmerkende manier uiteraard met zang, dans, typetjes en komische sketches. Met deze voorstelling blaast hij revue nieuw leven in, sneller, vrijzinniger, en op het scherpst van de snede. Ofwel: revue 2,0. En kunnen we weer ouderwets genieten van een ongecompliceerd avondje in het theater zoals we dat kennen van André van Duin. Maar dan op z’n Alex Klaasens.


Roze Cast | website
1 maart 2018 premiere in Theater aan de Rijn - Arnhem
 

Introdans en SWOA slaan hun handen ineen om LHBT-ouderen in onze samenleving zichtbaar te maken. Onder leiding van choreograaf Adriaan Luteijn maken acht LHBT-oudere amateurdansers in de komende periode zich gereed voor een heuse tour. Op donderdag 1 maart 2018 is de première om 19.00 uur in het Theater aan de Rijn in Arnhem. Roze Cast reist daarna op aanvraag langs zorginstellingen, opleidingen, conferenties en theaters.


 

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de vreugde en ongemakken van drag queens. | klik hier

Hanky (Zakdoek) Codes

Door een zakdoek in een bepaalde kleur uit je achterzak te laten hangen laat je zien welke interesses jij hebt en waar je naar op zoek bent. Maar welke zakdoek betekent wat? Klik hier voor alle informatie!

Volg GaySite.nl ook via

De wereld en zo

De nieuwe column van columnist AKO gaat over hetero's en waarom zij zich eigenlijk druk maken over homo's... Klik hier voor zijn nieuwste bijdrag.

GayFilms

Klik hier voor een overzicht van alle gayfilms die momenteel in de bioscoop draaien of die binnenkort te zien zullen zijn.

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven

Nu online

| Toon alles