| Gay Nieuws

Discotheek iT sluit tijdelijk

20-08-02 | Amsterdams beroemdste discotheek, de iT, gaat dicht. Het extravagante was er al jaren vanaf, maar nu ook de -merendeels homoseksuele- bezoekers wegblijven ziet de eigenaar het niet meer zitten. Zaterdag geeft hij de laatste Hollywoodparty in de iT. Daarna sluit de beroemde disco in de Amstelstraat voor enkele maanden haar deuren.

Eigenaar Kollenburg kwam in 1989 in de iT. Hij werkte voor Manfred Langer. De Oostenrijker maakte van het voormalige Floratheater een discotheek van internationale allure. Naast Nederlandse bekendheden wisten bijvoorbeeld ook Grace Jones, Eddy Murphy en Boy George hun weg naar de iT te vinden. Hoogtepunten waren de jaarlijkse feesten als Halloween, de Hollywoodparty's en zwembadfeesten. Ook het 10-jarig jubileum was een hoogtepunt. Oprichter Manfred Langer was daar niet meer bij. Hij overleed in 1994 op 42-jarige leeftijd aan keelkanker.

Velen beweren dat na Langers dood de klad kwam in de iT, maar volgens Kollenburg ging de discotheek daarvoor al achteruit. Een nieuw dieptepunt voor de iT was de politie-inval in de zomer van 1999. De politie arresteerde twaalf mensen en nam een flinke hoeveelheid drugs in beslag. Honderden sympathisanten verzamelden zich een week later voor de deuren van de discotheek, maar die bleef maanden dicht. In oktober van 1999 ging de iT weer open, maar het werd niet meer hetzelfde.

Het huurcontract van de iT loopt binnenkort af. De enorme huurverhoging deed Kollenburg besluiten de tent te sluiten. Maar niet voor altijd. That's iT! - het thema van de laatste Hollywoodparty op 24 augustus - geldt dan ook maar voor heel even… Het is de bedoeling dat de zaak nog dit jaar onder dezelfde naam, maar onder een ander management en ook met een duidelijk andere formule, zijn deuren opent. Horeca-ondernemer Carlo Pitzalis en televisiepresentator Evert Santegoeds zijn twee van de initiatiefnemers van de nieuwe iT, die momenteel op de tekentafels van bekende ontwerpers vaste vorm krijgt. Onderzocht worden ook de mogelijkheden de ruimte als televisiestudio te gaan exploiteren. Het initiatief is erop gericht de iT de status van Nederlands discotheek nummer 1 terug te geven. "Het is de bedoeling dat zaterdag 21 december de discotheek feestelijk heropend zal worden," aldus Pitzalis.


| Reacties op dit artikel

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour