Nederland koploper in einde aan hiv

13-11-2019 | Nederland is goed op weg om als één van de eerste landen in de wereld de hiv-epidemie voorgoed te stoppen. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland daalt opnieuw van 750 in 2017 naar 664 in 2018. Dit blijkt uit de gepubliceerde cijfers van Stichting Hiv Monitoring. Volgens Aidsfonds-Soa Aids Nederland zit de uitdaging nu in nog betere preventie, het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen en het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben maar het zelf niet weten.
 
Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland: "We moeten slimmer en efficiënter aan het werk. Dat betekent verschillende acties per regio, beter maatwerk om de juiste mensen te bereiken op de juiste plekken en het aanpakken van het stigma op hiv. Alleen dan kunnen we de hiv-epidemie in Nederland stoppen. De nieuwe cijfers laten in elk geval zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met 0 nieuwe hiv-infecties."
 
Er zijn naar schatting 23.300 mensen met hiv in Nederland, volgens de Stichting Hiv Monitoring. Daarvan weet 92% dat ze het hiv-virus hebben en van hen is 93% gestart met een hiv-behandeling. Van de mensen die medicijnen nemen is bij 96% het hiv-virus succesvol onderdrukt. Dat laatste is belangrijk omdat een onderdrukt virus niet alleen zorgt voor een goede levensverwachting, maar er ook voor zorgt dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen overdragen. Stichting Hiv Monitoring schat dat ongeveer 1.900 mensen in Nederland nog niet weten dat ze hiv hebben. Twee derde van de nieuwe hiv-diagnoses wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Een op de drie van die mannen heeft al een ver gevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en een beschadigd afweersysteem. In Nederland overlijden ook nog steeds mensen aan aids, ongeveer 20 per jaar, door een té late hiv-diagnose.

Op tijd testen en de hiv-behandeling starten is essentieel. Om te voorkomen dat mannen die seks hebben met mannen te laat ontdekken dat ze hiv hebben, start vandaag de landelijke campagne Hebikhiv? Mannen die risico hebben gelopen door onveilige seks, worden via social media opgeroepen een check uit te voeren op de website Hebikhiv? Daar vinden ze alle informatie over de symptomen van een hiv-infectie en verwijzingen naar testmogelijkheden.

Deel dit artikel:  

Reacties:

JaLekkerdan | 16-11-2019

AIDS opgelost, maar nou mag je nergens meer homo zijn.


Oval | 11-01-2020

Het toenemend gebruik van PrEP zal het aantal in 2019 en de komende jaren nog meer doen dalen hopelijk.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Brian J. Smith (acteur)

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven