Lhbt-activist mag in Nederland blijven

13-11-2019 | De Russische lhbt-activist Kirill Khattoev heeft ondanks eerdere afwijzingen, deze week toch asiel gekregen in Nederland. De 38-jarige Khattoev vluchtte in 2017 vanuit Moskou naar Nederland omdat hij en zijn familie diverse doodsbedreigingen van Russische personen en organisaties hadden ontvangen. Ook de Russische veiligheidsdienst zou de lhbt-activist meerdere malen hebben bedreigd. Khattoev had meegewerkt aan een film over homorechten en kwam in zijn land op voor de positie van lhbt-jongeren.

Ondanks dat mede-activiste Jelena Grigorjeva in juli van dit jaar in Rusland werd vermoord twijfelde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of de activist gevaar liep en wilde dat hij Nederland verliet. De lhbt-activist stapte naar de rechter, die het besluit van de IND vernietigde. Volgens de rechter had de dienst onvoldoende aangetoond dat Khattoev in Rusland geen zou gevaar lopen. Donderdag 14 november zou de rechter opnieuw uitspraak doen, maar de IND komt vlak voor deze uitspraak terug op haar besluit. De IND heeft besloten de uitzetting in te trekken en de Russische lhbt-activist mag in Nederland blijven.

Tijdens de laatste Pride Amsterdam liep Khattoev mee met een foto van de vermoorde Grigorjeva. Hij vroeg toe aandacht voor de vele lhbt's die Rusland zijn ontvlucht. Over Grigorjeva zei hij: "We hebben elkaar ontmoet tijdens protesten in Sint-Petersburg, zij was mijn kameraad. Ik heb veel respect voor haar. Ze was sterker dan ik, ze bleef en dat kostte haar haar leven," aldus Khattoev.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 13-11-2019

Terecht dat hij mag blijven. Wat is dat toch bij de IND dat ze zoveel gelukszoekers klakkeloos binnenlaten en mensen die het echt verdienen willen terug sturen. En ze na het vernietigend rapport van de rechter besluiten dat hij toch mag blijven? Oh? ze mochten het daarna nog besluiten? Zoiets moet toch gewoon opgelegd worden met een dikke tik over de vingers van diegene die hier compleet naast zat. Wellicht kunnen een aantal wereldvreemde mensen bij de IND eens bijgespijkerd worden welke landen daadwerkelijk gevaarlijk zijn voor LGBTI, en meteen uit welke landen de gelukszoekers en onruststokers komen. Dan kunnen ze zich wat meer op deze laatste groep richten en ze meteen retour doen.


@Joop | 14-11-2019

Homo zijn blijft moeilijk te bewijzen. En al zeker voor een ambtenaar. Misschien kunnen we op het LGBTI gebied dan eerst als voorwaarde stellen dat ze in eigen land vermoord moeten zijn, om ze dan pas daarna asiel te verlenen? Dat is ook beter voor de PR van ons land. Want dan kunnen ze ook niet meer in elkaar geslagen en beroofd worden als ze na kantooruren door een parkje lopen.

Ja, heel erge gedachte. Maar ik weet ook niet meer waar iedereen mee bezig is. Dus zie het maar als humor dan.


Ja, ik wil. | 14-11-2019

Trouwen was óók mogelijk geweest.


Nico | 14-11-2019

Hij kreeg doodsbedreigingen! Geloof is liefde mensen. Dat blijkt maar weer.


@Nico | 15-11-2019

Als ik nou ergens niet in geloof dan zijn het wel gelovigen. Die mensen die hun lijden voor de erfzonde niet genoeg vinden als jij en ik niet ook hun depressieputje in getrokken worden.
Wat ik fascinerend vind (je kunt het ook eng vinden) is dat we tot op de seconde van nu zo terug ouderwets zijn geworden. Alsof er een soort van cultuur-dementie langzaam om zich heen grijpt.
De hele toekomst van Greta moet stilgelegd. De boeren, de bouw, de snelwegen, de vliegtuigen en de fabrieken. De toekomst moet stilgelegd. Voor de toekomst. Van Greta.
De homo moet ook stilgelegd. Je kunt handjes vasthouden wat je wilt, knuffelen en zoenen. Laat staan een potje veel minder miljeubelastend neuken (voor zover je nog aandrang hebt om het huwelijk na te doen).

Het nu is zo gruwelijk en hardnekkig, en al heel lang eigenlijk, ouderwets aan het worden dat je bijna een geloof zou gaan zoeken en bidden dat er een hemel bestaat waarin het beter is.


Cees | 16-11-2019

Joop heeft wat mij betreft helemaal gelijk: de IND zou economische gelukzoekers massaal moeten terugsturen en niet de mensen die echt in de knel zitten. Het is goed dat de Russische activist mag blijven. In Rusland zou hij geen deel van leven meer hebben.


Quita Muis | 07-12-2019

Een shoutout naar iedereen die zo fel tegen migratie is: waarom vangen we deze relschopper dan wel op?


victor weerenste | 10-12-2019

hebben we nog niet genoeg asielzoekers.nl?


twitter.com/v1ct | gisteren | 17:30

sinds wanneer is homo zijn reden om aziel te krijgen


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

20:05 | Bones

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Brian J. Smith (acteur)

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven