Genetische test voorspelt geaardheid

21-10-2019 | In België is de afgelopen weken ophef ontstaan over een nieuwe app die op basis van DNA zou kunnen aangeven 'hoe homoseksueel' iemand is. Volgens Belgische media belooft het Brusselse GenePlaza klanten een antwoord op de vraag 'How gay are you?'. De app zou zich baseren op een studie naar de erfelijkheid van seksuele geaardheid die eind augustus in het wetenschappelijk magazine Science verscheen.

De app kost 5,50 euro en als je de data van je eigen DNA invoert voorspelt de app hoe groot dat kans is dat je homo bent. Eén van de onderzoekers die meewerkte aan het onderzoek dat twee maanden geleden in Science verscheen heeft inmiddels laten weten dat hun onderzoek niets zegt of kan voorspellen over de individuele geaardheid van een persoon. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat op basis van dit onderzoek de geaardheid van een individu kan worden vastgesteld. "Deze app gaat je dus niets zeggen over je geaardheid," aldus de onderzoeker in de Belgische media.

De onderzoekers hebben enige tijd geleden het Brusselse GenePlaza in een brief gewezen op de onterechte claim die het bedrijf in de app heeft. Ze hebben GenePlaza verzocht de app offline te halen. Inmiddels is één en ander aangepast in de app en is de disclaimer herschreven, maar de app is nog altijd beschikbaar.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Haha | 21-10-2019

Kon de redactie er nou niet even bij zetten dat als je handmatig je hele DNA op een mobieltje moet invoeren, hoeveel tijd je dan kwijt bent?

Menselijk DNA is grofweg 725 Megabytes aan data. Relevant DNA daarvan is ongeveer 4 megabytes. Dat is nog steeds ongeveer een hele bijbel overtikken in je app. Op je mobieltje. Letterlijk monnikenwerk dus.

Daarnaast kan homo zijn niet (volledig) genetisch zijn, want anders zou elk kind, of ten minste 1 op de 4, van een homo, ook homo moeten zijn.

Je zoekt het in een seconde of twee zo op. Maar tegenwoordig lezen we liever fake nieuws dan dat we nog feiten willen weten.

Allemaal verzuckerbergd. Tot hele redacties aan toe.


Nellie | 22-10-2019

Er is een leuke theorie dat het wel genetisch is en overerft (voor mannen) via de X die ze van hun moeders krijgen. Die theorie zegt - sommige vrouwen zijn supersexy en trekken daardoor ook genetisch sterke mannen aan. Om te voorkomen dat hun genetisch materiaal de hele soort gaat overheersen / om hun heterokinderen een grotere overlevingskans te geven (=gaybroers kunnen voor ze zorgen) - krijgt dit 'koningskoppel' een aantal zonen die gay zijn. Sommige dochters zullen het gen ook dragen - zij kunnen ook weer een paar gay kinderen krijgen etc. etc.


marc | 22-10-2019

Als de wereld gays zou accepteren zouden dit soort onderzoeken overbodig zijn. Het geld dat we daarmee uitsparen kunnen we dan fijn aan nuttiger onderzoek spenderen. Zolang er nog kanker is en mensen dement worden lijkt me daar de prio naar te moeten gaan.


Quita Muis | 30-10-2019

Zo'n voorspelling kan een hele vooruitgang betekenen. Wie straks geen homo als kind wil en wie wil dat wel? kan de vrucht gewoon ruim op tijd laten weg halen.


@ Quita | 30-10-2019

Misschien hadden jouw ouders je ook op tijd weg moeten laten weghalen: het had zoveel intolerantie kunnen schelen....


Baliekluiver | 07-11-2019

Deze berichten worden NIET geplaatst door Quita, maar door een of andere eikel die niet het lef heeft haar in het gezicht te zeggen wat hem (of haar) stoort. En de redactie van dit online schoolkrantje is daarvan al lang op de hoogte (gebrachtt), maar verdomd het om deze stalkende laster te verwijderen!


@Balie | 07-11-2019

Als iets mij nou helemaal niets kan schelen is wie (of wat) er achter die Quitelaar zit.

Het is eigenlijk een beetje andersom. Hoe storend ook, het heeft ook wel weer wat om van een (totaal) onwelgevallige mening kennis te nemen. Waar over opvattingen wordt gedebatteerd daar vind je de beschaving. Waar iedereen de zelfde opvatting dient te delen niet. Dan heb je het niet alleen doorgaans over dictaturen, maar ook over hele saaie sferen. Echt, geen kut aan.

Zo een debiele Quita er tussendoor af en toe, als je dat de hele dag gaat zitten weg halen komen er enkel maar meer. En dan is het ook weer niet meer leuk om te lezen allemaal. (Dan krijg je de saaiheid van geenstijl. Dat je na 10 commentaren denkt, jaja, nou weten we het wel.)


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

21:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Brian J. Smith (acteur)

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven