De Roze Polder | Over kneuzen, klapsigaren en kaatsballen

12-09-2019 | In Brazilië mogen kinderen sommige boeken niet lezen. In Nederland moeten een aantal moslimkinderen juist weer verplicht wel bepaalde boeken lezen. Het goede nieuws voor alle schrijvers van de wereld: boeken doen er nog steeds toe!

In beide gevallen komt de dwang uit de rabiaat religieuze hoek. In Brazilië is het een doorgeslagen evangelistische burgemeester annex gospelzanger, die op tilt ging van twee zoenende mannen in een stripboek. In Nederland gebeurt het in stiekeme, informele islam-schooltjes, waar kinderen uit boekjes leren dat ongelovigen niet deugen en dood moeten.

De angst voor vrijheid en autonomie, de grootste vijanden van georganiseerde godsdiensten, is in deze gevallen steeds weer de belangrijkste raadgever. Als gelovigen zelf gaan nadenken, staan de religieuze leiders voor joker. En dat moet koste wat kost worden voorkomen. Vinden zij.

Tot zover de open deuren.

Natuurlijk is wat er gebeurt in Rio de Janeiro en in die akelige islamschooltjes walgelijk. Dat is niet echt een verrassend standpunt. In Rio heeft de rechter inmiddels ingegrepen en is de burgemeester terug in zijn hoek geschopt. In Nederland zijn de spotlights gezet op een duister hoekje van de islam en kan de grote schoonmaak beginnen.

En dat is het goede nieuws. Deze religieuze types, die denken dat ze met indoctrinatie-technieken uit de vorige eeuw, hun machtspositie kunnen verdedigen, komen steeds vaker bedrogen uit. De tijden zijn veranderd.

Neem de Nashville-verklaring van begin dit jaar. Voor alle mensen met een kort geheugen: de Nashville-verklaring was een document, opgesteld en ondertekend door een grote groep protestante gekkies, waarin de LHBTI-gemeenschap werd afgeserveerd als zondig en waarin werd gesuggereerd dat we genezen konden worden door god te omarmen.

De publicatie van deze Nashville-verklaring leidde, volledig terecht, tot een storm van verontwaardiging. Ook in protestante kringen. De woede was dusdanig groot, dat een aantal ondertekenaars met de staart tussen de benen hun handtekening terugtrokken. Niemand heeft Jezus ooit kunnen betrappen op lafheid, maar hier besloten zijn volgelingen toch een andere weg te kiezen.

Volgens een artikel in Trouw heeft de Nashville-verklaring precies het omgekeerde effect gehad van wat de opstellers voor ogen hadden: homoseksualiteit is al maanden een heet onderwerp in de protestantse kerk. Sterker nog: de discussie over de Nashville-verklaring lijkt de emancipatie van LHBTI-ers binnen de kerk enorm te helpen. Niet alleen komen er uit allerlei protestante hoeken en gaten LHBTI-ers tevoorschijn. Ze claimen, en krijgen, steeds vaker het respect dat ze verdienen.

Die Nashville-verklaring blijkt dus een ouderwetse klapsigaar te zijn geweest. Een klapsigaar die de rokers zelf hebben aangestoken. Hoe dom kun je zijn?

Mijn voorspelling is dan ook dat wat er is gebeurd in Brazilië en in die achterlijke islamschooltjes uiteindelijk goed nieuws is. Die kneus uit Rio en die islamitische klungels hier in Nederland hebben zichzelf in de voet geschoten. Ze zijn publiekelijk ontmaskerd en voor schut gezet. En zowel in Brazilië als hier in Nederland zullen een aantal aanhangers minder makkelijk achter ze aanlopen en zich gedwongen voelen zelf een beetje na te denken. Immers, iemand volgen die in het openbaar voor joker is gezet, doe je niet vanzelf.

Laten we dus hopen dat nog veel van dit soort ongedierte uit ijdelheid of hoogmoed kiest voor het zonlicht. Zichtbaarheid is een cruciaal onderdeel van onze strijd. Onze eigen zichtbaarheid, natuurlijk. Maar ook die van onze tegenstrevers.

Laat je maar zien, we kunnen je hebben!

De Roze Polder is een periodieke column op GaySite.nl door Jos en gaat over alles wat hem bezig houdt.

 

GaySite.nl berichtte ook:
20-09-2019 | Scholen verbannen omstreden voorlichtingsboekjes

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Chateau Meiland

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven