Homofobe bakker voor Europees hof gedaagd

18-08-2019 | De christelijke eigenaren van de Ierse bakkerij die de afgelopen jaren meerdere malen in het nieuws kwamen omdat ze weigerden een taart te leveren met een pro-homohuwelijktekst worden voor het Europese Hof voor de Mensenrechten gedaagd. De Noord-Ierse homoactivist Gareth Lee wilde vijf jaar geleden een taart laten maken met de tekst 'Steun het homohuwelijk' maar Ashers Baking Company weigerde de taart te leveren omdat ze volgens hun religieuze opvattingen geen steun wilden geven aan de komst van het homohuwelijk in Noord-Ierland. Twee maal werd het christelijke bakkersstel veroordeeld door een lagere rechter omdat ze het leveren van de zogenoemde 'homotaart' niet hadden mogen weigeren, maar het hoogste rechtsorgaan van Noord-Ierland sprak hen uiteindelijk vrij. "Je kunt niemand dwingen iets te doen of te leveren waar hij het hartgrondig mee oneens is," aldus de rechters van het hof vorig jaar.

Niet lang na deze uitspraak besloten de eigenaren de bakkerij te sluiten omdat ze "al enige tijd last hadden van een dalende omzet", al zou dat niet het gevolg zijn van de uitspraken, aldus het bakkersstel. Ondanks dat de bakkerij inmiddels haar deuren heeft gesloten heeft homoactivist Gareth Lee, in samenspraak met zijn advocaat, besloten de zaak voor te leggen aan het Europese Hof. "Deze zaak draait om de vraag of bedrijven zelf kunnen kiezen welke klanten zij wel en niet willen bedienen. De uitspraak dat elke bakker dit zelf mag beslissen schept een gevaarlijk precedent," aldus Lee, die verwacht dat hij door de Europese rechters in het gelijk zal worden gesteld.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 18-08-2019

Ik ben toch wel benieuwd naar deze uitspraak want als je niemand kunt dwingen iets te doen of te leveren waar hij het hartgrondig mee oneens is, dan zou dat bv ook betekenen dat wanneer een chirurg een moslim, jood of christen op de tafel heeft liggen mag besluiten deze niet te willen opereren.


Goed plan | 18-08-2019

Ook voor Nederland een goeie zaak om hier uitspraak over te krijgen. Want ondanks dat kerkelijk recht al heel lang formeel van nul betekenis is geworden, wordt het toch nog stilletjes toegelaten. Ook in rechtbanken. Er wordt rekening mee gehouden. Zelfs met sharia. Religies worden te onrechte meegewogen. Dat merk je bijvoorbeeld in de veroordelingen en ook speciale behandelingen van gevangenen. Of het dan toch maar iets bedenken om weigerambtenaren "door de vingers te zien". Terwijl ieder nuchter mens kan bedenken dat als je meent van heilige hoger hand huwelijken zit te sluiten op een stadhuis, dat je dan eigen zelf al had kunnen bedenken dat je ander werk moest zoeken. Want het is voor de wet, en helemaal niet voor de heilige hogere hand. Dromen over hogere handen moet je lekker thuis doen. Of in je lievelingskerk. Daar is niks mis mee. Anderen je perfiede moraal opleggen is dat wèl.

Op zich heb ik niet eens zo een moeite met een bakker die niet voor flikkers bakt. Ik vind het zelfs wel iets grappigs hebben. Ik zou bijvoorbeeld veel vaker een taart gaan kopen bij de concurrent. En met die doos altijd even langs deze lopen. Liefst zo groot mogelijk.

Maar het gaat om het principe. Het zou heel prettig zijn als de Europese rechtbank nog eens duidelijk maakt wat de scheiding tussen kerk en staat inhoudt. Misschien kan die rechter nog een beetje geschiedenis aanhalen over waarom dat ooit bedacht is. Over wat voor koelerezooi het daarvoor was door getikte reli's die zich boven het burgerlijk recht achtten. Dan kan er ook in Nedrland weer een stapje vooruit gezet worden in beschaving. Dat hebben we nodig, want in de lijst van leuke landen voor gays zijn we inmiddels gezakt naar plaats 10. Zelfs Halsema ziet ons liever vertrekken naar ons eigen land.


Reli | 18-08-2019

Het argument van de bakker dient gevonnist te worden. "Het is vanwege mijn geloof", dus punt uit, buut vrij en onkwetsbaar.
Want met het zelfde punt kun je vrolijk terroristische aanslagen gaan plegen dan. En speciale voorzieningen eisen als dat toch niet helemaal bleek te mogen. Want geloof. Dus punt uit. Buut vrij. En onkwetsbaar.

Ondertussen liggen andere culturen op de loer om in dat warme bedje te stappen. Ze krijgen het al met de integratiecurus mee. Geloof = punt uit, buut vrij en onkwetsbaar. Dat is de vrijheid die je hier krijgt. En gratis geld toe ook nog. Want kijk maar naar de SP. Die komen er ook mee weg met nashville verklaringen. Of kijk maar naar de verkrachte misdienaartjes. Dan wordt er eerst een ex-minister op gezet om te kijken of het nog discreet onder de mat geveegd kan worden. Of beter nog, afgekocht met geld! En kijk maar hoe moeilijk de politieke discussie verloopt over bedekkende kleding voor mensen met een kut!

Punt uit. Buut vrij. Onkwetsbaar.

Geniet maar lekker van je vrijheid. En als het te ver gaat, leef je uit op een vrouw of een homo. Ze kijken hier toch meer en meer weg. Het kan eigenlijk nog weinig mensen schelen.

Halleluja eerst!


Emiel | 18-08-2019

Reli@ het was niet de SP maar de SGP die voor de nashvile verklaring was.de zwaar gestoorde gelovige partij. die wel meer gestoorde homophobe opmerkingen maken.


Poeger Llynn | 18-08-2019

Er is een groot verschil tussen discriminatie door:
* individuele burger
* bedrijf
* Overheid

De Overheid mag niet discrimineren.
Grote bedrijven mogen niet discrimineren.
Maar individuele burgers mogen gelukkig nog steeds hun eigen vrienden kiezen, hun eigen vooroordelen koesteren en hun eigen keizes maken wie ze wel of niet over de vloer willen hebben.

Als ik een kleine ondernemer ben en bijvoorbeeld weiger om 'Allah is groot' op een taart te zetten, dan vind ik dat ik daar vrij in ben. En de afgewezen klant mag overal rondbazuinen dat mijn banketbakkerij discrimineert.
Dat is allemaal veel beter dan de situatie waarbij banketbakkers tegen hun zin in taarten moeten bakken voor lhbtalfabetmensen, voor extreem rechtse islamofascisten, of voor homohayende SGP-ers.


@ Q.M. | 18-08-2019

Als je de Humor van God niet kent, dan ken je God niet.

Vraag: Waarom heb jij speciale, bijzondere en hogere rechten nodig op deze zondige aarde, als je er van overtuigd bent dat je Hem al aan je zijde hebt?

Als dat een glimlachje tovert op je gezicht, dan is er niks aan de hand. Zo niet, dan snap je niks van humor. Hetgeen je vergeven zal worden. Meestal dan.


@ Q.M. | 18-08-2019

En als je bang bent dat Christenen geslagen gaan worden, ooit eens. Noem mij eens een dameskapper die jehovas of zwarte kousen weigert? Of een eeuwig geduldige verpleger met gewetensbewaren op dat vlak? Of een groot modemerk dat weigert haute couture te leveren als er geen uittreksel van athe√Įsme van de gemeente kan worden overlegd? Om maar even in de klassieke vooroordelen te blijven.

Wie slaat hier wie? En wat voor christen ben jij dan.

Eigenlijk?


Peter | 19-08-2019

Het pure feit dat ik weet niet hoe vaak zich Christen noemende trollen hier bewust de boel komen verzieken is voor mij al reden genoeg berichten als dit toe te juichen. Het wordt tijd dat de suprematie ideen van reli-idioten een keer aan de kaak wordt gesteld. Men kan wel duizenden jaren denken betere mensen te zijn, maar dej blijvende en toenemende haat naar anders denkenden of levenden is het bewijs van het tegendeel.


Kees | 19-08-2019

Van geloof in een sprookjesboek raak je mentaal zwaar in de war. Dat blijkt hier maar weer eens. Er stond toch ergens in dat sprookjesboek "Heb u naaste lief"?
Dat zijn die reli-gekkies zeker vergeten.


@ quita muis | 19-08-2019

Geloof maakt meer kapot dan je lief is.


@Kees | 19-08-2019

Alleen athe√Įsten en zeer othodox christenen lezen en nemen de bijbel letterlijk... Schoppen is zo makkelijk. Hoe lief heb jij je naaste....?


No Religie | 20-08-2019

Geloof, maar niet in religie,die zijn verantwoordelijk voor zovele doden elk jaar,alleen om hun gelijk te halen ,maakt niet uit hoeveel doden erbij vallen.En toch vluchten ze naar Nederland dat voor meer dan vijftig procent niet religieus is,en worden hier toch geholpen,hulp die ze niet krijgen in landen met de zelfde religie als de vele vluchtelingen Denkt zo,n bakker dat er een God is die achter hem staat?Als er wat met hem zou gebeuren en wordt gered door een homo,hoe zou hij dan reageren?


mal | 20-08-2019

Oude wijn, nieuwe zakken, olie op het vuur in de LHBTInop+ echokamer. Net religie!


Lekker Weigeren. | 22-08-2019

Mensen moeten zich niet zo aanstellen. Je hebt er echt geen recht op dat de hele wereld je goed vindt of je kan uitstaan. Bovendien, wanneer een bakker je niet wilt, dan ga je toch lekker naar een andere. Is toch makkelijk zat. Maar ja, in een tijd waarin niemand nog ruggegraat heeft, en meent dat voor elke scheet een wet je moet beschermen omdat niemand er nog tegen kan wanneer men je niet kan uitstaan, tja, die schreeuwen om alles ‚Äúhomofobie‚ÄĚ en ‚Äúdiskriminatie‚ÄĚ. Echt achterlijk. Ik vin dhet wel beat dat mensne me niet moeten of zelfs haten. Wordt je hard van. En je blijft er realistisch door. En eerlijk. Ik moet ook lang niet iedereen. En zou ik een zaak hebben, zou ik ook veel mensen wijgeren. Griezels met bontjassen, bij voorbeeld. Die zouden het op een bordje in vier talen aan mijn winkeldeur kunnen lezen. Dus, mensen, niet zo hysterisch doen. Iemand niet mogen is gewoon heel erg menselijk. Daar hoef je niet voor naar de rechter te hollen.


@Lekker Weigeren | 23-08-2019

Nee, dat moeten wij lgbt-ers dagelijks verduren van de heteromeerderheid!

Nogmaals: WIJ WILLEN GEACCEPTEERD WORDEN, NIET GETOLEREERD!

Moeilijk hè, begrijpend lezen!


@Lekker Weigeren | 23-08-2019

Zo het zou dus ook mogelijk moeten zijn om een moslim of jood te kunnen weigeren,want dan is jouw gedachte ,ze moeten zich niet zo aanstellen,nou dat wil ik wel eens zien.


InJezus | 31-08-2019

Ik zou ankel de slagroom weigeren. Voor de rest zijn homo's ook mensen. Maar als we in onze bakkerij slagroom op homo taarten spuiten, dan zou dat wellicht rare associaties opwekken bij tere kinderzieltjes. Die toch al in steeds grotere buggies rondgereden moeten worden om ze tegen het kwaad van de straat te beschermen. Dan kan zelfs elke homo begrijpen.

Een homo taart kan. Want Christus had iedereen lief. Maar in Jezus Naam zonder slagroom.

Anders wordt het een gebed zonder end.


BertJan | 03-09-2019

Stel. Een moslim en een jood worden veroordeeld en moeten naar de lik. De kok van de lik schotelt iedere dag varkenslapjes met alle soorten gestoofde kool voor. Wat nu?
Stel. Een nonnetje uit verre oorden komt hier doctoreren aan de universiteit. Ze piekert er niet over om haar zustersluiertje af te doen. Sluiers en religieuze tekens worden wettelijk verboden in het onderwijs. Wat nu?
Stel. Een moslimjongeman en een blonde Hollander zijn verliefd, trouwen, en op hun heuglijke dag geven ze elkaar een stevige zoen terwijl beide families kijken. Wat nu?
There is something rotten in the State of Regelneveria?


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

21:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Brian J. Smith (acteur)

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven