Aversie tegen Gay Pride groeit in Polen

21-08-2019 | De burgemeester van de Poolse stad Gorzów Wielkopolski heeft de Gay Pride die dit weekend gepland stond in zijn stad verboden. Volgens burgemeester Jacek Wójcicki zijn er naast de parade ook nog twintig andere demonstraties aangekondigd waardoor de veiligheid van lhbt's niet kan worden gegarandeerd. Volgens de organisatie is de Gay Pride van aanstaande zaterdag het enige evenement met een vergunning dus is er geen reden om de Pride te verbieden. De organisatie gaat dan ook naar de rechter om alsnog toestemming te krijgen voor een parade door de stad.

Volgens Poolse media zijn er deze zomer in meer dan vijfentwintig Poolse steden parades gepland. Bijna alle Prides hebben uiteindelijk toestemming gekregen al hebben niet alle demonstraties daadwerkelijk plaatsgevonden. In Bialystok liep de plaatselijke Gay Pride een maand geleden volledig uit de hand en moest uiteindelijk worden afgeblazen vanwege ongeregeldheden. Veel lhbt's werden belaagd en liepen verwondingen op, enkele tientallen tegendemonstranten werden gearresteerd.

Jaroslaw Kaczynski, leider van de Poolse regeringspartij PiS, heeft zich afgelopen weekend nog zeer negatief uitgelaten over de Gay Prides in zijn land. Hij zei dat Polen zich moet verzetten tegen deze marsen. Het rechtse PiS schildert lhbt's al enige tijd openlijk af als gevaarlijk. "Dit reizende theater duikt op in verschillende steden om te provoceren en vervolgens zielig te doen," zegt Kaczynski over de parades. "Wij ondervinden hier schade van en daarom moet het verdwijnen." Eerder deze maand zei een vooraanstaande Poolse bisschop nog dat het land wordt geteisterd door een "regenboogplaag". Kaczynski prees hem daarom. Kaczynski zei zondag ook dat de doorgaans katholieke Polen in vrijheid moeten leven en niet onderworpen moeten worden aan "alles wat er in het Westen gebeurt". Volgens hem wordt daar de vrijheid "geëlimineerd". De Poolse bisschoppenconferentie heeft ouders afgelopen week aangeraden om hun kinderen af te melden voor seksuele voorlichting op school wanneer deze 'niet met het waardesysteem correspondeert'. De bisschoppen verwezen met deze uitspraak naar de toenemende voorlichting op Poolse scholen over lhbt's en hun rechten. 

Homoactivisten zijn bang dat door de uitspraken van politici en geestelijken het geweld tegen homoseksuelen wordt aangewakkerd. "De acceptatie van lhbt's moet ook van boven af worden gestimuleerd. Uitspraken zoals die gedaan worden door mensen met aanzien hebben een negatieve uitwerking en brengen de lhbt-gemeenschap in gevaar," aldus één van de activisten in de Poolse media.

GaySite.nl berichtte ook:
11-08-2019 | Eindelijk een vreedzame Pride in Polen
22-07-2019 | Gay Pride belaagd en bekogeld

Deel dit artikel:  

Reacties:

Karel | 21-08-2019

"De Poolse bisschoppenconferentie heeft ouders afgelopen week aangeraden om hun kinderen af te melden voor seksuele voorlichting op school wanneer deze 'niet met het waardesysteem correspondeert'. De bisschoppen verwezen met deze uitspraak naar de toenemende voorlichting op Poolse scholen over lhbt's en hun rechten." Je moet durven als lid van een criminele organisatie die op grote schaal minderjarige kinderen heeft misbruikt en hun leven heeft verwoest. Over waardesysteem gesproken! Als het niet zo walgelijk was zou je je bijna kapot lachen om deze arrogantie en domheid van die griezels.


Joop | 21-08-2019

"Dit reizende theater duikt op in verschillende steden om te provoceren en vervolgens zielig te doen," zegt Kaczynski over de parades.
Deze man zou in de tweede wereldoorlog een grote nazivriend geweest zijn, exact dezelfde standpunten als de nazi's. Bijzonder dat het huidige Duitsland een prachtig tolerant land geworden is maar een land als Polen, nota bene een EU land, niks heeft geleerd uit het verleden. Wederom het gevaar dat uit de rechtse hoek komt.


HJ | 22-08-2019

En deze bevolkingsgroep komt hier in grote getale zo maar binnen.


Promovenda | 23-08-2019

Als ik zie hoe de mensen daar andere normen en waarden geprobeerd wordt op te dringen begrijp ik deze aversie wel.
Ik zie het zelfs hier op deze site waar alles dat mijn vriendin Quita Muis post rüchsichtslos wordt weggehaald. Tolerantie begint bij jezelf heb ik geleerd waar ik ben opgegroeid.


Joop | 23-08-2019

Promovenda | 2 uur geleden
Je hebt gelijk, ik baal er ook van dat de normen en waarden van rechts extreme partijen en kerkelijke instituten mij zo opgedrongen worden. Van de week kreeg ik nog een folder in de brievenbus over 1 of andere moskee en een heel verhaal over de islam. Kotsmisselijk word je inderdaad van die opdringerige lui.


Andreas Vis | 23-08-2019

Slands wijs slands eer, je heb nu eenmaal te respekteren dat niet elk land zo tollerant is als Nederland


Floris Kooi | 24-08-2019

Me eigen oudere broer Victor is homo en die komt net terug van vakantie uit Polen. Hij zegt nergens last van te hebben gehad maar dat komt misschien omdat hij zich nooit zo opvallend gedraagt als veel andere?


Religieuze groep | 25-08-2019

Religieuze groepen maken veel negatief over LGBT, gevolg geloven mensen in hun verhaal.


@Adreas Vis | 26-08-2019

Nou daar merk je bij de Polen en sommige immigranten groepen niets van,want ze trekken zich niets aan van lands eer,als ze hier komen en vaak ongevraagd.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

21:00 | MVS

21:20 | Nick & Simon, The Dream

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven